Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testületének10/2013. (VIII. 29.) rendelete

Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testületének10/2013. (VIII. 29.) rendelete a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 09. 12

Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testületének10/2013. (VIII. 29.) rendelete

Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testületének10/2013. (VIII. 29.) rendelete a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

2013.09.12.

Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Jánossomorja Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterületek használatáról szóló rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

2. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.

(2) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(3) Közterület filmforgatási célú használatára kizárólag naponta 9.00-21.00 óra közötti időtartamban van lehetőség.

(4) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít az 1222 hrsz-ú, az 1228 hrsz-ú (Jánosi templomtér), a 379 hrsz-ú (Péteri templomtér) közterület valamint a Somorjai templomtér.

3. § A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

4. § (1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(2) A hatósági szerződésben rögzített közterület-használati díjat, a jóváhagyott hatósági szerződés aláírásától számított 3 napon belül, de a közterület igénybevételét megelőzően kell befizetni egy összegbe Jánossomorja Város Önkormányzatának házi pénztárában, vagy átutalással teljesíteni Jánossomorja Város Önkormányzatának 11737076-15366942 számú költségvetési elszámolási számlájára.

(4) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

5. § (1) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterült filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét – ideértve az eljárás lefolytatásának jogát, a jóváhagyás megadásának és a jóváhagyás megtagadásának jogát is – a polgármesterre ruházza.

(2) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.