Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 11. 16

Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.11.16.

Bezenye Községi Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A költségvetési rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak szerveire, továbbá az önkormányzat által fenntartott önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervekre, illetve intézményekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

II. Fejezet

Az önkormányzat összesített 2023. évi költségvetése

1. Bevételek, kiadások főösszege (Ft-ban)

2. § (1) Bezenye Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetésének

a)1 kiadási főösszege: 777.961.389 Ft

b)2 bevételi főösszege: 777.961.389 Ft

c) intézményfinanszírozás 67.006.978 Ft

(2) A bevételek és kiadások jogcímenkénti bontását az 1. mellékletben lévő költségvetési mérleg tartalmazza.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat a 2. melléklet foglalja össze.

2. A 2023. évi költségvetési bevételek

3. § (1) A Bezenye Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeit a felhasználás alapján, a működésre, fenntartásra fordítható bevételeit az alábbiak szerint csoportosítja:

a) normatív állami hozzájárulások;

b) normatív kötött felhasználású támogatás;

c) központosított előirányzat;

d) átengedett központi adók;

e) saját működési bevételek;

f) működési célú pénzeszköz átvétel;

g) helyi adók;

h) önkormányzat egyéb sajátos működési bevételei;

i) felhalmozási és tőkejellegű bevételek.

(2) A 2023. évi normatív állami hozzájárulás, a normatív kötött felhasználású állami támogatás jogcímeit és összegeit az 5. melléklet, az önkormányzat és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek bevételeinek összegeit a 3. melléklet tartalmazza. Bezenye Községi Önkormányzat bevételeit kormányzati funkciónként a 9. melléklet tartalmazza. A Bezenyei Százszorszép Óvoda bevételeit a 10. melléklet tartalmazza.

3. A 2023. évi költségvetés kiadásai

4. § (1) Az önkormányzat, valamint az önkormányzat által irányított költségvetési szervek által ellátott feladatok kiadásait a 4. melléklet tartalmazza, összesítve és intézményenként az alábbi kiemelt előirányzatokkal:

a) személyi juttatások;

b) munkaadókat terhelő járulékok;

c) dologi kiadások;

d) egyéb működési célú pénzeszköz átadások;

e) felhalmozási célú kiadások:

ea) beruházás;

eb) felújítás;

ec) egyéb felhalmozási célú kiadások;

f) finanszírozási kiadások.

(2) A felhalmozási célú kiadásokat részletesen a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A pénzeszköz átadásokat részletesen a 7. melléklet tartalmazza.

(4) A szociális juttatásokat a 8. melléklet tartalmazza.

(5) A Bezenye Községi Önkormányzat kiadásait a 9. melléklet tartalmazza kormányzati funkciók szerinti részletezettségben.

(6) A Bezenyei Százszorszép Óvoda kiadásait részletesen a 10. melléklet tartalmazza.

(7) Az élelmezési kiadásokat és bevételeket a 11. melléklet részletezi.

(8) A képviselő-testület a költségvetési intézmények 2023. évi létszámkeretét 15 főben állapítja meg az alábbiak szerint. (A 12. melléklet tartalmazza.)

a) Bezenye Százszorszép Óvoda 6 fő

b) Önk. és Önk. Hiv. jogalkotó tevékenység 1 fő (polgármester)

c) Város- és községgazdálkodás 4 fő

d) Közegészségügyi szolg. 2023.06.30-ig 1 fő (védőnő)

e) Tanyagondnok 1 fő

f) Művelődési ház, könyvtár 1 fő

g) Takarítónő - hivatal 1 fő

(9) Bezenye Községi Önkormányzat az önkormányzati finanszírozású intézményeknél 2023. évben a központi előírások szerint biztosítja a béreket. A köztisztviselők illetményalapját 74.750 Ft-ban állapítja meg.

(10) A képviselő-testület a Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatal állományába tartozó köztisztviselőknek illetménykiegészítést állapít meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének

a) felsőfokú iskolai végzettség esetén 20%-a,

b) középfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetén 10%-a.

5. § A Bezenye Községi Önkormányzat a 2023. évre összegszerűen nem tervez adóelengedésből, adókedvezményből, ingatlanértékesítési engedményből származó közvetett támogatást. Közvetett támogatás az ingyenes és kedvezményes étkeztetésből és tankönyvellátásból származik.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

4. Előirányzat felhasználási ütemterv

6. § A Bezenye Községi Önkormányzat a 2023. évi bevételei és kiadásai előirányzatainak teljesítéséről a 13. melléklet szerinti ütemtervet állapítja meg.

5. Címrend

7. § A költségvetési címrendet a 14. melléklet tartalmazza

6. Működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások alakulása

8. § A 15. melléklet a működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 2023-2026. évi alakulását mutatja mérleg formában.

7. Előirányzat módosítása

9. § (1) A költségvetési szerv vezetője jogosult és egyben köteles a jóváhagyott bevételi előirányzaton felüli többletbevételét a tényleges többletnek megfelelő összegű előirányzattal módosítani.

(2) Az évközi előirányzat-módosítások miatt a költségvetési rendelet-módosítást a költségvetés végrehajtásáról szóló féléves és háromnegyed éves tájékoztatóval egyidejűleg kell benyújtani a képviselő testületnek.

8. Előirányzat – átcsoportosítás

10. § (1) A költségvetési szerv vezetője a rendeletben megállapított, kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra nem jogosult. A kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra kizárólag a képviselő-testület jogosult.

(2) A képviselő-testület az alábbi előirányzat átcsoportosítások jogát tartja fenn:

a) általános tartalékból való felhasználás

b) költségvetési szervek között előirányzat- átcsoportosítások

(3) A polgármester átruházott hatáskörében – a költségvetési szervek közötti előirányzat átcsoportosítások kivételével - esetekként 500.000 Ft összeg erejéig jogosult kifizetést engedélyezni, kötelezettséget vállalni, illetve előirányzat módosításáról vagy átcsoportosításáról dönteni.

(4) Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester a következő képviselő-testületi ülésen írásban köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő- testületet tájékoztatja.

9. A pénzmaradvány, az előirányzat-maradvány megállapítása, elszámolása és felhasználása

11. § (1) A költségvetési szerv a pénzmaradványát, előirányzat maradványát az éves beszámoló készítésekor állapítja meg a beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségükről szóló jogszabályoknak megfelelően.

(2) A költségvetési szerv pénzmaradványát, előirányzat maradványát a képviselő-testület felülvizsgálja és a zárszámadási rendeletével egy időben hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület a gazdasági helyzet miatt a költségvetési szervet megillető pénz-maradvány, előirányzat maradvány felhasználását korlátozhatja.

10. Vagyonértékesítéssel kapcsolatos szabályok

12. § Az önkormányzat költségvetési szervei használatában, illetve kezelésében lévő és feladatai ellátásához feleslegessé vált eszközök, gépek, berendezések, bármely vagyon értékesítésére az önkormányzat érvényes vagyonrendelete az irányadó.

11. Finanszírozás

13. § A képviselő-testület az intézmények működéséhez az önkormányzati támogatást és az állami hozzájárulást finanszírozás keretében biztosítja

12. A bevételek elszámolása

14. § Az intézményi – feladathoz nem kötött – működési többletbevételeket a keletkezésük helyén az intézmény működtetésére, szakmai fejlesztésére lehet felhasználni.

15. § (1) A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § (7) bekezdésével összefüggésben úgy határoz, hogy 2023. évre nem tervez adósságot keletkeztető ügyletet (kezességvállalást).

(2) A 16. melléklet a Stabilitási törvény 45. § (1) bekezdés a) pontja szerinti saját bevételek részletezését, a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése alapján adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek futam idejének végéig terjedő időszakra vonatkozó bevételeket és kiadásokat mutatja.

IV. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

16. § (1) A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről szeptember 15-éig írásban tájékoztatja a képviselő-testületet. A tájékoztatás tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő előirányzatok és a költségvetési egyenleg alakulását.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2024. évi költségvetési gazdálkodás zavartalan megkezdéséhez a 2023. évi költségvetés időarányos részét a 2024. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig biztosítsa.

(3) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 9. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 10. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 14. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Bezenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.