Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2022. 09. 30- 2023. 03. 30

Töltéstava Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2022.09.30.

Töltéstava Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában és 32. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Töltéstava Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez természetbeni ellátás formájában, ingyenesen tűzifát biztosít legalább 1 m3/ellátott, de legfeljebb 5 m3/háztartás mennyiségben.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd és lakóháza, lakása részben vagy egészben fával fűthető, feltéve, ha a kérelmező jövedelme nem haladja meg

a) családban élő kérelmező esetében a hatályos öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át,

b) egyedülálló személy esetén a hatályos öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át.

(3) A szociális célú tűzifa az 1. sz. melléklet szerinti kérelemmel kérvényezhető.

(4) A szociális tűzifa támogatási kérelem elbírálásánál előnyt élvez az az igénylő, akinek

a) háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, vagy

b) egyszemélyes háztartás esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és

c) az Sztv.-ben meghatározott vagyona nincs.

(5) A szociális tűzifa támogatási kérelem elbírálásánál – a (4) bekezdésben írt feltételek megléte esetén – az alábbi személyek kérelmét kiemelten kell kezelni:

a) az egyedülálló nyugdíjas életkorára tekintet nélkül, vagy az egy háztartásban élő nyugdíjasok, ahol az egy háztartásban élők mindkét tagja elmúlt 70 éves, abban az esetben, ha a település területén nem él nagykorú gyermeke;

b) az egyedül élő, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesülő személy;

c) az Sztv. szerint

ca) aktív korúak ellátására;

cb) időskorúak járadékára;

cc) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra;

cd) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, lakásfenntartási támogatásra

jogosult személy;

d) a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő;

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család;

f) a közmunka programban résztvevő személy;

g) a kérelem benyújtása előtti egy éven belül települési támogatásban részesült személy;

h) egyéb rendkívüli életkörülmények között élő személy.

(6) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakóházra, illetve lakásra csak egy jogosult részére állapítható meg.

(7) Az igényléseket e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon 2022. december 31. napjáig lehet benyújtani Töltéstava Község Önkormányzathoz. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál előnyben részesített, illetve kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(8) A kérelmekről képviselő-testület egyedi határozattal dönt. Az önkormányzat a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(9) A megítélt tűzifát az önkormányzat 2023. február 15. napjáig osztja ki a támogatottak részére. A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

(10) A kérelmezők által átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a kérelmező (vagy meghatalmazottja, illetve egyéb átvételre jogosult személy) az átvétel helyén átvételi elismervényt ír alá, mely tartalmazza a támogatásban részesült nevét, az átadott tüzelőanyag fajtáját és mennyiségét, valamint az átvétel pontos idejét.

(11) A tűzifa szállításáról, átvételéről, a kapott támogatás felhasználásáról Töltéstava Község Önkormányzata elkülönített, naprakész nyilvántartást vezet.

2. § Ez a rendelet 2022. szeptember 30-án lép hatályba.