Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017 (IV.14..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 14

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017 (IV.14..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2017.07.14.

Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) 29. §-a alapján a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet hatálya Töltéstava Község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.
(2) Töltéstava Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: Koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: Stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének, vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a Rendelet, és a jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. §

A partnerek meghatározása

A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: Partnerek) vehetnek részt:
a) Töltéstava közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,
b) a településen működő, vagy működésük Töltéstavát érintő kérdéseiben a civil szervezetek,
c) azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye Töltéstaván található, és tevékenységük a község településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható,
d) azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége a település közigazgatási területére is kiterjed,
e) Töltéstaván székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,
f) Töltéstaván székhellyel, vagy önálló egységgel rendelkező vallási közösségek.

3. §

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

(1) Koncepció vagy Stratégia készítése esetén a Partnerek tájékoztatása – a Rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – önkormányzati hirdetőfelületen, és a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá szükség szerint lakossági fórum keretén belül szóban történik.
(2) A Koncepció és a Stratégia módosítása esetén a Partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében - a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.
(3) Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: Kézikönyv) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a Partnerek tájékoztatása – a Rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – önkormányzati hirdetőfelületen és a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.
(4) Településrendezési eszközök teljes, tárgyalásos, vagy egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a Partnerek tájékoztatása – a Rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – önkormányzati hirdetőfelületen és a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.
(5) Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a Partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.
(6) Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.toltestava.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

4. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

a) a Rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt, és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

a) az elkészült dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt, és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(3) A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete által 6/2015. (III.19.) számú rendelettel elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat 30. §-ában foglalt szabályozás az irányadó.

5. §

A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

(1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a Rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:
a) papíralapon Töltéstava Község Polgármesterének (továbbiakban: Polgármester) címezve, a Töltéstavai Közös Önkormányzati Hivatal címére – 9086 Töltéstava, Petőfi S. u. 123. – történő megküldéssel,
b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.
(2) A beérkezett javaslatok, vélemények az (1) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbításra kerülnek a fejlesztési dokumentum, vagy a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek.
(3) A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben – megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.
(4) A szakmai javaslatok alapján a jegyző a vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezetet készít.
(5) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról és az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt.
(6) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról és az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

6. § (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a jegyző a beérkezés sorrendjében nyilvántartja.

(2) A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indoklását a jegyző összesíti és nyilvántartja.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c) annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d) a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e) a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy - a 5. § (6) bekezdése szerinti esetekben - a Polgármester döntésének megjelölését.

(4) Az (1) és (2) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.

7. §

Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

(1) A Polgármester – a feladatkör szerint illetékes szervezeti egységek útján – gondoskodik az elfogadott Koncepció, Stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.toltestava.hu honlapon.
(2) Az elfogadott Koncepcióról, Stratégiáról, és ezek módosításáról szóló, a Rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a Polgármester a jegyző útján gondoskodik.

8. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.