Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XI. 27.) rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 03. 16

 Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:



I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület – a szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatainak eleget téve – a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és ellenőrzés rendjét szabályozza.


(2) Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával segítsék elő helyzetük javítását.


(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat, valamint annak szervei, az egészségügyi ellátórendszer és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.



A rendelet hatálya


2. §


E rendelet hatálya Jánossomorja Város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Sztv.) 3. §, 6.§ és 7. §-ában meghatározott személyi körre terjed ki.



Az ellátások formái


3. §



(1) A Képviselő-testülete a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését


a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával, és

b) szociális szolgáltatások

szervezésével valósítja meg.



(2) A./ Pénzbeli ellátások:


- aktív korúak ellátása

- ápolási díj Sztv. 43/B. § alapján

- önkrományzati segély



B./Természetbeni ellátás:


  • közgyógyellátási igazolvány Sztv. 50. § (3) bek. alapján



C./ Szociális szolgáltatások:


- étkezés

- családsegítés

- jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

- házi segítségnyújtás

- nappali ellátás


(3) A (2) bekezdés A./ pontjában meghatározott önkormányzati segély természetben is nyújtható.



II. FEJEZET


PÉNZBELI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása


4. §


(1) Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki a Sztv.-ben meghatározottak szerint rendszeres szociális segélyben részesül, együttműködésre köteles.



(2) Együttműködésre kijelölt szerv: a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ.



Beilleszkedést segítő programok típusai


5. §


(1) Az Szt. 37. § (1) bek. b), c) pontja alapján rendszeres szociális segélyben részesülő személy és az együttműködésre kijelölt szerv írásban megállapodik a beilleszkedést segítő programról.


(2) Az együttműködésre kijelölt szerv által szervezett programok az életmód- és életvezetés megváltoztatásának elősegítésére, a beilleszkedési zavarok leküzdésére, a mentális problémák megoldására irányuló egyéni és csoportos foglalkozások, tanácsadások megszervezésére, egyéni családsegítésre, esetkezelésre, a megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodásra irányulnak.



Együttműködési eljárás szabályai, együttműködési kötelezettség megszegésének esetei,

következményei


6. §


(1) A kérelmezőt – kérelme elbírálását megelőzően - tájékoztatni kell az együttműködési kötelezettségről, annak tartalmáról, formáiról, a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeiről, az együttműködésre kijelölt szerv megnevezéséről, elérhetőségéről, és írásban nyilatkoztatni kell arról, hogy kérelme kedvező elbírálása esetén az együttműködési kötelezettségnek eleget tesz. Amennyiben az együttműködést nem vállalja, részére a rendszeres szociális segély nem állapítható meg.


(2) Amennyiben a segélyt megállapító határozat a 5. § szerinti együttműködési kötelezettséget ír elő, az ellátásban részesülő a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles az együttműködésre kijelölt szervnél személyesen megjelenni nyilvántartásba vétel céljából, és köteles azzal megállapodást kötni.


(3) A beilleszkedést segítő program az együttműködésre kijelölt szervvel való kapcsolattartásra terjed ki.


(4) Amennyiben a segélyt megállapító határozat az 5. § szerinti együttműködési kötelezettséget ír elő, az ellátásban részesülő a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles az együttműködésre kijelölt szervnél személyesen megjelenni nyilvántartásba vétel céljából, és köteles azzal megállapodást kötni.


(5) Az együttműködésre kijelölt szerv részére a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatot meg kell küldeni.


(6) Az együttműködési kötelezettségre kijelölt szerv a programban való részvételről, illetőleg annak elmulasztásáról tájékoztatja az eljáró hatóságot.


(7) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül:

  • a (4) bekezdésben megjelölt határidőn belül az együttműködésre kijelölt szervnél személyesen nem jelenik meg nyilvántartásba vétel céljából ill.a megállapodást nem köti meg

  • a beilleszkedési program tartalmi elemeinek megvalósításában nem működik együtt


(8) Az eljáró hatóság határidő kitűzésével felszólítja a segélyezettet kötelezettsége teljesítésére.


Ápolási díj


7. §


(1) Az Sztv. 43/B.§ alapján ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.


(2) Az ápolási díj megállapításánál a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, egyedülálló esetében 200 %-a.


(3) Az ápolási díj összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-a.



Önkormányzati segély


8. §


(1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg:


I. elemi kár bekövetkezése esetén:

a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át

b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

350 %-át


II. elhunyt személy eltemettetése esetén:

a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át

b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

400 %-át


III. Minden egyéb esetben:

a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

200%-át


és a kérelmező az Sztv. 4. §. (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.


(2) Önkormányzati segély a rászoruló kérelmére vagy bármely más személy javaslatára, továbbá

hivatalból is adható.


(3) Az önkormányzati segély alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 3.000.- Ft-nál. Az egy naptári évben megállapított önkormányzati segély együttes összege azonban nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét.


(4) Az önkormányzati segély természetbeli és pénzbeli ellátásként is nyújtható. Természetbeli ellátást kell megállapítani akkor, ha

a.) a kérelem erre irányul, vagy

b.) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély fel-

használása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(5) Az önkormányzati segély természetbeni juttatás formája: vásárlási utalvány, élelmiszercsomag, meghatározott célra történő pénzbeli átutalás – közüzemi számla, térítési díj -, vagy tüzelővásárlási utalvány. Az utalvány értéke sem részben, sem egészben készpénzre nem váltható át.



(6) Elhunyt eltemettétésének költségeihez történő hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a. A figyelembe vehető helyben szokásás legolcsóbb temetés kölsége: 150.000.-Ft.


(7) Elhunyt eltemetésének költségeihez történő hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély kifizetését kérelmező ill. családtagja nevére kiállított temetési számlával kell igazolni.


(8) Amennyiben a kérelmező létfenntartása, egészségi állapota vagy más egyéb körülmény szükségessé teszi kivételes méltányosságból az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően is megállapítható önkormányzati segély naptári évenként egy alkalommal. A kérelem elbírálásához szükséges igazolások előzetes beszerzésétől el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel, és ezt írásos nyilatkozatával is megerősíti.



III. FEJEZET


TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK



Közgyógyellátás


9. §


Jogosult a közgyógyellátásra az 1993. évi III. törvény 50.§ (3) bek. alapján az a szociálisan rászorult személy is akinek, akinek a családjában

a.) az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő kérelmező, illetve olyan család esetében, amelyben fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, ahol a családi jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

és

c.) igazolt, havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át.




IV. FEJEZET


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


10. §


(1) A Képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül az alábbi ellátásokat biztosítja:


- étkeztetés

- családsegítés

- jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

- házi segítségnyújtás

- nappali ellátás


(2) A szociális ellátások igénybevételének feltételeit , az ellátásért fizetendő térítési díjak mértékét, a térítési díj befizetésének módját a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.




V. HATÁSKÖRI ÉS ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK


Hatásköri szabályok


11. §


(1) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Szociális és Egészségügyi Bizottság hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási formák elbírálását:


  • ápolási díj Sztv. 43/B. § szerinti megállapítását

  • önkormányzati segély


A polgármester hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási forma elbírálását:


  • önkormányzati segély megállapítása azonnali esetben

  • méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság elbírálása


(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság, valamint a polgármester hatáskörébe tartozó I. fokú határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket II. fokon a Képviselő-testület bírálja el.


Eljárási szabályok


12. §


(1) A szociális ellátások iránti kérelmet a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén az e célra rendszeresített formanyomtatványon terjeszthetők elő.


(2) Az ellátások megállapításának, folyósításának jelen rendeletben nem szabályozott kérdéseiben a Szt. ill. a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet rendelkezései az irányadóak.


Záró rendelkezések


13. §


(1) E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a felnőtt korúak szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2008. (II. 28.) rendelet és Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2007. (III.1.) rendelete.