Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2023. 11. 18

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2023.11.18.

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Ásványráró Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, a bűnmegelőzés, a szabálysértések megelőzése vagy az ilyen eljárásokban való közreműködés, ezen belül kiemelten:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;

c) a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete;

d) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése;

e) a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;

f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzati vagyon védelme.

3. § A Képviselő-testület a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § (1) bekezdése alapján a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására a Kimlei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét jelöli ki.

4. § A jegyző a térfigyelő rendszer kezelésére, az azzal készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerint, valamint a jelen rendelet mellékletét képező Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató előírásai szerint jogosult. Az Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató a rendelet 1. mellékletét képezi.

5. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket a 2. melléklet tartalmazza.

6. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. A Képviselő-testülete a költségvetésében tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a jegyző számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

7. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek listája közzétételre kerüljön.

8. § Ez a rendelet 2023. november 18-án lép hatályba.