Dunasziget Község Képviselő-testületének 1/2019 (I.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közút- és közműépítésekről

Hatályos: 2019. 02. 01

Dunasziget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (I.31.) önkormányzati rendelete a helyi közút- és közműépítésekről


Dunasziget Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói felhatalmazása alapján, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 28. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a helyi közút- és közműberuházások megvalósítását az alábbiak szerint szabályozza:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Dunasziget Község közigazgatási területén minden helyi közút és közműberuházásra, melynek megvalósítását szabályozási terv és helyi építési szabályzat kötelező jelleggel előírja.

 (2) A rendelet hatálya nem terjed ki a kerékpárutakra.

(3) A rendelet az alábbi közút és közműépítési formákat szabályozza:

a) Az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati feladatként megvalósuló közutak és közművek építését,

b) utólagos bekötések, rácsatlakozások létesítését.


Értelmező rendelkezések


2. § (1) Közmű:

a) a közterületen lévő, vagy szolgalmi joggal közműként bejegyzett vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz elvezető rendszer és ezek műtárgyai, beleértve a terület ellátásához szükséges nyomásfokozót, átemelőt, és az ehhez kapcsolódó informatikai rendszert,

b) a villamosenergia hálózat, beleértve az ellátandó terület igényének megfelelő (E-ON Zrt által előírt) trafót a kis- és nagy feszültségű kábelrendszert, a közvilágítási rendszert, trafójával, kábelhálózatával, oszlopaival és lámpatesteivel,

c) a gázelosztó vezeték, annak alkotórésze, tartozéka és a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezés.

(2) Közút: fogalom-meghatározása azonos a módosított 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglaltakkal.

(3) Víziközmű: a közterületen lévő vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz elvezető rendszer beleértve a gerinc- és bekötővezetékeket, valamint műtárgyaikat.

(4) Polgári jogi társaság: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény XXIV. címe alatt szabályozott társaság.

(5) Társulat: a vízgazdálkodási társulatokról szóló 160/1995. (XII. 26.) Korm. rendelet szerinti vízgazdálkodási társulat.

(6) Önkormányzat képviselete: a külön meg nem jelölt helyeken a polgármester.

(7) Fejlesztési hozzájárulás: az 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzat által létesített kiszolgáló utak és közművek e rendelet szerinti áthárított költségei.

(8) Érdekeltség:

- A közút és/vagy közműépítésben érintett ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője, haszonélvezője.

- Egy érdekeltségi területnek tekintendő az a községrész (út, utca, tér stb.) ahol a beruházás műszakilag és gazdaságilag hatékonyan megvalósítható.

(9) Közműalap: a víziközművek, gázelosztó vezetékek és közutak építésére, valamint közvilágítási hálózat fejlesztésére az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt előirányzat.

(10) Inflációs ráta: A KSH által az előző évre vonatkozóan hivatalosan közzétett, a nemzetgazdaság egészére számított inflációs ráta.


Az érdekeltségi egység meghatározása


3. § (1) Ha a közút és közműépítést - a csapadékcsatorna kivételével - az önkormányzat valósítja meg és a létesítési költségeket vagy annak egy részét az érintett ingatlantulajdonosokra át kívánja hárítani,

- lakóövezetben a meglévő, illetve az építhető lakásszám alapján, ha ez nem állapítható meg, a vonatkozó övezeti besorolás szerint kialakítható legkisebb telekterület alapján telkenként,

- üdülőövezetben üdülőegységre vetítve, ha ez nem állapítható meg, akkor a vonatkozó övezeti besorolás szerint kialakítható legkisebb telekterület alapján telkenként,

- egyéb övezetben teleknagyság arányában

kell a létesítési költségek egyes ingatlantulajdonosokra jutó részét megállapítani.

 (2) Amennyiben a megvalósult lakásszám magasabb, mint a ténylegesen befizetett érdekeltségi egység, a használatbavételkor a különbözetet az önkormányzat közműalapjára be kell fizetni.

(3) Ha a lakóövezeti ingatlanon kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági célú, illetve ipari építmény van (lesz), vagy ilyen irányú tevékenységet folytatnak, a fejlesztési hozzájárulás kiszámításánál egy lakással azonos egyenértékűnek tekintendő:

 - víz esetében

 0,3 m3/nap vízigény

 - szennyvízcsatornánál

 0,3 m3/nap vízigény, vagy vízfogyasztás

 - csapadékcsatornánál

 a (2) bekezdés szerint

 - gáz esetében

 10 m3/óra

 - villany esetében

 1x25 A.

(4) A kettő, vagy több utcát érintő (sarok, áthúzódó) telek érdekeltségét a tényleges igénybevétel, illetve házszámozás alapján kell meghatározni és csak egyoldali ellátását lehet figyelembe venni.

(5) A magánúttal és/vagy a szolgalommal ellátott telkek esetében az érdekeltséget a befogadó utcánál kell figyelembe venni.

(6) Ha a lakóingatlan nagysága a hatályos jogszabályi előírások szerinti építési telek nagyságának többszöröse, akkor annyi ingatlannak kell tekinteni, ahány építési telekre a hatályos jogszabályi előírások alapján felosztható.


II. FEJEZET


AZ 1997. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 28. §-A ALAPJÁN ÖNKORMÁNYZATI BERUHÁZÁSBAN MEGVALÓSULÓ UTAK ÉS KÖZMŰVEK ÉPÍTÉSE


4. § (1) Az önkormányzat a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv elfogadásakor dönt a területek, építési telkek és az azokon elhelyezhető építmények rendeltetésszerű használatához szükséges közműfajtákról, közutakról, valamint ezek paramétereiről, figyelembe véve a csatlakozó területek kapacitás igényét is. Amennyiben a szabályozási terv nem tartalmaz irányelveket, a víziközművek vonatkozásában a meglévő vízellátó övezetek fejlesztésére vonatkozó koncepciót, a csapadékkoncepciót és szennyvízkoncepciót kell figyelembe venni.

(2) A szabályozási terv és helyi építési szabályzat alapján az (1) bekezdés szerint megvalósítandó közutakat és közműveket - ha jogszabály vagy megállapodás arra mást nem kötelez - az önkormányzat építi ki az alábbiak szerint:

a) Közutat az általa közvetlenül kiszolgált építmények megközelítésére és gépjármű közlekedésre alkalmas módon legalább az először átadásra kerülő építmény használatba vételéig, a szabályozási tervben és a helyi építési szabályzatban meghatározott minőségben és paraméterben pedig legkésőbb az úttal kiszolgált telkek mindegyikének legalább egy, az övezeti előírásoknak megfelelő és gépjárművel történő megközelítést is szükségessé tevő építménnyel történő beépítésig, ill. az utolsó ilyen építmény használatba vételéig.

b) A közműveket az általa kiszolgált építmény használatba vételéig.

c) Az a) és b) pontban foglaltak megvalósítására, finanszírozására megállapodást köthet az érintett ingatlantulajdonosokkal.

(3) A (2) bekezdés alá nem tartozó területeken a közművek kiépítése az érintett ingatlantulajdonosok feladata.

(4) A belterületbe vonást megelőző egyeztetések során az önkormányzat minden esetben megállapodik az érdekeltekkel a közműépítések és a közút létesítéséről.

(5) Magánút esetében az út- és közműépítés az út tulajdonosának (tulajdonosainak) a feladata.


A létesítési költség áthárításának szabályai


5. § (1) A 4. § (2) bekezdés szerint megvalósított helyi közút- és közműberuházások létesítési költségeit az önkormányzat minden esetben áthárítja az érdekeltekre az alábbi mértékben:

Közművek esetében a létesítési költségek 100%-át,

Helyi közutaknál

a) lakóút esetén a létesítési költség 100%-át,

b) gyűjtőút esetén a létesítési költség 77%-át,

c) forgalmi út esetén a létesítési költség 72%-át,

melyet az ingatlantulajdonosoknak érdekeltségük arányában kell megfizetni.

melyet az ingatlantulajdonosoknak érdekeltségük arányában kell megfizetni.

(2) A Polgármester az (1) bekezdésben foglalt %-októl egyedi mérlegelés alapján eltérhet.


A létesítési költségek számítása


6. § (1) Az önkormányzat által megépített közutak és közművek létesítési költségének számításánál az alábbi ráfordítások vehetők figyelembe:

a) az engedélyezési és kiviteli tervek díja, valamint a hatósági, szakhatósági díjak,

b) kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezéshez szükséges közterület bontási engedélyében, illetve tulajdonosi (kezelői) hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának a költsége,

c) a lebonyolító, illetőleg a műszaki ellenőr díja,

d) a kivitelezés során felmerülő tervezői művezetés és közmű-szakfelügyelet költsége,

e) az üzembehelyezés és az üzembehelyezéshez szükséges - jogszabályi előírások szerinti - dokumentációk, bemérések, vizsgálatok költsége,

f) a létesítéshez szükséges kisajátítás, szolgalmi jog szerzés költsége,

g) az a)-e) pontokban foglalt költségeket terhelő vissza nem igényelhető ÁFA összege.

(2) A fejlesztési hozzájárulás összegét az esetleges állami és egyéb forrásból biztosított támogatás egységre jutó részével csökkentve kell megállapítani.


A fejlesztési hozzájárulás megfizetése


7. § (1) A közút- vagy közműépítéssel érintett ingatlan tulajdonosát a kivitelezési munkák megkezdése előtt a Polgármester tájékoztatja a várható befejezési időpontra prognosztizált létesítési költségekről és a fejlesztési hozzájárulás várható mértékéről.

(2) A fejlesztési hozzájárulás tényleges összegét a Polgármester a közút, illetve közmű üzembe helyezését követő 30 napon belül közli az érdekeltekkel, melyet 60 napos fizetési határidővel egy összegben kell megfizetni. A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

 (4) A fejlesztési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható, ám kérelemre, indokolt esetben, részletfizetési kedvezmény biztosítható.



III. FEJEZET

FEJLESZTÉSI KÖLTSÉG ÁTHÁRÍTÁSA


8. § (1) Azon ingatlantulajdonosok, akik a közút és/vagy közmű műszaki átadását követően válnak érdekeltté, az érdekeltté válással kötelesek a fejlesztési, illetve érdekeltségi hozzájárulás inflációs rátával növelt összegét a közműalapra befizetni.

(2) A közműalap felett az önkormányzat rendelkezik és a rendelkezésre álló pénzügyi keretet közműépítésre fordítja.


IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


9. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ám rendelkezéseit a folyamatban lévő önkormányzati közút- és közműberuházásoknál is alkalmazni kell.

10. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Cseh Benjamin s. k.                                                                       dr. Lakatos Zoltán s. k.

polgármester                                                                                                jegyző



Kihirdetve: 2019. január 31-én.


dr. Lakatos Zoltán s. k.

jegyző