Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020 (XII.29..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 12. 29

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020 (XII.29..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Töltéstava Község Polgármestere, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésénben kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban: Kultv.) 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1)-(2) bekezdésében, a 77. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) Töltéstava Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődési tevékenységek támogatását helyi közcélnak tartja.

(2) E rendelet célja, hogy Töltéstava község polgárainak művelődési érdekeit és kulturális szükségleteit figyelembe véve, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, ezen feladatellátás módját és mértékét.

(3) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatások ellátásával kapcsolatos céljai a következők:

  • a) a település kulturális életének szervezése, helyi kulturális örökségének gondozása, gyarapítása,
  • b) a kulturális hagyományok, szokások ápolása, megőrzése,
  • c) népművészeti, hagyományőrző közösségek működtetése,
  • d) új kulturális értékek kialakításának a támogatása,
  • e) a lakosság művelődési igényeinek kielégítése, gazdagítása,
  • f) a település kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése,
  • g) a civil közösségek közművelődési célú együttműködésének az ösztönzése, munkájuk segítése,
  • h) hagyományápoló rendezvények támogatása,
  • i) nemzeti és helyi ünnepek megszervezése, lebonyolítása,
  • j) a település helytörténetének feltárása, gyűjtése, lakossággal való megismertetése és az utókor számára elérhetővé tétele.

2. § Jelen rendelet hatálya Töltéstava község közigazgatási területére, a közösségi színtérre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre terjed ki.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok figyelembevételével a Kultv. 76. § (3) bekezdésében foglalt közművelődési alapszolgáltatások közül a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése feladatait, valamint a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását látja el. Ennek keretében:

  • a) a művelődő közösségek rendszeres, vagy alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
  • b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(2) Az Önkormányzat folyamatosan keresi a lehetőségeit annak, hogy az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások feltételeit javítsa, fejlessze, azok lehetőségeit bővítse. Ennek keretében az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a pályázati lehetőségek felkutatására és kihasználására.

3. A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának szervezett keretei

4. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat többfunkciós, integrált közösségi színtér fenntartásával biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a község teljes közigazgatási területére kiterjedően közösségi színtérként kijelöli a Kultúrház épületét (9086 Töltéstava, Petőfi Sándor u. 118.) ahol a feladatellátáshoz szükséges tárgyi feltételeket is biztosítja.

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér kulturális, vagy közművelődési cél esetén térítésmentesen használható.

(4) A közösségi színtérben térítési díjas rendezvény is szervezhető.

(5) Nem közművelődési célú igénybevétel céljára a közösségi színtér bérleti szerződéssel, bérleti díj megfizetése ellenében igényelhető. A közösségi színtér használati díjainak megállapítása Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

(6) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak az ellátása során együttműködik:

  • a) a helyi köznevelési és közoktatási intézményekkel,
  • b) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és személyekkel,
  • c) közművelődési feladatvégzést vállaló személyekkel,
  • d) civil szervezetekkel és alapítványokkal,
  • e) egyházakkal,
  • f) a hasonló feladatot ellátó regionális térségi és megyei intézményekkel.

(7) Közművelődési megállapodás köthető az intézményi működtetés, közművelődési alapszolgáltatás biztosítása céljával. Közművelődési megállapodás megkötésére Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazása alapján a Töltéstava Község polgármestere jogosult.

(8) Törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(9) A közösségi színtér működtetésre az Önkormányzat közalkalmazottat nevez ki.

(10) Az Önkormányzat jegyzője a közművelődési feladatellátásban résztvevő szervezetekről nyilvántartást vezet.

4. A közművelődési feladatok finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza. A finanszírozás forrása a saját bevétel, a központi költségvetés céltámogatása, valamint a pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok támogatását biztosító pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint biztosítja a közösségi színtér fenntartási költségeit, a bérköltség, a technikai és infrastrukturális feltételek megteremtéséhez kapcsolódó kiadások fedezetét és a közművelődési feladatok ellátáshoz szükséges egyéb költségeket.

(4) A működési kiadásokon felül felújításra az Önkormányzat költségvetésében és pályázati úton elnyerhető támogatásból biztosít fedezetet.

5. A rendelet kihelyezésének és közzétételének szabályai

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletét a Kultv. 83/A. § (3) bekezdése alapján a közösségi színtérben, a település honlapján és a Nemzeti Jogszabálytár rendszerében közzéteszi.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletét ötévente felülvizsgálja.

6. A rendelet kihelyezésének és közzétételének szabályai

7. § (1) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testültének a közművelődésről szóló 12/2002. (XI.14.) sz. rendelete hatályát veszti.

(2) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3) Jelen rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.