Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezésről szóló 16/2021. (XI. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 03

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.03.
a temetőről és a temetkezésről szóló 16/2021. (XI. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről rendeletet alkotott, melyben meghatározta a sírjel magasságát is. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdése kimondja, hogy a sírjel nem foglalhat el a rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat korlátozhatja. Ez azt jelenti, hogy a sírjel temető rendeletben történő szabályozására az önkormányzat nem rendelkezik felhatalmazással, ezért azt hatályon kívül kellett helyezni.
A rendelet mellékletének 6. pontjában a rátemetés díja került szabályozásra. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi LXIII. törvény 40. § (3) bekezdése szerint a megállapított díjakat évente felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat eredményeként a Képviselő-testület úgy határozott, hogy a rátemetés díját azért nem szabályozza rendeletben, mert a sírhelymegváltásért fizetendő díjat a 2022. év második felében vezette be először a településen. A rátemetés díjának a megfizetése aránytalan terhet ró azon hozzátartozókra, akik megváltották a sírhelyet, majd pár hónapon belül újabb temetésről kell intézkedniük, és az rátemetéssel valósul meg. Ezért a díjmértékekről szóló 2023. évi döntéséig a Képviselő-testület a rátemetés díját hatályon kívül helyezi.
A Képviselő-testület a temetőben végzett szakipari munka napi díját megemelte, 1.500,-Ft+áfa/nap összegről 2.500,-Ft+áfa/nap összegre, figyelemmel arra, hogy a temető fenntartási költségei az energiaárak miatt folyamatosan nőnek és az ott munkát végzők használják a temető infrastruktúráját.