Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2023. 06. 07

Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2023.06.07.

Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás és a 73. § (2) bekezdésében és 76. § (1) bekezdésében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza Tényő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját, feltételeit és finanszírozási formáikat.

(2) Az Önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézményében biztosítja a település lakosságának a közösségi színtér tárgyi és szakmai feltételeit, annak érdekében, hogy közművelődéssel kapcsolatos jogaikat érvényesíthessék, e célból közösségeket hozzanak létre és azokat működtethessék.

(3) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a közművelődési, nyilvános könyvtári és közgyűjteményi intézmények működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről.

(4) Ezen túlmenően az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a település kulturális életét gazdagítja.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában részt vevő állampolgárokra; a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre;

b) a település közművelődési intézményére, annak alkalmazottaira, működtetőire;

c) közművelődési megállapodás alapján vagy más formában támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire.

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során az alábbi kiemelt feladatokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése,

b) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

d) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok elősegítése,

e) az egész életre kiterjedő tanulás elősegítése,

f) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének elősegítése,

g) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti feltételeinek biztosítása,

h) a tehetséggondozás és -fejlesztés elősegítése,

i) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, valamint

j) rendezvények szervezése, így különösen a település hagyományaihoz, szokásaihoz kapcsolódó rendezvények, ünnepekhez kapcsolódó rendezvények.

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása, a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében az alábbi közművelődési intézményeket és színteret biztosítja: - Szent István Kultúrház (9111 Tényő, Győri utca 57.), - Tényői Tájház (9111 Tényő, Kétsor utca 18.), - Turisztikai Rendezvénytér (9111 Tényő, 860/28 helyrajzi szám), - egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(2) A közművelődési intézmény működtetését az önkormányzat közművelődési szakember foglalkoztatásával biztosítja.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során együttműködik:

a) a helyi nevelési és oktatási intézményekkel;

b) helyi kulturális tevékenységet végző magánszemélyekkel;

c) a helyi közművelődési célú, vagy részben ilyen tevékenységet folytató társadalmi szervezetekkel, civil szervezetekkel.

(4) Az önkormányzat intézményei által el nem látott közművelődési feladatok ellátására, illetve kiegészítésére közművelődési megállapodást köthet.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel összefüggő feladatainak ellátását az éves költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetési támogatás, saját bevétel, valamint a minisztériumi érdekeltségnövelő és más pályázati pénzeszközök. További forrás természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása és az intézményeknek kiírt pályázati támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési, kulturális tevékenységet folytató személyeknek, szervezeteknek — pályázati eljárás keretében - költségvetéséből támogatást nyújthat. A támogatási keret összegét a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott támogatás felhasználásáról a támogatott az Önkormányzat civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzata szerint köteles elszámolni.

6. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásainak és feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Tényőn működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel;

b) az egyházakkal és közösségeikkel;

c) az oktatási és nevelési intézményekkel;

d) a kulturális-művészeti főtevékenységű civil szervezetekkel.

7. § Az önkormányzat a közművelődési szolgáltatásairól a közösségi médiában, Tényő község honlapján (www.tenyo.hu) keresztül gondoskodik, hogy a közművelődési lehetőségekről széles körben tájékoztatást kapjanak a közművelődési szolgáltatásokat igénybe venni szándékozók.

8. § A Törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos tulajdonosi, döntési, felügyeleti, kapcsolattartási jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a közművelődés támogatásáról szóló 4/2003.(III.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.