Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2023. 05. 19

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2023.05.19.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Jánossomorja Város közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést – ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is – alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a közcsatorna üzembe helyezésétől számított 90. naptól terheli a kibocsátót.

Adatszolgáltatás

2. § Jánossomorja Város Jegyzője részére az AQUA Szolgáltató Kft., 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 4. (továbbiakban: szolgáltató) a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra köteles:

a) a tárgyévet követő év február 28-ig a kibocsátó tárgyévi vízfogyasztásáról korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel

b) a csatornára való rákötésről a rákötés időpontját követő negyedév 5. napjáig

c) a szolgáltató ivóvízhálózatára rá nem kötött kibocsátó esetében a talajterhelési díj megállapítása a 47/1999.(XII.28.) KHVM rendeletnek megfelelően, átalány alapján történik

Talajterhelési díj alapja

3. § (1) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetén a méréssel igazolt felhasznált vízmennyiség. Mérési lehetőség hiányában a felhasznált víz mennyiségének átalánya a 47/1999.(XII.28.) KHVM rendeletnek megfelelően kerül meghatározásra. A megállapított vízmennyiség a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználással csökkentésre kerül.

(2) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályok szerinti elhelyezését igazolja.

A talajterhelési díj mértéke

4. § A talajterhelési díj mértéke Jánossomorján 1800 Ft/m3.

Mentességek

5. § A kibocsátó kérelmére a talajterhelési díj megfizetése alól mentes:

a) az egyedülálló, 70 év feletti kibocsátó,

b) a családban élő kibocsátó akkor, ha a kibocsátók mindegyike betöltötte a 70. életévét

c)1 az a kibocsátó, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, illetve

d)2 az egyedülálló kibocsátó, ha havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap háromszorosát.

A díjfizetési kötelezettség bevallása, a díj megfizetése

6. § (1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségről évente a tárgyévet követő és március 31-ig tesz bevallást az önkormányzati adóhatóságnál

(2) Az éves díj bevallásakor és megfizetésekor az előző év tényleges fogyasztását el kell számolni

(3) A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, annak hiányában belföldi postautalványon kell teljesíteni Jánossomorja Város Önkormányzat 11737076-15366942-03920000 Talajterhelési díj beszedési számlája javára.

A díjfizetési kötelezettség megszűnése

7. § (1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal szűnik meg, amely napon a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára rákötött és azt a szolgáltató igazolja.

(2) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének megszűnéséről, annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül bevallás elkészítésével értesíti az önkormányzati adóhatóságot.

Átmeneti és záró rendelkezések

8. § (1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az illetékes önkormányzati adóhatóságok látják el.

(2) A talajterhelési díj bevallására, megfizetésére, az ehhez kapcsolódó eljárásokra és jogkövetkezményekre az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2006.(III.1.) rendelete a talajterhelési díjról.

1

Az 5. § c) pontja a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § d) pontja a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.