Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020 (XI.16..) önkormányzati rendelete

a bölcsődébe járók támogatásának feltételeiről

Hatályos: 2020. 11. 17- 2023. 07. 20

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020 (XI.16..) önkormányzati rendelete

a bölcsődébe járók támogatásának feltételeiről

2020.11.17.

Töltéstava Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. §

Jogosulti kör és jogosultság

(1) Töltéstava Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) azon szülők, illetve törvényes képviselőik részére, akik gyermeküket Töltéstava településen kívül bölcsődébe járatják, támogatást állapít meg: bölcsődei támogatás.
(2) A bölcsődei támogatás nyújtására alapul szolgáló legkésőbbi időpont a gyermek harmadik életévének betöltését követő augusztus 31. napja, figyelemmel arra, hogy a támogatás a gyermek legfeljebb három és fél éves koráig adható.
(3) A támogatás teljes összege 900,-Ft./nap (kilencszáz forint per nap), ahol nap alatt olyan naptári nap értendő, melyen a támogatásban részesített szülő/törvényes képviselő gyermeke bölcsődei ellátást vett igénybe.
(4) A bölcsődei támogatás igénybevételére való jogosultságot és az ellátott napok számát a szülő/törvényes képviselő a bölcsődei ellátást biztosító intézmény által kiállított igazolással bizonyítani köteles.
(5) A bölcsődei támogatás igénybevételére annak a gyermeknek a szülője/törvényes képviselője jogosult, aki töltéstavai belterületi lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Töltéstaván él. A töltéstavai külterületi lakóhellyel rendelkező személyek egyedi elbírálás alapján részesülhetnek a (2) bekezdés szerinti támogatásban.
(6) A támogatás feltételeinek való megfelelőséget felhívásra a jogosult igazolni köteles.
(7) A támogatás kifizetésére a jogosultság igazolását követően polgármesteri döntés alapján az önkormányzat házipénztárából kerül sor.
(8) A támogatás fedezetét Töltéstava Község Önkormányzat adott naptári év szerinti költségvetése tartalmazza.

2. §

Bölcsődei támogatás kifizetése

(1) A támogatás összegéből a szülő/törvényes képviselő 400,-Ft./napra (négyszáz forint per napra) a bölcsődei ellátást biztosító intézmény igazolása alapján jogosult. A bölcsődei támogatás első részlete kifizetésének esedékessége a bölcsődei ellátást biztosító intézmény igazolása önkormányzat hoz való benyújtásának a napja.
(2) A támogatás összegéből további 250,-Ft./napra (kétszázötven forint per napra) akkor jogosult a szülő/törvényes képviselő, ha a gyermeket a Töltéstavai Napraforgó Óvodába beíratta és a gyermek az óvodai nevelést az intézményben ténylegesen is megkezdi.
(3) A támogatás összegének utolsó 250,-Ft./napos (kétszázötven forint per napos) összegére az után jogosult a szülő/törvényes képviselő, ha a gyermek két nevelési évet a Töltéstavai Napraforgó Óvodában eltöltött.
(4) A bölcsődei támogatás 2. § (2) és (3) bekezdéseibe foglalt részletei kifizetésének esedékessége az adott részlet kifizetésére az önkormányzathoz benyújtott kérelem érkezésének a napja. A jogosultsági feltételek meglétét önkormányzat hivatalból ellenőrzi.

3. § (1) Ezen rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet a Töltéstaván létesítendő bölcsőde működési engedélye kiadásának napján hatályát veszti, azonban a hatályvesztést megelőzően szerzett jogosultságok alapján a 2. §-ba foglalt feltételek megvalósulása esetén a kifizetések teljesíthetőek.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.