Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2022. 07. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot. A (2) bekezdés szerint feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdése a) - b) pontja értelmében a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek öngondoskodással enyhíteni a közösségre háruló terheket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához; valamint betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
Az Mötv. 8. § (2) bekezdés, valamint a 143. § (4) bekezdése d) pontja alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kap arra vonatkozóan, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
E felhatalmazások alapján a Képviselő-testület a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megszegésének jogkövetkezményeiről rendeletet alkotott.