Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 07

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.07.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Belügyminisztérium idén is meghirdette a szociális célú tűzifa vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatású pályázatot. Az Önkormányzat 2023-ban pályázott a maximálisan igénybevehető mennyiségre. Az Önkormányzat 62 m3 erdei keménylombos tűzifára nyerte el a támogatást, 1.653.540,- Ft, vissza nem térítendő támogatásban részesül.
A pályázat megkívánja, hogy Képviselő-testület önkormányzati rendeletben szabályozza a szociális tűzifa helyi szabályait. A tervezetet előkészítettük, melyet ezúton terjesztünk elő megtárgyalásra a Képviselő-testület elé.
A rendelet tervezet tartalmazza a jogosultak körét: elsősorban előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti
aa) aktív korúak ellátásában,
ab) időskorúak járadékában, vagy
ac) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásban, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül, vagy
ad) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, vagy
b) azok a családok, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.
A rendelet tervezet a tavaly elfogadott önkormányzati rendelethez hasonlóan egy főre jutó jövedelemként családban élők esetén 114.000 Ft-ot, egyedül élőknél pedig 128.250 Ft-ot tartalmaz.
A támogatás maximális mértéke háztartásonként maximum 5 m3 tűzifa lehet. A kérelmeket november 3-ig lehet benyújtani a Kimlei Közös Önkormányzati Hivatalba. Átruházott hatáskörben a Szociális és Ügyrendi Bizottság dönt a szociális célú tűzifára való jogosultságról.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a rendelet tervezetet elfogadni szíveskedjen!