Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 3/2008 (II. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó, gyermekjóléti alapellátásokról és az igénybevétel feltételeiről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2014. 07. 02

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 115. § (3) bekezdésben, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



I. FEJEZET


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testülete által fenntartott személyes gondoskodás körébe tartozó – szociális ellátást és gyermekétkeztetést biztosító feladatokat ellátó – intézményekre.


A személyes gondoskodást nyújtó ellátások köre


2. §


Jánossomorja Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat biztosítja:


  1. Szociális alapellátás körében:

  • étkeztetés

  • családsegítés

  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

  • házi segítségnyújtás

  • nappali ellátás

  1. A gyermekjóléti alapellátások körében:

  • bölcsődében,

  • napközi otthonos óvodásban és

  • általános iskolában biztosított étkeztetés és napközbeni ellátás,

  • gyermekjóléti szolgálat.



II. FEJEZET


Étkeztetés


3. §


  1. Napi egyszeri meleg étkeztetésben kell részesíteni azokat a rászoruló kérelmezőket, akik egészségi állapotuk, illetve fogyatékosságuk miatt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani azt.

  2. Egészségi állapota miatt rászorultaknak kell tekinteni különösen azt a személyt, aki

  1. mozgásában korlátozott

  2. krónikus vagy akut betegségben szenved

  1. Az étkezés történhet:

  • a jogosult által történő elvitellel

  • házi segítségnyújtás keretében történő házhoz szállítással

  1. Az étkeztetés iránti kérelmet, az étkeztetést biztosító intézmény vezetőjénél kell benyújtani, aki dönt az ellátás biztosításáról és a fizetendő térítési díj összegéről.

  2. Az étkeztetésért fizetendő térítési díj alapja: az élelmezési nyersanyagnorma ebédre jutó normája az étkezéssel kapcsolatban felmerült rezsiköltségnek egy ellátottra jutó napi összegével, valamint a forgalmi adóval növelt összeg.


Munkahelyi étkeztetés


4. §


  1. A közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyban álló munkavállalók jogosultak a munkahelyi étkeztetés igénybe vételére.

  2. A munkahelyi étkeztetést igénybe vevő – étkeztetésre nem kötelezett – alkalmazott a mindenkori nyersanyagköltségnek és az étkezéssel kapcsolatban felmerült költségnek (rezsi) együttes összegével azonos térítési díjat köteles fizetni, növelve az általános forgalmi adóval.


Vendég étkezés


5. §


  1. Az intézményi konyha jobb kapacitás kihasználása érdekében vendégek étkezése is lehetséges

  2. A vendégétkezés a gyermekétkezés rovására nem történhet, annak folyamatosságát, minőségét nem zavarhatja.

  3. A vendégétkezők térítési díja a mindenkori nyersanyagnorma rezsiköltséggel és az általános forgalmi adóval növelt összeg. A térítési díjat teljes mértékben kell megállapítani, kedvezmény nem adható.


……


6. §


A szociális ellátás körében nyújtott étkezés, valamint az alkalmazotti és a vendégétkezés igénybe vevők által fizetendő térítési díjakat a rendelet 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.


Családsegítés


7. §


A Képviselő-testület az Sztv. 64. §-ában meghatározott családsegítési feladatai a Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás keretében, társulási megállapodás alapján biztosítja.


Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


8. §


A Képviselő-testület az Sztv. 65. §-ában meghatározott jelzőrendszeres házi segítségnyújtási feladatot a Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás keretében, társulási megállapodás alapján biztosítja.

Házi segítségnyújtás


9. §



  1. Házi segítségnyújtás keretében az önkormányzat biztosítja:


  1. Az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését

  2. Az önálló életvitel fenntartását

  3. A veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást

  1. A házi segítségnyújtás igénybevételéhez kapcsolódó gondozási szükséglet vizsgálatát az Sztv. 63. § (4)-(9) bekezdései szabályozzák.


Nappali ellátás


10. §


  1. A képviselő-testület az Sztv. 65/F. §-ában megjelölt személyeknek nappali ellátást biztosít.

  2. Az ellátás keretében az intézmény – az ellátott igényétől függően – biztosít:


  • napi háromszori étkezést (legalább egyszeri meleg étkezéssel)

  • szabadidős programok szervezését

  • egészségügyi ellátás megszervezését (legalább heti egy alkalommal)

  • hivatalos ügyek intézésének segítését


A gyermekjóléti alapellátás


11. §


  1. A gyermekek napközbeni ellátása iránti igényt az ellátást biztosító

  • bölcsőde,

  • napközi otthonos óvoda

  • általános iskola vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt az intézménybe történő felvételről, illetve az ellátás igénybevételéről

  1. A bölcsőde tekintetében a gondozás számított intézményi térítési díja 2.475,- Ft/fő/nap. A fenntartó a gyermekjóléti alapellátások körében biztosított szolgáltatások közül csak az étkezésért állapít meg térítési díjat, melyet e rendelet 1. számú melléklete tartalmaz. A gondozási díj mértékét 0,- Ft-ban határozza meg.


Gyermekjóléti szolgáltatás


12. §


A Képviselő-testület a Gyvt. 39. §-ában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatást a Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás keretében, társulási megállapodás alapján biztosítja.


Helyi szociálpolitikai kerekaszatal


13. §


  1. A Képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.

  2. A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

  • A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

  • A Gyermekjóléti Hivatal gyámügyi ügyintézője

  • A Polgármesteri Hivatal gyámügyi ügyintézője

  • A Polgármesteri Hivatal szociális területért felelős ügyintézője

  • A Körzeti Általános Iskola intézményvezető-helyettese

  • Az Aranykapu Körzeti Napközi Otthonos Óvoda vezetője


  1. A szociális kerekasztal alakuló ülését a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke hívja össze. Az alakuló ülés dönt a szociális kerekasztal ügyrendjéről.


A térítési díjak megfizetésének szabályai


14. §


  1. Az e mellékleteiben meghatározott intézmény térítési díjak mértékét évente a Képviselő-testület határozza meg az ellátást biztosító intézményvezető javaslat alapján.

  2. Az e rendeletben meghatározott intézményi térítési díjak alapján az ellátásra jogosultak által fizetendő személyi térítési díjak felülvizsgálhatóságát az Sztv. 115. § (6)-(8) bekezdése szabályozza.

  3. A térítési díjat minden hónap 20. napjáig kell megfizetni.

  4. A térítési díjak befizetésére és ellenőrzésére a vonatkozó törvények és a 29/1993. (III. 17.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

  5. E rendelet keretében megállapított személyi térítési díjak összegét méltányosságból a Szociálpolitikai Bizottság mérsékelheti, illetve elengedheti, ha a fizetésre kötelezett vagyoni, szociális helyzete, életkörülményei azt indokolttá teszik.


Záró rendelkezés


16. §


  1. Ez a rendelet 2008. április 1-jén lép hatályba, de rendelkezéseit – a jogosultnak hátrányt nem okozó esetekben – 2008. január 1. napjával alkalmazni kell.


Mellékletek