Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőkről

Hatályos: 2022. 10. 01

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a köztemetőkről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé tartozik a köztemető kialakítása és fenntartása. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) 6. § (4) bekezdése értelmében köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben kell rendelkezni. A szabályozás kialakítása során tekintettel kell lenni a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletre.
Ásványráró településen a köztemetőkre vonatkozó szabályokról Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló a 11/2014. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete rendelkezik.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal az Mötv. 132. § (3) bekezdés b) pontjában biztosított törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva – a Miniszterelnökség ellenőrzési munkaterve alapján - vizsgálja a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletek (továbbiakban: Temető Rendelet) jogszerűségét.
A Temető Rendelet tekintetében gondoskodtunk a jogszabály szerinti felülvizsgálat lefolytatásáról, tekintettel a rendeletalkotási kötelezettségre, a jogalkotás, jogszabályszerkesztés előírásaira, különösen a bevezető rész jogszerűségére. A Temető Rendelet tartalmazza a Ttv. 41. § (3) bekezdés szerinti kötelező szabályozási elemeket, és a Ttv. 40. § (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákra vonatkozó szabályokat.
Ezúton terjesztjük elő a Képviselő-testület részére az előkészített rendelet tervezetet elfogadásra.