Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 20) önkormányzati rendelete

Ásványráró Község behajtási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2014. 06. 01- 2022. 09. 16

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 20) önkormányzati rendelete

Ásványráró Község behajtási rendjének szabályozásáról

2014.06.01.

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

Tárgyi hatály

1. § E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) mindem olyan járműre, járműszerelvényre ( továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja

b) a „Súlykorlátozás” - a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos - tábla közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó útszakaszokra történő behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjére.

Személyi hatály

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan gépjármű-tulajdonosra és üzemeltetőre, aki rendelkezik 7,5 t azaz hét és fél tonnánál nagyobb össztömegű járművel, vagy ilyen járművet használ és Ásványráró község közigazgatási területén, súlykorlátozással érintett önkormányzati útra hajt be.

Területi hatály

3. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Ásványráró község közigazgatási területén a rendelet 1. mellékletében felsorolt önkormányzati utakon közlekedni tilos.

(2) A megjelölt utakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” - a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos - tábla jelzi, melyet a KRESSZ szabályai szerint kell kihelyezni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott súlykorlátozó tábla alá „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

(4) A jelen rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel csak behajtási engedéllyel lehet behajtani.

4. § (1) A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Vám- és Pénzügyőrség szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, -megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út, vasút vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

g) menetrend szerinti közforgalmú és egyedi személyszállítást végző autóbuszra.

Az engedély kiadása

5. § (1) A Képviselő-testület a jelen rendelettel adott felhatalmazása alapján a 3. § (4) szerinti engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Az engedély – mint határozat – tartalmazza, hogy

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, ill. más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként,(tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az engedély érvényességi idejét,

d) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, amelyre az engedély érvényes,

e) a határozat törvényben meghatározott egyéb kötelező tartalmi elemeit.

Az engedély kiadásának feltételei

6. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelmet – egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával – a jármű üzembentartója, (tulajdonosa), valamint az utóbbiak képviseletében eljáró személy nyújthat be. (A továbbiakban: kérelmező)

(2) Engedély egy adott járműre adható ki a Rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni. A járműszerelvény az engedély kiadása szempontjából egy járműnek minősül.

(3) Az engedély kiadásának feltétele a meghatározott napon történő egyszeri be és kihajtásra történő engedély (továbbiakban: eseti behajtási engedély) esetében:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg

b) A kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag adott önkormányzati úton közelíthető meg

c) a jármű behajtásához közérdek fűződik

d) a kérelmező munkájához elengedhetetlen a gépjármű használata.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(5) Az (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.

Az engedély megváltása

7. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni azt a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, valamint azt az ingatlant, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli.

(2) Az ingatlan pontos meghatározásához szükség van a helyrajzi szám, vagy a házszám megadására.

(3) Amennyiben az adott helyrajzi számon/házszámon nyilvántartott ingatlanra – a megközelítési lehetőségek számából adódóan – több, a 3. §-ban foglalt súlykorlátozási tilalom vonatkozik, a kérelemben pontosan meg kell jelölni, hogy az adott ingatlan tekintetében a kérelmező mely súlykorlátozási tilalommal érintett útszakaszra igényli az engedély kiadását.

(4) A kérelemben fel kell tüntetni a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonításra alkalmas módon kell meghatározni. Meg kell adni továbbá, a járműnek a megengedett legnagyobb össztömegét, valamint azt, hogy a jármű közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II. számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

Az engedély érvényességi ideje

8. § (1) Eseti behajtási engedély esetén meghatározott napon történő be és kihajtásra engedély maximum egy évre adható ki.

(2) Az engedély érvényét veszti, ha a 6. § (3) bekezdésben foglalt kiadási feltétel érvényessége megszűnik.

Az engedély díja

9. § (1) A behajtási engedély díja az adott időszak és gépjármű össztömege alapján az alábbiak szerint kerül megállapításra:

Súly

7,5-12,5 tonna össztömegű gépjármű esetén

12,5 felett -20 tonna össztömegű gépjármű esetén

20 tonna felett-30t össztömegű gépjármű esetén

30 tonna feletti össztömegű gépjármű esetén

Időszak

1 napra

1.000,-Ft/gépjármű

1.500,-Ft/gépjármű

2000,-Ft/gépjármű

2.500,-Ft/gépjármű

4 napra

2.000,-Ft/gépjármű

3.000,-Ft/gépjármű

4000,-Ft/gépjármű

4.500,-Ft/gépjármű

30 napra

5.000,-Ft/gépjármű

6.000,-Ft/gépjármű

7.000,-Ft/gépjármű

8.000,-Ft/gépjármű

90 napra

15.000,-Ft/gépjármű

18.00,-Ft/gépjármű

21.000,-Ft/gépjármű

24.000,-Ft/gépjármű

180 napra

29.000,-Ft/gépjármű

35.000,-Ft/gépjármű

41.000,-Ft/gépjármű

47.000,-Ft/gépjármű

360 napra

57.000,-Ft/gépjármű

68.000,-Ft/gépjármű

80.00,-Ft/gépjármű

92.000,-Ft/gépjármű

(2) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól azon jármű, mezőgazdasági jármű tulajdonosa/üzembetartója, akinek Ásványráró közigazgatási területén lévő telephelye, székhelye, fióktelepe kizárólag a súlykorlátozással érintett önkormányzati tulajdonú utakon közelíthető meg.
(3) A díj mértékét évenként a költségvetési rendelet elfogadásakor vizsgálja felül az Önkormányzat.
(4) A behajtási engedély díját az Önkormányzat Költségvetési Elszámolási Számlájára, csekken kell befizetni. Az engedély kiadásának feltétele a kiszabott díj megfizetése.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

10. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben az indokolt, határozatával visszavonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a Polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e Rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

Az engedély használata

11. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az eseti behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének jól látható helyen (pl: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről – bármilyen formában – készített másolat nem használható fel.

(3) A 6. § (3) a) bekezdése alapján kiadott engedély csak a ki- és berakodáshoz feltétlenül szükséges ideig, a (3) b) pont alapján kiadott engedély csak az indokolható legrövidebb ideig jogosítja fel a jármű használóját a járművel a súlykorlátozással érintett területre történő behajtásra.

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2014. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. Egres utca

2. Sport utca
3. Petőfi utca
4. Deák Ferenc utca
5. Rákóczi Ferenc utca