Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről

Hatályos: 2022. 10. 02

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről

2022.10.02.

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Ásványráró község közigazgatási területén lévő köztemetőkre, azok létesítményeire, az ezek fenntartásával és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre.

(2) Ásványráró község területén található köztemetők:

a) Ásványi köztemető hrsz.: 481,

b) Rárói köztemető hrsz.: 031.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) Ásványráró közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, ismételt használatba vételéről Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt a szabályozási terv és a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

(2) A temetőkben levő hősi sírokat Ásványráró Község Önkormányzata tartja fenn.

(3) A köztemetők fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról Ásványráró Község Önkormányzata (továbbiakban: temető fenntartó) saját maga gondoskodik.

3. Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) Az Ásványrárói köztemetőkben temetésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) urnasírhely, urnafülke,

e) sírbolt (kripta).

(2) A felnőtt egyes sírhely 2 méter hosszú, 0,9 méter széles, 2 méter mélységű. A ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 1,9 méter hosszú, 0,9 méter széles és 0,3 méter magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,5 métert. Különleges esetekben a temető fenntartója ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(3) A felnőtt kettes sírhely 2 méter hosszú, 1,9 méter széles, 2 méter mélységű. A ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 1,9 méter hosszú, 1,9 méter széles és 0,3 méter magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,5 métert. Különleges esetekben a temető fenntartója ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(4) A gyermeksír (10 éven aluli gyermek részére) 1,4 méter hosszú, 0,6 méter széles és 2 méter mélységű A ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 1,1 m hosszú, 0,7 m széles és 0,3 m magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,0 m-t. Különleges esetekben a temető kezelője ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(5) Az elhamvasztott halottak hamvainak urnái részére urnafülkéket kell létesíteni, de az urnák sírokba is helyezhetők. Az urna a terepszinthez viszonyítva minimum egy méter mélyre kell, hogy kerüljön.

(6) A temetési helyek egymástól való oldaltávolságának 0,60 méternek kell lenni.

(7) A sorok közötti távolságnak 1,00 méternek kell lenni. A sírhelytáblák között legalább 2,00 méternek megfelelő utat kell hagyni.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdés d) pontjában nevesített urnafülkébe és az urnasírhelyekbe az elhamvasztott halottak urnái helyezhetők el.

(2) A használati idő lejárata után - amennyiben azt felszólításra sem hosszabbítják meg - az urnafülkék és urnasírhelyek kiürítéséről a temető fenntartója gondoskodik.

(3) Az urnafülkék belső mérete 30 x 30 cm, amelyben 1 urna helyezhető el.

(4) Koporsóval betemetett gyerek sírhelyre legfeljebb 1, az egyes sírhelyekbe legfeljebb 2, koporsóval betemetett kettős sírhelybe legfeljebb 4 urna helyezhető el az ezzel érintett sírhely nagyságától és az addigi eltemetettek számától függően.

(5) A kijelölt urnasírhelyre egységenként 1 urna temethető el.

(6) A kijelölt urnasírhelyre ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 1, hosszú és 0,9 m széles és 0,3 m magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,0 m-t. Különleges esetekben a temető kezelője ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

5. § (1) A 3. § (1) bekezdés e) pontja szerinti sírboltok (kripták) méretei:

a) 4 koporsós 2,6 x 3,3 méter

b) 6 koporsós 3,0 x 4,5 méter

(2) A sírbolt építmények terepszinttől számított magassága nem haladhatja meg a 2,5 métert.

(3) A sírbolt (kripta) építéséhez a temető fenntartójának előzetes engedélye szükséges.

6. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) felnőtt egyes és kettős sírhelyek, gyermek sírhelyek esetében 25 év,

b) urnasírhelyek esetében 10 év,

c) sírbolt (kripta) esetében 60 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a megváltás napjával kezdődik.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A díjfizetés az önkormányzat házi pénztárába történik.

(5) Amennyiben a temetkezési helyek használati ideje lejárt, a temető fenntartója hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt hat hónappal erre felhívni. Ha a temetkezési helyek használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, a fenntartó a használati idő lejárta után a temetkezési helyet újra értékesítheti. A használati idő lejártáról a hirdetményt a temető főbejáratánál elhelyezett hirdetőtáblán kell kifüggeszteni.

4. Temető létesítményei, ravatalozás

7. § (1) A köztemetőkben a tárgyi és infrastrukturális feltételekről az üzemeltetési és fenntartási feladatokat ellátó önkormányzat gondoskodik.

(2) Ásványráró területén a köztemetőkben szabad ravatalozni.

(3) A temető fenntartó köteles a ravatalozó állapotáról és rendjének fenntartásáról gondoskodni.

5. Sírgondozás

8. § (1) A köztemetőkben a temetési helyek gondozásáról, gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személyek kötelesek gondoskodni. A temetési hely gondozásának kötelezettsége magában foglalja a szomszédos temetési helyig terjedő terület, de legfeljebb a temetési helyet határoló 30 cm széles terület gondozását is. A temetési hely gondozása során a szomszéd temetési hely nem sérülhet.

(2) A hadisírok, valamint az azokon lévő síremlékek gondozása és fenntartása az önkormányzatnak, mint temető fenntartójának a feladata.

(3) A sírboltok és a főutak mellett lévő sírok mellett ülőpad, fa, örökzöld a fenntartó előzetes engedélyével helyezhető el.

(4) A sírboltok és sírok bekerítésére szolgáló bármilyen szegélyek, síremlékek csakis a sírhelyen helyezhetők el. A sír területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad.

(5) Fák és 2 méter magasságot meghaladó növényzet kivágását a temető fenntartója elrendelheti. Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak a temető fenntartója, vagy az általa megbízott személy, illetve szervezet ültethet.

(6) A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

(7) A temető általános rendje érdekében a temető fenntartója jogosult az elhanyagolt, gondozatlan sírral rendelkezni jogosult személyt, illetve - amennyiben ismert - annak örökösét felszólítani a temető rendjét sértő rendezetlenség megszüntetésére. A felszólítást a fenntartó postai úton hivatalos levélként kézbesíti az eltemetésre köteles személy által tett nyilatkozatban foglalt adatok alapján, illetve lakcímre.

(8) Amennyiben a (7) bekezdés szerinti intézkedések nem vezetnek eredményre, úgy a temető fenntartója a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt, elgazosodott sír rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fák, bokrok, növények esetén, elvégezheti a rendelkezési jog jogosultjának költségére.

6. A temetők rendjének szabályozása

9. § (1) A temetők nyitvatartási rendje: minden nap 7:00 órától – 20:00 óráig.

(2) 10 éven aluli gyermek felügyelet nélkül a temetőkben nem tartózkodhat.

(3) A temetőkben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(4) A köztemetőkbe állatot bevinni - a vakvezető, terápiás és mozgáskorlátozottakat segítő eb, valamint a fegyveres és rendészeti szervek szolgálati ebek kivételével - tilos.

(5) A köztemetőkben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

(6) A köztemetőkben gyertyát vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni.

(7) A köztemetőkbe – a temetkezési tevékenységben részt vevő gépjármű, valamint a köztemető üzemeltetéséhez szükséges gépjármű kivételével – közúti járművel (különösen: személygépjárművel, kerékpárral) behajtani tilos. Idősek, mozgáskorlátozottak részére a temető fenntartója engedélyezheti a közúti járművel való szállítást a temető területére. A temető fenntartója eseti jelleggel a sír végleges kialakítása, fenntartása céljából a hozzátartozó részére engedélyezheti közúti járművel történő behajtást vagy a köztemetőben egyéb vállalkozói tevékenység folytatásához használt gépjárművek behajtását.

(8) A temető fenntartója köteles a szemétgyűjtőhely kijelöléséről gondoskodni, közcélú területeket és a növényzetet ápolni, a közterületeket kezelni és felújítani.

(9) A temetkezési helyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos. A hulladékot a temető fenntartója által kijelölt tároló helyre kell szállítani. A köztemetőben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozás során keletkező hulladék helyezhető el.

(10) A hulladékgyűjtők ürítéséről az üzemeltető köteles gondoskodni. A hulladék elszállítása szükség szerint történik.

(11) A temető fenntartója köteles gondoskodni a temetők kerítésének épségéről

7. Temetkezési szolgáltatások és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek

10. § (1) A temetkezési szolgáltató a tevékenységének a településen történő megkezdésekor köteles a temető fenntartóját e tényről tájékoztatni.

(2) A köztemetőkön belül az elhunyt ravatalozásával, a temetőben szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátását (továbbiakban: temetkezési szolgáltatás) a temetkezési szolgáltató a szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételével végzi.

(3) A temetőben síremlék bontási, állítási, sírbolt építési, bontási, továbbá javítási, felújítási munkálatokat a rendelkezni jogosult megbízása alapján bármely egyéni, vagy társas vállalkozás végezhet. A munkavégzést a munka megkezdése előtt be kell jelenteni az önkormányzatnak.

(4) A temetőben a (3) bekezdésben felsorolt munkát végző megbízott igénybe veheti a fenntartó által biztosított közműveket, melyek használatáért temetőfenntartási hozzájárulást köteles fizetni a munkálatok megkezdése előtt.

(5) A (4) bekezdés szerinti díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) A temetőben munkát végző vállalkozók a munkáltatok befejezését követően a törmeléket, hulladékot kötelesek elszállítani vagy elszállíttatni és a temetési hely környezetét rendezetten, tisztán hagyni. Amennyiben ezen kötelezettségét az érintett nem teljesíti, az üzemeltető a munkát végző költségére végzi el.

11. §1

12. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Temetkezési helyek díjai, újraváltási díjai 25 éves megváltási időtartamra vonatkozóan:

1. Egyes sírhely ára: 10.000 Ft

2. Kettős sírhely ára: 20.000 Ft

3. Gyermek sírhely ára: 0 Ft

4. Kijelölt urnasírhely, urnafülke ára 10 éves megváltási időtartamra: 6.000 Ft

5. A kripta helyek díja 60 éves megváltási időtartamra: 60.000 Ft

A díjak ÁFA mentesek

2. melléklet

Köztemetőkre vonatkozó költségek díjtételei

1. A vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja 1.300 Ft/alkalom

2. A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj 0 Ft.

3. Temetőbe való behajtás díjmentes.

Az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák
1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.