Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a HPV fertőzés elleni védőoltás támogatásáról

Hatályos: 2012. 06. 24

Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a HPV fertőzés elleni védőoltás támogatásáról

2012.06.24.

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjára figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelemmel a többször módosított szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényre a településen lakók terheinek megkönnyítése érdekében az alábbi rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) alkotja:

A rendelet célja

1. § (1) A Képviselő-testület célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény. 1 § (1) bekezdésében megfogalmazott célokra tekintettel a lakosság terheinek megkönnyítse végett HPV fertőzés megelőzését szolgáló védőoltáshoz támogatást nyújt a közigazgatási területén lakó fiatal nők és férfiak számára.

(2) A Képviselő-testület az életvitelszerűen helyben lakó fiatal nők és férfiak számára biztosít HPV fertőzés megelőzése érdekében védőoltáshoz támogatást a 2. §-ban, a 3. §-an, a 4. §-ban, az 5. §-ban foglaltak szerint.

A védőoltás támogatás nyújtásának feltételei és összege

2. § (1) A Képviselő-testület jövedelemtől függetlenül HPV fertőzés elleni védőoltás támogatást állapít meg annak a fiatal nőnek, aki életvitelszerűen Töltéstaván él, és

a) 1989. január 1. és 1995. december 31. között született vagy

b) 2010. január 1-től kezdődően tölti be a 14. életévét,

(2) A Képviselő-testület jövedelemtől függetlenül HPV fertőzés elleni védőoltás támogatást állapít meg annak a fiatal férfinak, aki életvitelszerűen Töltéstaván él, és

a) 1994. január 1. és 1997. december 31. között született vagy

b) 2012. január 1-től kezdődően tölti be a 14. életévét.

(3) Az (1) bekezdésben nyújtott támogatás adható közvetlenül a támogatott számára történő utólagos kifizetéssel, vagy az Önkormányzat által szervezett oltás esetén az oltóanyag biztosításával.

(4) A védőoltás támogatás összege: az oltóanyag összegének 50 %-a.

A védőoltás igénylésének és beszerzésének rendje

3. § (1) A védőoltást írásos kérelemmel igényelheti a nagykorú személy, vagy a kiskorú személy törvényes képviselője az Önkormányzat védőnőjénél

(2) A védőnő az oltóanyag megrendelése végett az Önkormányzatot az oltás napja előtt legalább 30 nappal előbb tájékoztatja az igénylők számáról és nevéről.

(3) Az oltóanyag megrendeléséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a védőnői adatszolgáltatás alapján.

(4) A védőoltás támogatást egyéni oltás esetén utólag legkésőbb az utolsó oltás napját követő 30 napon belül írásbeli kérelemmel lehet igényelni a Polgármesteri Hivatalban.

(5) A kérelemben meg kell jelölni az oltásban részesülő nevét, a személyes azonosító adatait, lakcímét, az oltás napját, az oltóanyag teljes összegét. A kérelemhez csatolni kell az oltás megtörténtéről kiállított orvosi igazolását és az oltóanyag kifizetett számlájának másolatát.

A védőoltás kifizetésének rendje

4. § (1) Az Önkormányzat által szervezett oltás esetén a támogatás az oltóanyag biztosítása útján történik.

(2) A szervezett oltásban részesülőnek, vagy törvényes képviselőjének az oltóanyag nem támogatott 50 %-át a Polgármesteri Hivatalban kell megfizetni oltásonként az oltás napját követő 60 napon belül.

(3) Az egyéni védőoltásban részesülő jogosult esetében a Polgármesteri Hivatal a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül megtéríti az oltóanyag 50 %-át a kérelmezőnek.

A támogatás fedezetének biztosítása, az oltás lebonyolítása, nyilvántartás

5. § (1) A támogatás összegének fedezetét a Képviselő-testület évenként az éves költségvetési rendeletében biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja a védőoltás támogatással kapcsolatos döntéseket.

(3) A polgármester az átruházott hatáskörében hozott döntéséről határozatot hoz.

(4) A védőoltások nyilvántartását a védőnő vezeti.

Záró rendelkezések

6. § (1) E Rendelet a kihirdetése napját követő második napon lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testüeltének a méhnyakrák elleni védőoltás támogatásáról szóló 6/2010. (III 12. ) önkormányzati rendelete

(2) A Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.