Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VI.23..) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2015. 06. 23- 2019. 12. 22

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VI.23..) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

2015.06.23.

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Töltéstava Község közigazgatási területén kiterjed

a) a Településrendezési Terv szerint beépítésre szánt területen kialakításra kerülő építési telkekhez kapcsolódó útépítésre és közművesítésre, valamint

b) a beépített területen helyi közút építésére és a kialakult építési telkek utólagos közműcsatlakozására, többek között a közvilágítás, az áramszolgáltatás, a víz- és szennyvíz vezeték (telekhatárig), az aszfaltos út és árokrendszer kiépítésére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti területen lévő ingatlan tulajdonosaira.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépíthető földrészlet.

(2) Útépítés: lakó-, kiszolgáló utak, gyalogutak és járdák létesítése az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti területen

(3) Közműépítés: ivóvíz-, elektromos energia ellátás, valamint kommunális- és csapadékvíz elvezetés

(4) Beruházási költség: útépítéssel, közműépítéssel kapcsolatban felmerült összes költség, mely magában foglalja a kialakítás költségeit: a tervezést, területszerzést, kivitelezést, lebonyolítást a beruházás pénzügyi lezárásáig.

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

Általános előírások

3. § (1) A Településrendezési Terv szerinti beépítésre szánt területen az utakat és közműveket a telekalakítást követően legkésőbb az általuk kiszolgált építmények használatbavételéig kell kiépíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott beruházásokat Töltéstava Község Helyi Építési Szabályzatával és Szabályozási Tervével összhangban kell megvalósítani.

(3) A tulajdonos által felajánlott ingatlanokat az önkormányzattal kötött megállapodás esetén, az önkormányzat tulajdonosi jogokat átvállalja.

A hozzájárulás mértéke

4. § (1) A hozzájárulás mértéke önálló lakótelkenként a beruházási költség önkormányzat által biztosított összegéből az egy ingatlanra vetített, a (2)-(5) bekezdésekben foglaltak szerint megállapított költség.

(2) A rendelet hatálybalépését követően a kialakításra kerülő építési telkek tulajdonosa a közművekre utólagosan az építési költség egy ingatlanra vetített értékének, valamint a közműcsatlakozás egyszeri díjának (együtt összköltség) megfizetése után csatlakozhat.

(3) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként 1.700.000 Ft./telek, a szerződésben rögzített, a beruházás ütemezése szerinti kezdeti vállalási, befizetési határidőig.

(4) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként 1.800.000 Ft./telek, a szerződésben rögzített, a beruházás ütemezése szerinti végső vállalási, befizetési határidőig. A beruházási költséget az építési telek tulajdonosa ez esetben köteles három részletben, a végső vállalási, befizetési határidőig három részletben (hatszázezer forintonként), arányos időközönként megfizetni.

(5) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként a szerződésben rögzített, a beruházás ütemezése szerinti végső határidőt követően 1.800.000 Ft. + jegybanki alapkamat mértékével, időarányosan emelt összeg.

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

MEGFIZETÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

5. § (1) A hozzájárulást az ingatlan tulajdonosai tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

(2) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Ptk. előírásai szerint növelt hozzájárulást kell fizetni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) E rendelet 2015. március 19. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.