Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2012. 02. 03- 2023. 05. 18

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2012.02.03.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Jánossomorja Város közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést – ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is – alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a közcsatorna üzembe helyezésétől számított 90. naptól terheli a kibocsátót.

Adatszolgáltatás

2. § Jánossomorja Város Jegyzője részére az AQUA Szolgáltató Kft., 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 4. (továbbiakban: szolgáltató) a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra köteles:

a) a tárgyévet követő év február 28-ig a kibocsátó tárgyévi vízfogyasztásáról korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel

b) a csatornára való rákötésről a rákötés időpontját követő negyedév 5. napjáig

c) a szolgáltató ivóvízhálózatára rá nem kötött kibocsátó esetében a talajterhelési díj megállapítása a 47/1999.(XII.28.) KHVM rendeletnek megfelelően, átalány alapján történik

Talajterhelési díj alapja

3. § (1) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetén a méréssel igazolt felhasznált vízmennyiség. Mérési lehetőség hiányában a felhasznált víz mennyiségének átalánya a 47/1999.(XII.28.) KHVM rendeletnek megfelelően kerül meghatározásra. A megállapított vízmennyiség a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználással csökkentésre kerül.

(2) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályok szerinti elhelyezését igazolja.

A talajterhelési díj mértéke

4. § A talajterhelési díj mértéke Jánossomorján 1800 Ft/m3.

Mentességek

5. § A kibocsátó kérelmére a talajterhelési díj megfizetése alól mentes:

a) az egyedülálló, 70 év feletti kibocsátó,

b) a családban élő kibocsátó akkor, ha a kibocsátók mindegyike betöltötte a 70. életévét

c) az a kibocsátó, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresé, illetve

d) az egyedülálló kibocsátó, ha havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát

A díjfizetési kötelezettség bevallása, a díj megfizetése

6. § (1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségről évente a tárgyévet követő és március 31-ig tesz bevallást az önkormányzati adóhatóságnál

(2) Az éves díj bevallásakor és megfizetésekor az előző év tényleges fogyasztását el kell számolni

(3) A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, annak hiányában belföldi postautalványon kell teljesíteni Jánossomorja Város Önkormányzat 11737076-15366942-03920000 Talajterhelési díj beszedési számlája javára.

A díjfizetési kötelezettség megszűnése

7. § (1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal szűnik meg, amely napon a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára rákötött és azt a szolgáltató igazolja.

(2) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének megszűnéséről, annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül bevallás elkészítésével értesíti az önkormányzati adóhatóságot.

Átmeneti és záró rendelkezések

8. § (1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az illetékes önkormányzati adóhatóságok látják el.

(2) A talajterhelési díj bevallására, megfizetésére, az ehhez kapcsolódó eljárásokra és jogkövetkezményekre az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2006.(III.1.) rendelete a talajterhelési díjról.