Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 16- 2022. 06. 16

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól

2017.06.16.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület – a szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatainak eleget téve – a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és ellenőrzés rendjét szabályozza.

(2) Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával segítsék elő helyzetük javítását.

(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat, valamint annak szervei, az egészségügyi ellátórendszer és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya Jánossomorja Város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Sztv.) 3. §, 6. § és 7. §-ában meghatározott személyi körre terjed ki.

Az ellátások formái

3. § (1) A Képviselő-testülete a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával, és

b) szociális szolgáltatások

szervezésével valósítja meg.

(2) A./ Pénzbeli ellátások:

- települési támogatás
B./Természetbeni ellátás:
- köztemetés
C./ Szociális szolgáltatások:
1. Szociális alapszolgáltatások
- étkeztetés
- házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
- családsegítés
- időskorúak nappali ellátása
- fogyatékosok nappali ellátása
- hajléktalanok nappali ellátása
2. Szociális szakosított ellátások
- ápolást gondozást nyújtó intézmény: idősek bentlakásos otthona (tartós bentlakásos intézmény), idősek emeltszintű otthona
- átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény: idősek gondozóháza, hajléktalanok átmeneti szállása
(3) A (2) bekezdés A./ pontjában meghatározott rendkívüli települési támogatás természetben is nyújtható.
II. Fejezet

PÉNZBELI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

Települési támogatás

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg:

I. elemi kár bekövetkezése esetén:
a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át
b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át
II. elhunyt személy eltemettetése esetén:
a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át
b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át
III. Minden egyéb esetben:
a.) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át
b.) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át
és a kérelmező az Sztv. 4. §. (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.
(2) Rendkívüli települési támogatás a rászoruló kérelmére vagy bármely más személy javaslatára, továbbá, hivatalból is adható.
(3) Rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 3.000.- Ft-nál. Az egy naptári évben megállapított települési támogatás együttes összege azonban nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét.
(4) A rendkívüli települési támogatás természetbeli és pénzbeli ellátásként is nyújtható. Természetbeli ellátást kell megállapítani akkor, ha
a.) a kérelem erre irányul, vagy
b.) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás fel-
használása nem rendeltetésének megfelelően történik.
(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni juttatás formája: vásárlási utalvány, élelmiszercsomag, meghatározott célra történő pénzbeli átutalás – közüzemi számla, térítési díj – , vagy tüzelővásárlási utalvány. Az utalvány értéke sem részben, sem egészben készpénzre nem váltható át.
(6) Elhunyt eltemettétésének költségeihez történő hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a. A figyelembe vehető helyben szokásás legolcsóbb temetés kölsége: 150.000.-Ft.
(7) Elhunyt eltemetésének költségeihez történő hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás kifizetését kérelmező ill. családtagja nevére kiállított temetési számlával kell igazolni.
(8) Amennyiben a kérelmező létfenntartása, egészségi állapota vagy más egyéb körülmény szükségessé teszi kivételes méltányosságból az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően is megállapítható rendkívüli települési támogatás naptári évenként két alkalommal. A kérelem elbírálásához szükséges igazolások előzetes beszerzésétől el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel, és ezt írásos nyilatkozatával is megerősíti.
III. Fejezet

TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

Köztemetés

5. § (1) A köztemetés költségeinek megtérítése alól

a.) mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő személy esetében 150 %-át,
b.) 50 %-os mértékben mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetében 200 %-át.
(2) A köztemetés költségeinek legfeljebb 6 havi részletben történő megfizetése engedélyezhető, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum háromszorosát, egyedül élő személy esetében a nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg.
IV. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

6. § (1) A Képviselő-testület a szociális szolgáltatások közül az alábbi ellátásokat biztosítja:

a). Szociális alapszolgáltatások
étkeztetés
házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
családsegítés
időskorúak nappali ellátása
fogyatékosok nappali ellátása
hajléktalanok nappali ellátása
b.) Szociális szakosított ellátások
ápolást gondozást nyújtó intézmény: idősek bentlakásos otthona (tartós bentlakásos intézmény), idősek emeltszintű otthona
átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény: idősek gondozóháza, hajléktalanok átmeneti szállása „
(2) Az ellátások igénybevételének rendjét a szociális intézmények fenntartója, a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás határozza meg.
(3) Az alapszolgáltatások intézményi térítési díjait, a szociális intézményekben fizetendő személyi térítési díjak összegét külön rendelet határozza meg.
(4) Az (1) bekezdés (b) pontjában részletezett szociális szakosított ellátások igénybevételével kapcsolatos - Mosonmagyaróvár Térségi Társulás megállapodásában meghatározott - hozzájáruló nyilatkozat megtételére a polgármester jogosult.

V. HATÁSKÖRI ÉS ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

Hatásköri szabályok

7. § (1) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási formák elbírálását:

- rendkívüli települési támogatás
- Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-pályázatokat
A polgármester hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási forma elbírálását:
- rendkívüli települési támogatás megállapítása azonnali esetben
- jogszabályban meghatározott feltételek esetén az elhunyt személy közköltségen történő eltemetése, a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés.
(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság, valamint a polgármester hatáskörébe tartozó I. fokú határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket II. fokon a Képviselő-testület bírálja el.

Eljárási szabályok

8. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén az e célra rendszeresített formanyomtatványon terjeszthetők elő.

(2) Az ellátások megállapításának, folyósításának jelen rendeletben nem szabályozott kérdéseiben a Szt. ill. a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet rendelkezései az irányadóak.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások szabályairól szóló 15/2013. (XI. 27.) ill. az azt módosító 3/2014. (II.14.) rendelete.