Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VI.23..) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2019. 12. 23- 2021. 01. 25

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VI.23..) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

2019.12.23.

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Töltéstava Község közigazgatási területén kiterjed

a) a Településrendezési Terv szerint beépítésre szánt területen kialakításra kerülő építési telkekhez kapcsolódó útépítésre és közművesítésre, valamint

b) a beépített területen helyi közút építésére és a kialakult építési telkek utólagos közműcsatlakozására, többek között a közvilágítás, az áramszolgáltatás, a víz- és szennyvíz vezeték (telekhatárig), az aszfaltos út és árokrendszer kiépítésére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti területen lévő ingatlan tulajdonosaira.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépíthető földrészlet.

(2) Útépítés: lakó-, kiszolgáló utak, gyalogutak és járdák létesítése az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti területen

(3) Közműépítés: ivóvíz-, elektromos energia ellátás, valamint kommunális- és csapadékvíz elvezetés

(4) Beruházási költség: útépítéssel, közműépítéssel kapcsolatban felmerült összes költség, mely magában foglalja a kialakítás költségeit: a tervezést, területszerzést, kivitelezést, lebonyolítást a beruházás pénzügyi lezárásáig.

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

Általános előírások

3. § (1) A Településrendezési Terv szerinti beépítésre szánt területen az utakat és közműveket a telekalakítást követően legkésőbb az általuk kiszolgált építmények használatbavételéig kell kiépíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott beruházásokat Töltéstava Község Helyi Építési Szabályzatával és Szabályozási Tervével összhangban kell megvalósítani.

(3) A tulajdonos által felajánlott ingatlanokat az önkormányzattal kötött megállapodás esetén, az önkormányzat tulajdonosi jogokat átvállalja.

A hozzájárulás mértéke

4. § (1) A hozzájárulás mértéke önálló lakótelkenként a beruházási költség önkormányzat által biztosított összegéből az egy ingatlanra vetített, a (2)-(5) bekezdésekben foglaltak szerint megállapított költség.

(2) A rendelet hatálybalépését követően a kialakításra kerülő építési telkek tulajdonosa a közművekre utólagosan az építési költség egy ingatlanra vetített értékének, valamint a közműcsatlakozás egyszeri díjának (együtt összköltség) megfizetése után csatlakozhat.

(3) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként 1.700.000 Ft./telek, a szerződésben rögzített, a beruházás ütemezése szerinti kezdeti vállalási, befizetési határidőig.

(4) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként 1.800.000 Ft./telek, a szerződésben rögzített, a beruházás ütemezése szerinti végső vállalási, befizetési határidőig. A beruházási költséget az építési telek tulajdonosa ez esetben köteles három részletben, a végső vállalási, befizetési határidőig három részletben (hatszázezer forintonként), arányos időközönként megfizetni.

(5) Az útépítési, közművesítési érdekeltségi hozzájárulás mértékének összege minden önálló helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan ingatlanonként 2017. július 1. napját követően 2.000.000 Ft. (kétmillió forint) + jegybanki alapkamat mértékével, időarányosan emelt összeg.

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

MEGFIZETÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

5. § (1) A hozzájárulást az ingatlan tulajdonosai tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

(2) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Ptk. előírásai szerint növelt hozzájárulást kell fizetni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) E rendelet 2015. március 19. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.