Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 5/2017 (IV.6.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható „Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője”, „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója”, „Jánossomorja Város Sportdíja”, „Jánossomorja Város Kiváló Tanulója díj alapításáról

Hatályos: 2017. 04. 07- 2023. 03. 30

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 5/2017 (IV.6.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható „Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője”, „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója”, „Jánossomorja Város Sportdíja”, „Jánossomorja Város Kiváló Tanulója díj alapításáról

2017.04.07.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Díjak adományozása, formája

1. §

„Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője”, „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója” díj

(1) A díj annak a személynek adható, aki legalább 10 éve a város oktatási-nevelési intézményeiben tevékenykedik és hosszabb időszak óta kiemelkedő munkásságot folytat.
(2) A díjazásra irányuló javaslatokat a Humánpolitikai Bizottság bírálja el és dönt a képviselő-testület elé terjesztendő személyről. A Humánpolitikai Bizottság köteles beszámolni a képviselő-testületnek a díjra javasolt elutasított személy(ek)ről.
(3) A díjból évente kategóriánként (tanár, zenetanár, tanító, óvónő, oktatási intézményi dolgozó) egy-egy adható.
(4) A díj átadására a városi pedagógusnapi ünnepségen kerül sor.

2. §

„Jánossomorja Város Sportdíja” díj

(1) A díj annak a személynek vagy csoportnak adható, aki a városban tevékenykedik és magas szintű sporttevékenységet folytat, vagy kimagasló sporteredményt ér el.
(2) A díj évente egy személy vagy csoport részére adományozható.
(3) A díjazásra irányuló javaslatokat a Humánpolitikai Bizottság bírálja el és dönt a képviselő-testület elé terjesztendő személyről. A Humánpolitikai Bizottság köteles beszámolni a képviselő-testületnek a díjra javasolt elutasított személy(ek)ről.
(4) A díj minden év december hónapban kerül átadásra.

3. §

„Jánossomorja Város Kiváló Tanulója” díj

(1) A díj annak a tanulónak adható, aki az általános iskola felső tagozatának mindegyik évfolyamán jó vagy kitűnő év végi bizonyítványt szerzett.
(2) A díjazásra irányuló javaslatokat a Humánpolitikai Bizottság bírálja el és dönt a képviselő-testület elé terjesztendő személyről.
(3) A díj átadására a városi általános iskolai ballagáson kerül sor.
Javaslattétel, döntés

4. § (1) Az elismerésre javaslatot tehet:

a) „Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője”, illetve „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója” díj esetében

- az önálló oktatási, nevelési intézmények vezetői, az érdekvédelmi szervezetek támogató véleményezésével
b) „Jánossomorja Város Sportdíja” esetében
- önkormányzati képviselő
- városi sportegyesület, sportszervezet vezetője
- Humánpolitikai Bizottság
(2) A javaslatokat írásban kell benyújtani. A részletes javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy szervezet pontos adatait, valamint az adományozás alapjául szolgáló tevékenység leírását.
(3) A javaslatokat 1. § és a 3. § vonatkozásában minden év április 15-ig, a 2. § vonatkozásában minden év november 15-ig kell benyújtani a Humánpolitikai Bizottsághoz.
(4) Díjazásban csak élő személy részesülhet.
(5) Díj egy személy vagy közösség életében, tevékenysége során egy alkalommal adományozható.
(6) A díjak odaítéléséről a képviselő-testület határozattal dönt.
(7) A díjakat a polgármester adja át.
(8) Az elismerés formája díszoklevél, amellyel díjazás jár. A díszoklevél tartalmazza:
- az adományozó megjelölését,
- a képviselő-testületi határozat számát és keltét,
- az adományozott nevét,
- az adományozó pecsétjét.
(9) A díjjal járó juttatás összege
- az 1. § szerinti díjazott vonatkozásában bruttó: 120.000,- Ft
- a 2. § szerinti díjazott vonatkozásában bruttó: 120.000,- Ft
- a 3. § szerinti díjazott vonatkozásában bruttó: 30.000,- Ft.
A díjakkal járó juttatások fedezetét a képviselő-testület évente a költségvetéséről szóló rendeletében határozza meg.

Vegyes és záró rendelkezések

5. § (1) A díjak adományozását a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) E a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a képviselő-testület által adományozható „Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója", "Jánossomorja Város Sportdíja", "Jánossomorja Város Kiváló Tanulója" díj alapításáról szóló 5/2009. (III. 26.) rendelet és Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IV. 25.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület által adományozható „Jánossomorja Város Kiváló Tanára, Zenetanára, Tanítója, Óvónője, „Az oktatási intézmény kiváló dolgozója”, „Jánossomorja Város Sportdíja”, Jánossomorja Város Kiváló Tanulója” díj alapításáról szóló 5/2009. (III. 26.) rendelet módosításáról hatályát veszti.