Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 4/2017 (IV.1.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 06. 15

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a település-rendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §


(1) E rendelet hatálya Jánossomorja város közigazgatási területére terjed ki.


(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

  1. Jánossomorja adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek
  2. Jánossomorja adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén telephellyel rendelkező jelentős gazdálkodó szervezetek
  3. Jánossomorja városában nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek
  4. Jánossomorján működő katolikus és református egyház.



A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2. §


(1) Az 1.§ (2) bekezdés a) és b) pontjában szereplő partnerek tájékoztatása hirdetményben a helyben szokásos módon történik az alábbi eszközök igénybevételével:

  1. az Önkormányzat hirdetőtábláján,
  2. helyi televízióban (JTV),
  3. az Önkormányzat honlapján (www.janossomorja.hu),
  4. lakossági fórumon.


  1. Az 1.§ (2) bekezdés c) és d) pontja szerinti partnerek (ill. képviselőik) tájékoztatása közvetlen megkereséssel történik postai úton a bejegyzett székhely címén, vagy elektronikus (email) úton.


  1. A tervezési dokumentációt az Önkormányzat honlapján, vagy a Városháza meghatározott irodájában elérhetővé kell tenni.




A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje, nyilvántartásának módja


3. §


  1. A partnerek a hirdetményben, illetve a megkeresésben meghatározott időpontig adhatnak írásban, illetve a lakossági fórumon szóban véleményt, vagy tehetnek javaslatot, észrevételt a tájékoztatóval, tervezetekkel kapcsolatban.


  1. Amennyiben az előzetes tájékoztatási szakaszban a partnerek javaslatot, észrevételt, vagy véleményt nem tesznek, és nyilatkoznak arról, hogy az eljárás további szakaszaiban nem kívánnak részt venni, akkor őket az eljárás további szakaszaiban nem kell értesíteni.


  1. A partnerek írásos véleményüket postai úton, vagy személyesen (Jánossomorja Város Önkormányzata, 9241 Jánossomorja, Szabadság u 39.), illetve elektronikusan (hivatal@janossomorja.hu) nyújthatják be.


  1. A lakossági fórumról feljegyzést kell készíteni, melyben rögzíteni kell a szóban elhangzott javaslatokat, észrevételeket, véleményeket.


  1. A vélemény kifogást emelő megállapításait jogszabályi hivatkozással, vagy részletes szakmai indoklással, vagy közösségi érdekkel kell igazolni.


  1. A beérkezett, illetve rögzített javaslatokat, észrevételeket, véleményeket a helyben szokásos módon iktatni kell (az elérhetőséggel együtt), amiket a tervezés során az Önkormányzat – a megbízott tervező véleményének figyelembe vételével – értékel, és az Önkormányzat illetékes bizottsága, vagy a Képviselő-testület döntése alapján vesz figyelembe a tervezés során.



Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja,

a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


4. §


  1. Az önkormányzat a közösségi érdekekre figyelemmel – a jogszabályban meghatározott egyeztetésen túl – további egyeztetést kezdeményezhet a partnerekkel a vélemények tisztázására, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.


  1. Az egyeztetés módja lehet:
  1. lakossági fórum,
  2. meghívásos tárgyalás.


  1. A véleményezést követően a partnerek elfogadásra nem javasolt javaslatait, véleményeit Képviselő-testület tárgyalja, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról dönt. A vélemény, javaslat el nem fogadása esetén a döntést a határozatban indokolni kell.


  1. A döntésről az Önkormányzat honlapjáról a képviselő-testületi jegyzőkönyv megtekintésével értesülhetnek a partnerek.


Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


5. §



A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia a település-rendezési eszközök, az arculati kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát, partnerek részére történő közzétételét az Önkormányzat az elfogadását követő 15 napon belül az alábbiak szerint biztosítja:

  1. az önkormányzat honlapján (www.janossomorja.hu),
  2. a Városháza meghatározott irodájában.



Záró rendelkezések


6. §


E rendelet a 2017. április 1-jén lép hatályba.