Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (XI.30..) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 11. 30

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (XI.30..) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2023.01.01.

Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet alkalmazásában nem állandó lakos az, aki a község illetékességi területén nem rendelkezik a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel.

2. Adóalany, adókötelezettség

2. § (1) Idegenforgalmi adót köteles fizetni az a magánszemély, aki nem állandó lakosként tartózkodik az önkormányzat illetékességi területén és ott legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) Az adókötelezettség a vendégéjszakánként elszámolt tartózkodás megkezdésével kezdődik.

(3) Az adókötelezettség az elutazási napon 24.00 órával szűnik meg.

3. Adómentesség, adókedvezmény

3. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 31. §-ában foglaltakon túlmenően nem kell idegenforgalmi adót fizetnie annak, aki a képviselőtestület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén.

4. Adómérték

4. §1 Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400,-Ft (négyszáz forint).

5. Az adó befizetése

5. § A beszedett idegenforgalmi adót a szálláshely-szolgáltató a beszedést követően a január 1. napja és június 30. napja közötti időszakra eső adót július tizenötödik napjáig, a július 1. napja és december 31. napja közötti időszakra eső adót január hónap tizenötödik napjáig az önkormányzati adóhatóságnak bevallja és befizeti.

6. Nyilvántartás

6. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás vezetésére kötelezett.

(2) A vendégnyilvántartó könyvnek tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő személy nevét, lakcímét, állampolgárságát, útlevelének, vagy személy igazolványának, vagy vezetői engedély sorszámát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött napok számát, az adómenteségre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(3) A vendégnyilvántartó könyvnek tartalmaznia kell az adómentesség jogcímét, a mentességre okot adó körülményt és mentességet igazoló okirat másolatát.

7. Ellenőrzés

7. § Az idegenforgalmi adó beszedését a jegyző, vagy az adóhatóság munkatársa a helyszínen ellenőrizheti. A beszedésre kötelezett előzetes értesítése esetén köteles biztosítani a területre, illetve épületbe való bejutást hétköznap 8-tól 16 óráig.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos magasabb szintű anyagi és eljárásjogi jogszabályokban foglaltak az irányadóak.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A 4. § a Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.