Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 13/2015. (VI.16) önkormányzati rendelete

a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról szóló 9/2011. (V.26.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 17- 2015. 06. 17

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 13/2015. (VI.16) önkormányzati rendelete

a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról szóló 9/2011. (V.26.) rendelet módosításáról1

2015.06.17.

1. § Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról szóló 9/2011. (V. 26.) rendelet (továbbiakban Rendelet) 1. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) Díszpolgári címmel évente 1 személy tüntethető ki, további 1 személy részére posztumusz díjként ítélhető oda. A kitüntetendő személyekre – minden év június 30-ig - a Képviselő-testület tagjai, a polgármester, és a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a jánossomorjai székhellyel rendelkező civil szervezetek, valamint a korábban megválasztott díszpolgárok tehetnek javaslatot írásban, indoklással.

2. § A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) A polgármester a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár címmel kitüntetéseket ünnepi Képviselő-testületi ülésen, a városi napok rendezvényének keretében adja át. Indokolt esetben ettől az időponttól a Képviselő-testület eltérhet. A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

3. § A Rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(6) A város díszpolgára és tiszteletbeli polgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett, aláírásainál, ill. a kitüntetései között feltüntetni.

4. § A Rendelet 3. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(7) A város díszpolgára - a Képviselő-testület meghívása alapján – részt vesz a város hivatalos és ünnepi rendezvényein. A külföldi állampolgárnak a cím adományozásakor a saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges német, angol, vagy francia nyelvű, a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.

5. § A Rendelet 3. §-a az alábbi (12) bekezdéssel egészül ki:

(12) Díszpolgár elhalálozása esetén - hozzátartozói beleegyezésével - az Önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet, biztosít a számára.

6. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2015. június 18. napjával.