Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2023. 07. 12

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2023.07.12.

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában és a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Ásványráró község közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre - ide nem értve az erdőt, a halastavat, a védett természeti területet és értéket - terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden termőföld tulajdonosra, illetve termőföldet használó természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra.

2. § (1) A Képviselő-testület a közigazgatási területén található termőföldek őrzésére és védelmére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálati feladatokat 1 fő mezőőr látja el, akikkel kapcsolatban a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezei őrszolgálat feladatát a polgármester irányításával, az általa kiadott Szolgálati Szabályzat szerint végzi.

(4) A szakmai felügyeletet a vonatkozó jogszabály által megjelölt mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

(5) A mezőőr megkülönböztető zöld formaruhát, valamint jelvényt visel, feladatait rugalmas munkaidőben látja el.

3. § (1) A mezőőr a működési területén jogosult és köteles

a) az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására felszólítani

b) azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni

c) azt a személyt, aki a nála vagy a feltartóztatott járművön levő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni,

d) a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni,

e) a jogtalanul legeltetett, vagy felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.

(2) A mezei őrszolgálat együttműködik a rendőrséggel, a működési területén lévő vadásztársaságokkal, illetve munkája során a polgárokkal és az egyéb civil egyesületekkel jó viszonyt alakít ki.

4. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az 1. § (2) bekezdés szerinti földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell fedezni.

(2) A mezőőri járulék mértéke: 0 Ft, a mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az önkormányzat költségvetéséből és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.

5. § Ez a rendelet 2023. július 12-én lép hatályba.