Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő egyes magatartásokról és ezek jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 06. 15

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő egyes magatartásokról és ezek jogkövetkezményeiről

2023.06.15.

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki, akik Ásványráró község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.

(2) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha

a) a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg;

b) a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései irányadók.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a hatósági eljárás lefolytatására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(6) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése gépjárművel történik, az eljárást a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett üzembentartójával, jogszerű üzemeltetőjével, ezek hiányában a gépjármű tulajdonosával szemben kell lefolytatni.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője

a) természetes személy esetében 20.000-200.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal;

b) jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 50.000-2.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Ismétlődő vagy folyamatos közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése esetén a közigazgatási bírság ismételten is kiszabható.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az első fokú határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással Ásványráró Község Önkormányzat számlájára kell befizetni.

(4) A bírság összegének megállapításakor a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényben meghatározottakon kívül figyelemmel kell lenni:

a) a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára,

b) a közösségre veszélyes jellegére,

c) a közrend védelmére,

d) a közterület rendjének biztosítására.

1. Temetkezés rendjének megsértésével kapcsolatos magatartások

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) építési munkák végzése során nem tartja be a köztemető fenntartásáról és a temetkezésről szóló helyi önkormányzati rendeletben foglaltakat,

b) a köztemetőben engedély nélkül járművel közlekedik.

(2) Aki a köztemetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezi vagy a sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot nem az arra kijelölt gyűjtőhelyeken helyezi el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

2. Közterület használatával kapcsolatos magatartások

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) aki a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt engedélytől eltérően használja és e tevékenységével felhívás ellenére sem hagy fel;

b) aki Ásványráró Község Önkormányzatának tulajdonában álló közterületet engedély, hozzájárulás nélkül felbontja,

c) aki közterületen balesetveszélyes tárgyakat (pl. kövek, karók) helyez el,

d) önkormányzat tulajdonban lévő belterületi közútjain, közterületein tehergépkocsit, autóbuszt, pótkocsit, félpótkocsit, vontatót, nyerges vontatót, lassú járművet és mezőgazdasági vontatót, illetve ezek munkaeszközét engedély nélkül közterületen tárol,

e) aki üzemképtelen járművet közterületen tárol,

f) aki gépjárművel úgy parkol, hogy akadályozza a forgalmat.

(2) Az (1) bekezdés f) pontja alkalmazásában a forgalom akadályozásának minősül a gépjárművel teljesen vagy részlegesen az úttesten vagy a járdán történő megállás vagy várakozás.

3. Fák telepítésével és gondozásával kapcsolatos magatartások

5. § (1) Az az ingatlantulajdonos, aki

a) a jegyző engedélye nélkül ültet a közterületen fát,

b) aki a közterületen engedéllyel ültetett fát nem gondozza, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az az ingatlantulajdonos, aki a lágyszárú és fás szárú növényzetnek az ingatlanáról, a szomszédos ingatlanra történő átnövését nem akadályozza meg, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

4. Zajjal járó tevékenységekre vonatkozó szabályok megszegése

6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki munkanapokon este 20.00 óra - reggel 8.00 óra között, valamint szombaton este 20.00 óra - reggel 09.00 óra között, továbbá vasárnap és ünnepnapokon déli 12.00 óra és reggel 8.00 óra között, lakóövezetben zajt keltő tevékenységet végez, így különösen:

a) kéziszerszám gépesített változatát, vagy zajhatással járó egyéb gépet üzemeltet,

b) hangosító berendezést üzemeltet, vagy olyan tevékenységet végez, amely az általában elvárható mértéken felüli zajhatással jár, és az alkalmas mások nyugalmának a megzavarására.

(2) A jegyző az (1) bekezdés b) pontjában rögzített tevékenységre előzetesen engedélyt adhat, vagy a tevékenységet részben, vagy korlátozások kikötésével engedélyezheti. Az engedély megtagadását indokolni nem szükséges.

7. § Ez a rendelet 2023. június 15-én lép hatályba.