Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2010. (III. 17.) rendelete

az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2010. 04. 01- 2011. 03. 31

I. Fejezet


Általános rendelkezés


A rendelet célja

1. §


(1) E rendelet célja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén megállapítsa azokat az ellátási formákat, amelyek segítséget nyújtanak a gyermekek, fiatalkorúak, fiatal felnőttek és azok hozzátartozói törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, a szülői kötelezettségek teljesítéséhez, a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséhez, illetve megszüntetéséhez.


(2) E rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló hatályos jogszabályokat.

A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet területi hatálya Ásványráró község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a Gyvt. 4. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.


(3) Az (2) bekezdésben foglaltakon kívül a Képviselő-testület, a Szociális Bizottság, a polgármester az arra rászoruló gyermek részére - a gyermek lakóhelyétől függetlenül - rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosít, ha ennek hiányában a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné.

II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni ellátások, az ellátások formái

3. §


(1) A gyermekek védelmét az önkormányzat az alábbi pénzbeli, természetbeni ellátásokkal biztosítja:

  1. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,
  2. rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
  3. gyermekétkeztetés térítési díj kedvezmény.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

4. §


A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény tekintetében a Gyvt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

5. §


(1) A Szociális Bizottság a gyermeket rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.


(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege alkalmanként és gyermekenként min. 2.000. – max. 15.000. Ft lehet.


(3) A támogatás összege gyermekenként 20.000 forintig terjedhet abban az esetben, ha a gyermeket nevelő család elemi kár, vagy egyéb ok folytán súlyos és tartós anyagi gondokkal küzd.


(4) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható, különösen a védelembe vett gyermekek részére.


(5) A természetbeni ellátás a gyermekek tankönyv – és tanszerellátásának támogatása, a gyermekintézmények étkezési térítésének díjkedvezménye, tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díja, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalásával valósul meg.


(6) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha:


  1. a kérelem természetbeni támogatásra irányul, vagy
  2. nem látszik biztosítottnak a készpénzben megállapított rendkívüli gyermekvédelmi támogatásnak a gyermek érdekében történő felhasználása.


(7) A támogatás felhasználására elszámolási kötelezettség is előírható a gyermek érdekében.

III. Fejezet


Gyermekjóléti alapellátások

6. §


(1) Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

  1. gyermekjóléti szolgálat,
  2. gyermekek átmeneti gondozása, családi napközi
  3. gyermekek napközbeni ellátása.


(2) A gyermekjóléti szolgálat, a gyermekek átmeneti gondozása, családi napközi ellátások igénybevételének rendjét a gyermekjóléti intézmények fenntartója a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás határozza meg a települési önkormányzatok egyetértésével

Gyermekek napközbeni ellátása

7. §


(1) A gyermekek napközbeni ellátását az önkormányzat óvoda és iskolai napközi fenntartásával biztosítja.


(2) Az óvodai ellátás, illetve a napközis foglalkozás igénybevétele a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény rendelkezései alapján történik.

IV. Fejezet


Térítési díj

8. §


(1) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetésért intézményi térítési díjat kell fizetni.


(2) Az intézményi térítési díjak mértékét a Képviselő-testület évente legfeljebb kétszer állapítja meg. Az intézményi térítési díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) A napköziotthonos óvodában és az általános iskolai étkeztetésnél a Szociális Bizottság három-vagy több gyermekes családok esetében gyermekenként a törvényben biztosított normatív kedvezményen felül 50 %-os térítési díj kedvezményt biztosíthat.


(4) Meg kell szüntetni a térítési díj kedvezményt, ha


  1. a megállapítás alapját képező feltételek megváltoztak,
  2. a szülő a térítési díjat felszólítás ellenére sem fizeti be.


(5) A Képviselő-testület a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás 4/2010. (II. 11.) KT. számú határozata alapján a 2. számú mellékletben megállapítja a gyermekjóléti ellátások intézményi térítési díját, valamint a 3. számú mellékletben a személyi térítési díjakat.

V. Fejezet


Eljárási szabályok

9. §


(1) A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő kérelmére történik. A kérelmet a Polgármesteri Hivatalban lehet előterjeszteni.


(2) Kérelmet a gyermek szülője, törvényes képviselője nyújthat be. Ha más személy vagy szervezet javasolja az ellátás megállapítását, akinek az ügy körülményeiről tudomása van, az eljárást hivatalból kell lefolytatni.


(3) Szóban előterjesztett kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni. A kérelmezőt szóban előterjesztett kérelem esetén a kérelem előterjesztésekor, írásban benyújtott kérelem esetén 8 napon belül fel kell hívni a kérelemhez csatolandó nyilatkozatok megtételére, igazolások csatolására.


(4) A kérelemhez csatolni kell a 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 3. számú melléklete szerinti nyilatkozatot a kérelmező jövedelmi viszonyairól.


Mellékletek