Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól szóló 6/2014. (V. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól szóló 6/2014. (V. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
AQUA Szolgáltató Kft-vel 2014. január 31. napján kötött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződésnek és az ehhez kapcsolódó önkormányzati rendeletnek a szükséges módosítását a testület már végrehajtotta.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva felülvizsgálta Károlyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének helyi szabályairól szóló 6/2014.(V.9.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Ör.).
A felülvizsgálat során az alábbi megállapításokat tette:
Természetes személyek esetén a 2023. január 31. napján érvényes díjat kell figyelembe venni, melyre tekinteettel a díjemelési tilalom természetes személy jogalanyokra továbbra is vonatkozik. Mindezekre figyelemmel az Ör. 1. melléklete a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésrő,l valamint egyes törvények a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény 1. §-ában foglaltakkal ellentétesen állapítja meg természetes személyek esetén az alapdíjat. Az Ör. 1. melléklete jogszabálysértő továbbá annak okán, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 44/D. § (6) bekezdésébe ütköző módon ürítési díj helyett kiszállítási díjról rendelkezik.
Továbbiakban megállapítja, hogy a Vgt. Adja a felhatalmazást a közszolgáltatás ellentételezéseként a háztartási szennyvíz elszállításáért fizetendő díj megállapítására, mely Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 28. §-a szerinti fizetési kötelezettség hatálya alá tartozik. A Gst. 32. §-a alapján a rendelet kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie annak érdekében, hogy az önkormányzatirendelet hatálya alá tartozó jogalanyok és jogalkalmazók a díjemelésre felkészülhessenek, melyre tekintettel a 9/2023.(IX.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.Mód.) 5. §-a jogszabálysértő annak okán, hogy az Ör.Mód. hatályba lépésének napjakét az elfogadást követő napot jelöli meg.
Az Ör.Mód. hatályba lépését követően a közszolgáltatás igénybe vételére nem került sor, így a jogszabály jogsértő mivolta sem természetes személyt, sem nem természetes személyt hátrányosan nem érintett.