Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2021. 12. 31

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról1

2022.01.01.

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. § (1), valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az illetékességi területén eltöltött vendégéjszakák után idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget állapít meg.

2. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

3. § (1) Az idegenforgalmi adó (a továbbiakban: adó) alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendég-éjszakánként: 350 Ft.

4. § A helyi adókról szóló törvényben (továbbiakban: Htv.) meghatározottakon túl mentes az idegenforgalmi adó megfizetése alól:

a) azon személy, aki a polgármester, képviselő-testület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén.

b) az a magánszemély, aki a vendégéjszakát nem a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 2. § 22. pontjában leírt szálláshelyen tölti el és azért ellenszolgáltatást nem fizet.

c) Magyarország területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén vendégéjszakát eltöltő magánszemély.

5. § (1) Az adót az adóbeszedésre kötelezett önadózás útján állapítja meg.

(2) Az adó fizetésére kötelezett az adó alóli mentességének jogcímét jelen rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon tett nyilatkozattal igazolja.

6. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett a beszedett adóról negyedévente tesz bevallást, a negyedévet követő hó 15. napjáig.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett a beszedett adót a negyedévet követő hó 15. napjáig az önkormányzat idegenforgalmi adó számlájára köteles befizeti.

7. § Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló törvény, az adózás rendjéről szóló törvény és az általános közigazgatási rendtartásról szabályairól szóló törvény rendelkezései az irányadók.

8. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1

Az Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 5.) önkormányzati rendelete az Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a alapján nem lép hatályba.