Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL ÉS ELLÁTÁSUK MÓDJÁRÓL

Hatályos: 2020. 10. 22

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL ÉS ELLÁTÁSUK MÓDJÁRÓL

2020.10.22.

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja annak meghatározása, hogy Ásványráró Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: közművelődési törvény) által szabályozott közművelődési tevékenységi formák közül melyeket, milyen formában és milyen módon látja el.

2. § Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységének kialakítása során

a) jogszabályi keretek között meghatározza az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét;

b) biztosítja a közművelődés közösségi színterét;

c) rögzíti a közművelődési feladatok ellátásának szakmai és finanszírozási kereteit;

d) a helyi közművelődési szolgáltatások igénybe vevői tekintetében az igényérvényesítés biztosítása céljából meghatározza a helyi tájékoztatás formáit.

2. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén

a) az Önkormányzat által fenntartott, a közművelődési feladatellátásban résztvevő intézményekre, valamint azon közművelődési szolgáltatókra, amelyekkel az Önkormányzat feladatellátási szerződést kötött;

b) az Önkormányzat illetékes szerveire, valamint az önkormányzati hivatalra;

c) mindazokra a gazdasági társaságokra, egyéni vállalkozókra és magánszemélyekre, akik az Önkormányzat közművelődési feladatellátása során az Önkormányzattal vagy intézményeivel jogviszonyba kerülnek;

d) a közművelődési célú, vagy ilyen feladatot is ellátó társadalmi és civil szervezetekre, különösen, amelyek az önkormányzati feladatellátás során önkormányzati támogatásban részesülnek;

e) az Önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen élő lakosokra, valamint a településen tanuló, dolgozó, gazdasági tevékenységet végző személyekre, továbbá a helyi közművelődési szolgáltatások igénybe vevőire.

II. Fejezet

Az Önkormányzat közművelődési feladatai és helyszínei

3. A közművelődési alapszolgáltatások köre

4. § Az Önkormányzat a közművelődési törvényben meghatározottakkal összhangban, a helyi társadalmi érdekek, kulturális szükségletek, valamint a sajátosságok és a helyi lehetőségek figyelembevételével gondoskodik a közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról, amelynek keretében

a) biztosítja a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét;

b) bemutatkozási lehetőséget teremt a művelődő közösség számára;

c) egyeztetést folytat a művelődő közösségek vezetőivel, amely során a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat;

d) gondoskodik a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztéséről;

e) biztosítja a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit;

f) biztosítja a helyi közösségi és kulturális élet működéséhez, fejlődéséhez szükséges forrásokat az illetékes bizottság javaslata alapján;

g) biztosítja a kulturális alapú gazdaságfejlesztést;

5. § Az Önkormányzat a közművelődési törvényben meghatározott kötelező alapszolgáltatási feladatain túl biztosítja és támogatja:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését;

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

d) a településesztétikai kultúra javítását, fejlesztését;

e) az egyetemes, a nemzeti és más kultúrák megismertetését;

f) az ünnepek kultúrájának gondozását;

g) az ismertszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére;

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítését;

i) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését;

j) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

k) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

4. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátására közösségi színtereket működtet.

(2) Az Önkormányzat a közösségi színterek működtetését kulturális referens, könyvtáros és közösségi házi munkatárs foglalkoztatásával, valamint az önkormányzati hivatal bevonásával biztosítja.

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátására, a közösségi színterének működtetésére a jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő személlyel vagy szervezettel közművelődési (feladatellátási) megállapodást köthet.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében más szerv, intézmény vagy társadalmi szervezet részére – a mindenkori költségvetésében meghatározottak szerint – támogatást nyújthat.

8. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik

a) a települési köznevelési és oktatási intézményekkel;

b) a településen tevékenységet végző társadalmi- és civil szervezetekkel;

c) a településen működő történelmi egyházakkal;

d) a településen kulturális célú tevékenységet végző magánszemélyekkel, vállalkozásokkal.

5. A közművelődési feladatellátás helyszínei

9. § (1) Az Önkormányzat a jogszabályban meghatározott kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési szolgáltatásainak ellátása érdekében – közösségi színtérként – az Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 65. szám alatt található Közösségi Házat biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások, programok megvalósításának további helyszíneként az alábbi ingatlanokat biztosítja:

a) Tornacsarnok (9177 Ásványráró, Kiss János utca 2.)

b) Polgármesteri Hivatal nagyterme (9177 Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 14.)

c),,Tájház” (helytörténeti gyűjtemény, 9177 9177 Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 42.)
d) Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér megyei hatókörű városi könyvtár települési gyűjteménye (Közösségi Könyvtár, 9177 Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 14.; Polgármesteri Hivatal épülete)
III. Fejezet

A települési tájékoztatás formái

10. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatokat ellátó intézményei, valamint a helyi, a térségi és – szükség szerint – az országos médiaszolgáltatók útján gondoskodik a közművelődési információk széles körben történő közzétételéről, különösen az alábbi felületeken:

a) az Önkormányzat honlapján (www.asvanyraro.hu);

b) az Önkormányzat Facebook oldalán (@onkormanyzat.asvanyraro);

c) a települési hirdetőtáblákra elhelyezett plakátok, valamint célcsoport-specifikusan terjesztett szórólapok útján;

d) a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (9177 Ásványráró, Rákóczi Ferenc utca 14.);

IV. Fejezet

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

11. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) Jelen rendeletben meghatározott feladatok ellátásának pontos tartalmát és formáját a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében, az illetékes bizottságainak javaslatai alapján határozza meg.

(3) A helyi székhelyű, vagy helyben működő civil szervezetek, az egyházak előzetes igénylés alapján ingyenesen használhatják a közösségi színteret és a közművelődési szolgáltatások egyéb helyszíneit.

(4) Azon ásványrárói székhellyel rendelkező közművelődési célú civil szervezetek, amelyek együttműködnek a helyi közösségi színtérrel, térítésmentesen jogosultak annak használatára.

(5) A használat módja, mértéke, díja a közösségi színtér és a közművelődési szolgáltatások egyéb helyszíneinek külön szabályzatában kerül meghatározásra, amely jelen rendelet függelékét képezi.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Ásványráró Község Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 1/2002. (I.31.) KT. számú rendelete.