Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 12. 31

Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2016.01.01.

Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) alapján Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Hegyeshalom nagyközség közigazgatási területén az alábbi helyi adókat alkalmazza :

a) építményadó

b) magánszemély kommunális adója

c) telekadó

d) iparűzési adó

e) idegenforgalmi adó

1. ÉPÍTMÉNYADÓ

2. § (1) Mentes az építményadó alól:

a) az önkormányzat illetékességi területén a helyi adókról szóló törvényben foglaltakon kívül minden olyan lakás, amelyben a tulajdonos (tulajdonosok) és a haszonélvező (haszonélvezők) ténylegesen, életvitelszerűen használnak, kivéve a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze.

b) a lakóházhoz, illetve a társasházi lakáshoz tartozó garázs, amelyet a tulajdonos (tulajdonosok ) és a haszonélvező ( haszonélvezők) használnak, kivéve a vállalkozó üzleti célt szolgáló garázsa.

3. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

4. § (1) Az adó mértéke:

a) lakás céljára szolgáló épület, épületrész esetén 900 Ft/m2.

b) minden más adóköteles építmény esetén 300 Ft/m2.

2. TELEKADÓ

5. § (1) Mentes az adó alól:

a) a magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlannal azonos helyrajzi számon lévő telek,

b) a magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlannal beépíthető telek, amennyiben arra jogerős építési engedély, vagy jogerős használatbavételi engedély kiadására került sor, addig az adóévig, míg a használatbavételi engedély jogerőssé nem válik, azzal a feltétellel, hogy a jogerős építési engedély és a jogerős használatbavételi engedély között maximum 4 év telhet el.

6. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

7. § (1) Az adó mértéke:

a) belterületen lévő telek esetén: 25 Ft/m2 /év

b) külterületen lévő telek esetén: 10 Ft/m2/év

8. § A magánszemély adóalany a 7. § -ban meghatározott adómérték figyelembevételével 50 %-os mértékű adókedvezményben részesül, kivéve a vállalkozó üzleti célt szolgáló telkét.

3. MAGÁNSZEMÉLY KOMMUNÁLIS ADÓJA

9. § Az adó mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként: 8.000.-Ft/év.

4. IDEGENFORGALMI ADÓ

10. § Az adó alapja a helyi adókról szóló törvényben meghatározott vendégéjszakák száma.

11. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

12. § (1) A beszedett idegenforgalmi adó nyilvántartásának alapja a vendégkönyv, melybe a vendégek adatait a szálláshely igénybevételével egyidejűleg, de legkésőbb két órán belül fel kell tüntetni. A vendégkönyvnek tartalmaznia kell azokat az adatokat, amit külön jogszabályok előírnak.

(2) A vendégkönyvbe a vendég érkezésének dátumát az érkezés napján, a távozás időpontját a távozás napján kell bevezetni.

(3) Ha a szálláshely igénybevételével egyidejűleg nem kerültek a vendég adatai bevezetésre a vendégkönyvbe, a bejelentő lappal kell igazolni, hogy a szálláshelyre a vendég két órán belül érkezett. A bejelentőlapnak tartalmaznia kell a vendég adatait, sorszámot és az érkezés pontos időpontját. A bejelentőlapot egy évig meg kell őrizni.

(4) A vendégkönyvbe minden vendéget olvashatóan kell beírni, egy rovatba csak egy név szerepelhet.

(5) A vendégkönyvet, valamint a bejelentőlapokat az adóbeszedésre kötelezett köteles a szálláshelyen tartani, és azt az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni. Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett személy nem tartózkodik állandóan a szálláshelyen, köteles megbízottról gondoskodni, akinek nevét az adóhatóságnál be kell jelentenie.

(6) Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat az ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzésre megállapított időszakban 8.00-20.00 óráig a szálláshelyre beengedni, és az ellenőrzési tevékenységét elősegíteni.

(7) A Htv. 31. § c) pontja szerinti mentességet a szálláshely igénybevételekor írásban kell hitelt érdemlően bizonyítani, az igazolásokat 1 évig a beszedésre kötelezettnek meg kell őrizni.

(8) A Htv. 37. §-a szerinti székhelyet, telephelyet, illetve az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet az önkormányzati adóhatóság által kiadott igazolással lehet érvényesíteni.

5. Helyi iparűzési adó

13. § (1) Az adó mértéke:

a) állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén: az adóalap 2 %-a.

b) ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a Htv. 37. § ( 2 ) bekezdésének a) és b) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 5.000.-Ft .

6. Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi adókról szóló 12/2011.(XII.20.) önkormányzati rendelet.

(3) Az adózónak az e rendelet hatálybalépését követően az azt megelőző időszakra teljesítendő adó megállapítási, bevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési, adóbeszedési kötelezettségét a 2015. december 31. napján hatályos szabályok szerint kell teljesítenie.