Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.16..) önkormányzati rendelete

a helyben nyújtandó szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 11. 19- 2019. 09. 13

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.16..) önkormányzati rendelete

a helyben nyújtandó szociális ellátásokról

2018.11.19.

Töltéstava Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyben nyújtandó szociális ellátásokról következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Töltéstava önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában képviselő-testület gyakorolja.

(4) A polgármester dönt a köztemetési (Szt. 48. §) ügyben valamint a halasztást nem tűrő, rendkívüli létfenntartási támogatási ügyekben. Az e tárgyban hozott döntéseiről a képviselő-testület soron következő ülésén beszámol.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra. A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(3) Az eljárás:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre, vagy

b) ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő, hivatalból

indul.

(4) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(5) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(6) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 napon belül meg kell tenni.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése elsősorban átutalással történik.

(2) A polgármester joga, hogy az általa rendkívül indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.

5. § (1) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(2) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások

6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete az aktív korúak ellátására vonatkozóan - az Szt. 22. § (7) bekezdés alapján - eljárási szabályokat határoz meg.

7. § (1) A pénzbeli települési támogatás formái:

a) települési létfenntartási támogatás,

b) települési támogatás elemi kár elhárításához,

c) települési iskolakezdési támogatás,
d) hatvan év felettiek részére nyújtott települési támogatás,
e) tizennégy év alatti gyermekek részére nyújtott települési támogatás.
(2) A települési támogatások esetenként nyújtandók.
(2a) A 7.§ (1) bekezdés c) pontja szerinti támogatásról Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente egy alkalommal határozatot hoz.

1. Települési létfenntartási támogatás

8. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, így önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) közös háztartásban élők esetén 100 %-át,

b) egyedül élők esetében a 120 %-át.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti támogatás formájában.

9. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet adni.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás összege alkalmanként legfeljebb 30.000 Ft lehet.

10. § (1) Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról a képviselő-testület rendes ülései közötti időközben, a képviselő-testület felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt (polgármesteri rendkívüli létfenntartási támogatás).

(2) Polgármesteri, rendkívüli polgármesteri rendkívüli létfenntartási támogatásra lehet jogosult az a személy, aki önmaga vagy akinek családtagja halasztást nem tűrő krízishelyzetben, élet- vagy balesetveszélyben van. A polgármesteri rendkívüli támogatás célja a váratlan krízishelyzetben történő átmeneti segítségnyújtás.

11. § (1) Települési támogatás meghatározottaktól eltérően kamatmentes kölcsön formájában is folyósítható annak a kérelmezőnek, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetében egyszeri nagy összegű kiadása vált szükségessé.

(2) A kamatmentes kölcsön felhasználásáról számlákkal, hivatalos iratokkal el kell számolni.

(3) A kamatmentes kölcsön összege legfeljebb 90.000 Ft, melyet a folyósítást követő hónaptól kezdődően legfeljebb 6 havi egyenlő részletben kell törleszteni.

(4) Az Önkormányzat és a kölcsönt felvevő, a visszafizetés feltételeiről szerződést köt.

(5) Nem nyújtható kamatmentes kölcsön annak, akinek korábbi kamatmentes kölcsönből származó visszafizetési kötelezettsége van.

(6) A kamatmentes kölcsön utolsó részletének megfizetésétől számított két éven belül nem nyújtható kamatmentes kölcsön annak, akinek korábbi kamatmentes kölcsönből származó visszafizetési kötelezettsége van, vagy határidőre nem teljesítette visszafizetési kötelezettségét.

(7) Kamatmentes kölcsön egy családban, egy háztartásban élők számára a kérelem beadásától számított egy éven belül ismételten nem nyújtható.

(8) A kamatmentes kölcsönben részesülő fizetési nehézség esetén egy alkalommal legfeljebb 30 napra fizetési halasztást kérhet.

2. Települési támogatás elemi kár elhárításához

12. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 500 %-áig terjedhet.

(4) Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(5) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett,

és
b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana,
és
a) a kérelmezőnek és családjának nincs jelentős vagyona, vagyis
a. egyedülálló és egyedül élő személy, az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértéket meg nem haladó vagyonnal rendelkezik, vagy
b. családban élő személy, akinek a családjában az egy főre jutó vagyon értéke nem éri el az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontjában meghatározott összeget.
és
b) a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

13. § (1) A jegyző vagy az általa kijelölt köztisztviselő a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart és a szemléről jegyzőkönyvet vesz fel. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a 17. § (5) bekezdésében meghatározott dokumentumokat, nyilatkozatokat.

(3) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(4) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete –szükség esetén rendkívüli ülés keretében- a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.

(5) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére, vagy a családja valamely tagjának nevére szóló számlával - elszámoljon.

(6) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget, határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

13/A. § (1) A települési iskolakezdési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, gyám, aki a köznevelési intézménybe járó gyermekre való tekintettel rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosult, és a szülő, nevelőszülő, gyám háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosát.

(2) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet az e tárgyban született képviselő-testületi döntést követően azonos év szeptember 30. napjáig lehet benyújtani.

(3) A kérelemhez csatolni kell

a) a köznevelési intézmény 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy az intézménnyel a jogviszony a kérelem beadásakor fennáll, és

b) a háztartás tagjainak jövedelemigazolását.

(4) Az iskolakezdési támogatás köznevelési intézményfajtánkénti összege évente a rendelet 7. § (3) bekezdése szerinti határozatban kerül meghatározásra.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

14. § (1) A települési támogatást elsősorban pénzben kell nyújtani.

(2) A települési támogatás természetben is nyújtható.

(3) Részben vagy egészben természetben is nyújthatóak a rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott települési támogatás.

(4) Természetben nyújtott települési támogatás ellátás különösen a köztemetés.

(5) Természetben nyújtott települési támogatás esetén a jogosult részére az alábbiak juttathatóak:

a. Erzsébet-utalvány
b. élelmiszer vásárlás támogatása vagy élelmiszer csomag
c. tüzelőanyag vagy tüzelősegély
d. a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása
h. családi szükségletek kielégítését szolgáló egyéb támogatás, anyagok, eszközök megvásárlása.
(6) A természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

3. Köztemetés

15. § (1) A köztemetés költségét lehetőleg a helyben szokásos legolcsóbb temetési költséghez igazodóan kell megállapítani.

(2) A köztemetési kérelmek ügyében a képviselő-testület a döntési hatáskört a polgármesterre ruházza át.

IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

16. § (1) A települési önkormányzat a szociálisan rászorulók részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások igénybevételi lehetőségét biztosítja:

a) családsegítés

(2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszűnik:

a) a jogosulatlan igénybevétel esetén, vagy

b) amennyiben az ellátásról az érintett írásban lemond, vagy

(3) A szociális törvényben, illetve e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy a szociális törvény és e rendelet megsértésével nyújtott szociális alapszolgáltatást meg kell szüntetni.

4. Családsegítés

17. § Az önkormányzat az Szt. 64. §-ában meghatározott családsegítés szociális szolgáltatást a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye (9090 Pannonhalma, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.) szolgáltató útján biztosítja a településen élő rászorulóknak.

V. Fejezet

Egyéb rendelkezések

18. § (1) Az önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt működtet az Szt. 58/B. § (2) bekezdése alapján.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

a) az önkormányzat Pénzügyi Bizottságának elnöke

b) a Töltéstavai Napraforgó Óvoda vezetője

c) a Töltéstavai Fiáth János Általános Iskola vezetője

d) az óvoda és az általános iskola gyermekvédelmi felelőse

e) a családgondozó szolgálat családgondozója

f) a gyermekjóléti szolgálat munkatársa

g) az önkormányzat szociális munkása/gondozója

h) a körzeti védőnő

i) a háziorvos

j) a településen ellátási szerződés alapján szociális szolgáltatást végző intézmény képviselője

k) a jegyző.

A kerekasztal szükség szerint ülésezik.

18/A. §

A hatvan év felettiek részére nyújtott települési támogatás

(1) A képviselő-testület – az éves költségvetési rendeletben előirányzott összegben – határozatával a hatvan év feletti lakosok részére jövedelmi és vagyoni viszonyokra való tekintet nélkül pénzbeli települési támogatást adhat.
(2) Pénzbeli települési támogatásra jogosult minden töltéstavai lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Töltéstaván lakó személy, aki az (1) bekezdés szerinti határozat évében december 31. napjáig a hatvanadik életévét betölti. (3) Jogosultság szempontjából töltéstavai lakosként kell figyelembe venni azokat a (2) bekezdés szerinti személyeket, akik az (1) bekezdés szerinti határozat évének szeptember 30. napjáig Töltéstaván bejelentett állandó lakócímet szereztek, avagy ezirányú kérelmüket igazoltan benyújtották.

18/B. § Tizennégy év alatti gyermekek részére nyújtott településitámogatás

(1) A képviselő-testület – az éves költségvetési rendeletben előirányzott összegben – határozatával a tizennégy év alatti gyermekek részére jövedelmi és vagyoni viszonyokra való tekintet nélkül pénzbeli települési támogatást adhat.

(2) Pénzbeli települési támogatásra jogosult minden töltéstavai lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Töltéstaván élő olyan magyar állampolgár, aki az (1) bekezdés szerinti határozat évében december 31. napjáig a tizennegyedik életévét betölti. (3) Jogosultság szempontjából töltéstavai lakosként kell figyelembe venni azokat a (2) bekezdés szerinti személyeket, akik az (1) bekezdés szerinti határozat évének szeptember 30. napjáig Töltéstaván bejelentett állandó lakcímet szereztek, avagy ezirányú kérelmüket igazoltan benyújtották.

19. § (1) Az elszámolási kötelezettséggel kiadott ellátásokról a kötelezett a Töltéstavai Közös Önkormányzati Hivatalban 30 napon belül köteles elszámolni. Ha ennek a kötelezettségének önhibájából határidőre nem tesz eleget, a további pénzbeli ellátásokból kizárja magát.

(2) A jogosulatlanul vagy rosszhiszeműen felvett ellátások visszatérítéséről az ellátást megállapító maga határoz, az Szt. 17. §-ában foglaltak szerint.

20. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

21. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 1/2014. (I. 16.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Kérelem
Alulírott kérem, hogy részemre
- Települési támogatást,
- Kamatmentes kölcsönt,
- Települési gyógyszertámogatás
- Települési támogatás elemi kár elhárításához,
- Települési gyermeknevelési támogatás,
- Hátrányos helyzetű gyermek települési támogatása
(a megfelelő aláhúzandó) megállapítani szíveskedjenek.
Indokaim:………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
I) Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:
Neve: .........................................................................................................................................
Születési neve: ..........................................................................................................................
Anyja neve: ..............................................................................................................................
Születés helye, ideje: ................................................................................................................
Lakóhely: □□□□ irányítószám ............................................ település …………………………….... utca/út/tér ...……………….. házszám .......... épület/lépcsőház ........... emelet, ajtó
Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ): □□□-□□□-□□□
Telefonszám (nem kötelező megadni): .........................................................................................
E-mail cím (nem kötelező megadni): .............................................................................................

2. A kérelmezővel a kérelem benyújtásának időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: ............... fő

3. A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók.
A 3. pontjában a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező gyermeket; a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató gyermeket; a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermeket; továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket kell feltüntetni. Gyermekeken a kérelmező szülő vér szerinti, örökbe fogadott, valamint a házastárs és az élettárs gyermekeit egyaránt érteni kell.
Név: Születési hely, idő: Foglalkozás:
1.) __________________________________________________________________
2.) __________________________________________________________________
3.) __________________________________________________________________
4.) __________________________________________________________________
5.) __________________________________________________________________
Jövedelmi adatok

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartók

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem