Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

Tényő Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 07

Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

Tényő Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2024.02.07.

Tényő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és a költségvetés címrendje

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tényő Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), az önkormányzat által irányított Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsődére a támogatásban részesített természetes személyekre és szervezetekre.

2. § A Képviselő-testület által irányított Önkormányzat és a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde költségvetési rendeletben külön-külön alkotnak egy-egy címet az alábbiak szerint:

a) Tényő Község Önkormányzata

b) Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde.

2. A 2023. évi költségvetés bevételei, kiadásai

3. § (1)1 A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését 462.506.363. Ft költségvetési bevétellel, 462.506.363 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) A költségvetési rendelet mellékleteit képező táblázatok az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23–24. §-ban foglaltak szerinti adatokat a (3)–(23) bekezdésben foglaltak szerint mutatják be.

(3) Az 1. melléklet az Önkormányzat, a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde összevont bevételeit tartalmazza kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban, elkülönítve a működési és a felhalmozási célú bevételeket.

(4) A 2. melléklet az Önkormányzat és a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde összevont kiadásait tartalmazza kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban, elkülönítve a működési és a felhalmozási célú kiadásokat.

(5) A 3. melléklet az Önkormányzat, a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde összevont bevételeit és kiadásait tartalmazza, rovatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban, bemutatva a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege, továbbá felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban.

(6) A 4. melléklet elkülönítetten tartalmazza az Önkormányzat bevételeit és kiadásait rovatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban, bemutatva a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege, továbbá felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban.

(7) A 5. melléklet az Önkormányzat felhalmozási kiadásait tartalmazza elkülönítetten, részletesen, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben.

(8) A 6. melléklet elkülönítetten, összevontan tartalmazza a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde bevételeit és kiadásait rovatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban, bemutatva a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege, továbbá felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban.

(9) A 7. melléklet tartalmazza a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde bevételeit intézményenként, kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban.

(10) A 8. melléklet tartalmazza a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde kiadásait intézményenként, kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban.

(11) A 9. melléklet Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde felhalmozási kiadásait tartalmazza elkülönítetten, részletesen, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben.

(12) A 10. melléklet az Önkormányzat által folyósított szociális ellátásokat tartalmazza kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásban.

(13) A 11. melléklet az Önkormányzat által államháztartáson belülre nyújtott működési célú támogatásokat.

(14) A 12. melléklet az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott működési célú támogatásokat.

(15) A 13. melléklet tartalmazza a pályázati forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek kiadásait kiemelt előirányzat szerinti bontásban.

(16) A 14. melléklet az Önkormányzat tartalék előirányzatait tartalmazza kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben.

(17) A 15. melléklet az Önkormányzat, a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde létszámkereteit tartalmazza.

3. Az Önkormányzat gazdálkodására vonatkozó általános előírások

4. § A költségvetési rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról esetenként 1 millió forintig a polgármester (a továbbiakban együtt: előirányzat-változtatás) más esetben a Képviselő-testület dönt.

5. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a feladatellátás zavartalansága, valamint a kötelezettségvállalásokhoz szükséges előirányzatok biztosítása érdekében, az Önkormányzat költségvetési rendeletében szereplő kiadási előirányzatok kiemelt előirányzatain belül, valamint a kiemelt előirányzatok között saját hatáskörben, előirányzat-módosítást hajtson végre az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) és az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendeletben (Ávr.) foglalt korlátozásokkal.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a feladatellátás zavartalansága, valamint a kötelezettségvállalásokhoz szükséges előirányzatok biztosítása érdekében, az Önkormányzat költségvetési rendeletében szereplő kiadási előirányzatok kiemelt előirányzatain belül, valamint a kiemelt előirányzatok között a Képviselő-testület által hozott döntéseknek megfelelő előirányzat-módosítást hajtson végre Áht.-ben és Ávr.-ben foglalt korlátozásokkal.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében a Képviselő-testület két ülése közötti időszakban 1 millió forint összeghatárig az általános tartalék terhére kötelezettséget vállaljon a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására.

(4) A költségvetési rendeletben szereplő céltartalékok felhasználásáról és a költségvetési rendeletben történő átvezetésről a Képviselő-testület dönt, figyelemmel a jelen rendeletben foglaltak betartására.

(5) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az Ávr. 34/A. § szerinti esetben a bevételi előirányzatokat saját hatáskörben megemelje és a bevételek erejéig a kiadási előirányzatokra kötelezettséget vállaljon. Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni, melynek felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(6) Év közben új kötelezettségvállalás csak a tényleges pénzügyi, likviditási helyzet függvényében lehetséges.

(7) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az Önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet, annak munkaterv szerinti soron következő ülésén tájékoztatja. A bevétel költségvetési rendeleten történő átvezetéséről a polgármester a pótelőirányzat biztosításáról szóló értesítés beérkezésével egyidejűleg gondoskodik.

(8) A (2)–(8) bekezdésekben foglaltakról a polgármester határozatban rendelkezik.

(9) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében a képviselő-testület két ülése közötti időszakban a fenntartásában álló intézmények részére 1 millió forint összeghatárig finanszírozási többlet fedezetet biztosítson, valamint az intézménytől a fel nem használt fedezetet elvonhassa.

4. Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde gazdálkodására vonatkozó általános előírások

6. § (1) Az Önkormányzat irányítása alatt álló Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde az elemi költségvetését e rendelet mellékleteiben meghatározott, kiemelt előirányzat összegekkel kell összeállítaniuk.

(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetőjét a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett saját bevételek nem folynak be, csak az alapfeladatok ellátásához szükséges mértékben teljesíthetőek, figyelemmel az Áht. 30. § (3) bekezdésében foglaltakra.

5. A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde többletbevételének felhasználása

7. § (1) Év közben az egységes rovatrend B3 Közhatalmi bevételek, B4 Működési bevételek, B5 Felhalmozási bevételek rovatain realizálódó többletbevételt Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat módosítást követően használhatják fel.

(2) Az (1) bekezdés alapján végrehajtott előirányzat módosítással éven túli, tartós kötelezettségvállalás költségvetési fedezete nem biztosítható.

(3) A költségvetési előirányzatok tervezett összegét meghaladó, pénzügyileg teljesített bevételként 2023. évben a 2023. december 31-éig befolyt bevétel vehető figyelembe.

(4) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde év közben a tervezett, illetve a módosított előirányzatot meghaladó többletbevételükből – az Áht.-ban, Ávr.-ben foglaltak figyelembevételével – az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát legfeljebb:

a) a többletbevétellel összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges, nem a személyi juttatások körébe tartozó közvetlen kiadásoknak az adott bevételből történő teljesítése után fennmaradó összeg erejéig,

b) szerződés esetén az abban meghatározott összeggel emelhetik.

6. Személyi juttatásokkal való gazdálkodás

8. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatások és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodik.

(2) A létszámgazdálkodásért és a személyi juttatások előirányzatainak jogszerű felhasználásáért a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetője felel és egyben gondoskodik az intézményi létszám és személyi juttatások előirányzat-nyilvántartás, továbbá a kötelezettségvállalás nyilvántartás vezetéséről.

7. Költségvetési előirányzatok megváltoztatása a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde

9. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde számára jóváhagyott kiemelt kiadási előirányzatok kötöttek, ezek között a (2) bekezdésében foglalt kivétellel a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetője átcsoportosítást a Képviselő-testület jóváhagyásával hajthat végre. A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde a kiemelt előirányzatoktól a felhasználás során nem térhet el.

(2) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde pótelőirányzat iránti igényt csak akkor nyújthatnak be, ha a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítással sem teljesíthető az intézményi feladatellátás.

10. § A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetője saját hatáskörben a kiemelt kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthat végre.

8. Költségvetési maradványra vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde költségvetési maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá és dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.

(2) A maradványból a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsődét nem illeti meg:

a) a végleges feladatelmaradás miatti összeg;

b) a meghatározott célra rendelkezésre bocsátott – áthúzódó pénzügyi teljesítés nélküli – összegek maradványa;

c) a gazdálkodási szabályok megsértéséből származó maradvány (pl. normatíva-felhasználás).

(3) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde kötelezettségvállalásával nem terhelt maradványáról a Képviselő-testület dönt.

(4) Az önkormányzat, Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde költségvetési maradványukat – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével – csak a Képviselő-testület jóváhagyása után használhatják fel.

9. Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vállalkozói tevékenysége

12. § A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde költségvetési támogatási előirányzata csak alaptevékenységre és ezzel összefüggő egyéb kiadásokra használható fel.

10. Egyéb rendelkezések

13. § Az önkormányzati és intézményi beruházásokra, felújításokra, árubeszerzésekre, szolgáltatások megrendelésére a közbeszerzésekről szóló jogszabályi előírásokban, valamint Tényő Község Önkormányzatának Beszerzési Szabályzatában (a továbbiakban: Beszerzési Szabályzat) foglalt előírásokat kell alkalmazni.

14. § A Képviselő-testület külön döntésben rendelkezik az egyházak, alapítványok és társadalmi szervezetek támogatására tervezett előirányzatok felhasználásáról.

15. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde saját feladatkörében és nevében, csak a polgármester jóváhagyása alapján nyújthat be pályázatot, abban az esetben is, ha a pályázat 100%-ban támogatással finanszírozott.

(2) Az Önkormányzat és a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde által benyújtott pályázatokra vonatkozó képviselő-testületi előterjesztésekben be kell mutatni a pályázati önrészek, valamint a támogatások előfinanszírozásának pénzügyi feltételeit, továbbá a fenntartási időszakot terhelő kiadásokat.

16. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde társadalmi szervezetet, alapítványt nem támogathatnak.

(2) Az Önkormányzat által támogatott szervezetek és magánszemélyek tartalmi és pénzügyi elszámolási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű összeg rendeltetésszerű használatára vonatkozóan az Ávr.-ben foglaltak szerint.

17. § (1) A Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde pénzkölcsönt (hitelt) nem vehet fel, kezességet nem vállalhatnak, értékpapírt nem vásárolhatnak, váltót nem bocsáthatnak ki, és nem fogadhatnak el.

(2) A polgármester a Képviselő-testület átruházott hatáskörben jogosult az átmenetileg szabad pénzeszközök tőkegarantált befektetésére pénzintézeti betét formájában.

18. § Az Áht 85. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az Önkormányzat és a Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsőde házipénztárából készpénzben teljesíthető kifizetések köre az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

b) az egységes rovatrend és a K48. Egyéb nem intézményi ellátások rovatokon elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó, tételenként kétszázezer forint értéket el nem érő kiadások,

e) a c)–d) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és

19. § (1) Önkormányzati biztost kell kirendelni az önkormányzat fenntartásában működő, Tényői Szent Erzsébet Óvoda és Bölcsődéhez ha harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testület az Ávr. 116. § (1) bekezdésében meghatározottak kezdeményezhetik.

(3) Az önkormányzati biztos megbízására, jogállására, feladataira, költségeire és díjazására az Ávr. 116-118. §-ait kell alkalmazni.

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.