Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 12/2017 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 16

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 12/2017 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.06.16.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Jánossomorja város közigazgatási területére terjed ki.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Jánossomorja adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek

b) Jánossomorja adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén telephellyel rendelkező jelentős gazdálkodó szervezetek

c) Jánossomorja városában nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek

d) valamennyi Jánossomorján működő elismert egyház.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

2. § (1) Az 1. § (2) bekezdés a) és b) pontjában szereplő partnerek tájékoztatása hirdetményben a helyben szokásos módon történik az alábbi eszközök igénybevételével:

a) az Önkormányzat hirdetőtábláján,

b) helyi televízióban (JTV),

c) az Önkormányzat honlapján (www.janossomorja.hu),

d) lakossági fórumon.

(2) Az 1. § (2) bekezdés c) és d) pontja szerinti partnerek (ill. képviselőik) tájékoztatása közvetlen megkereséssel történik postai úton a bejegyzett székhely címén, vagy elektronikus (email) úton.

(3) A tervezési dokumentációt az Önkormányzat honlapján, vagy a Városháza meghatározott irodájában elérhetővé kell tenni.

A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje, nyilvántartásának módja

3. § (1) A partnerek a hirdetményben, illetve a megkeresésben meghatározott időpontig adhatnak írásban, illetve a lakossági fórumon szóban véleményt, vagy tehetnek javaslatot, észrevételt a tájékoztatóval, tervezetekkel kapcsolatban.

(2) Amennyiben az előzetes tájékoztatási szakaszban a partnerek javaslatot, észrevételt, vagy véleményt nem tesznek, és nyilatkoznak arról, hogy az eljárás további szakaszaiban nem kívánnak részt venni, akkor őket az eljárás további szakaszaiban nem kell értesíteni.

(3) A partnerek írásos véleményüket postai úton, vagy személyesen (Jánossomorja Város Önkormányzata, 9241 Jánossomorja, Szabadság u 39.), illetve elektronikusan (hivatal@janossomorja.hu) nyújthatják be.

(4) A lakossági fórumról feljegyzést kell készíteni, melyben rögzíteni kell a szóban elhangzott javaslatokat, észrevételeket, véleményeket.

(5) A vélemény kifogást emelő megállapításait jogszabályi hivatkozással, vagy részletes szakmai indoklással, vagy közösségi érdekkel kell igazolni.

(6) A beérkezett, illetve rögzített javaslatokat, észrevételeket, véleményeket a helyben szokásos módon iktatni kell (az elérhetőséggel együtt), amiket a tervezés során az Önkormányzat – a megbízott tervező véleményének figyelembe vételével – értékel, és az Önkormányzat illetékes bizottsága, vagy a Képviselő-testület döntése alapján vesz figyelembe a tervezés során.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja,

a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. § (1) Az önkormányzat a közösségi érdekekre figyelemmel – a jogszabályban meghatározott egyeztetésen túl – további egyeztetést kezdeményezhet a partnerekkel a vélemények tisztázására, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(2) Az egyeztetés módja lehet:

a) lakossági fórum,

b) meghívásos tárgyalás.

(3) A véleményezést követően a partnerek elfogadásra nem javasolt javaslatait, véleményeit Képviselő-testület tárgyalja, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról dönt. A vélemény, javaslat el nem fogadása esetén a döntést a határozatban indokolni kell.

(4) A döntésről az Önkormányzat honlapjáról a képviselő-testületi jegyzőkönyv megtekintésével értesülhetnek a partnerek.

Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

5. § A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia a település-rendezési eszközök, az arculati kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát, partnerek részére történő közzétételét az Önkormányzat az elfogadását követő 15 napon belül az alábbiak szerint biztosítja:

a) az önkormányzat honlapján (www.janossomorja.hu),

b) a Városháza meghatározott irodájában.

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól a 4/2017. (IV. 1.) rendelet.