Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2017 (V.22.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról

Hatályos: 2017. 05. 23

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2017 (V.22.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról

2017.05.23.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. §

Jánossomorja Díszpolgára

(1) A képviselő-testület „Jánossomorja Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:
a) azon élő személyek érdemeit, akik Jánossomorja Város szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a város fejlődését, polgárainak boldogulását,
b) azoknak a Jánossomorja Városban született vagy itt élő és alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a város fejlődéséhez,
c) azok érdemeit, akik a város nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak városunk hírnevének, tekintélyének növeléséhez.
(2) Díszpolgári címmel évente 1 személy tüntethető ki, további 1 személy részére posztumusz díjként ítélhető oda. A kitüntetendő személyekre – minden év május 31-ig - a Képviselő-testület tagjai, a polgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a jánossomorjai székhellyel rendelkező civil szervezetek, valamint a korábban megválasztott díszpolgárok tehetnek javaslatot írásban, indoklással.

2. §

Jánossomorja Tiszteletbeli Polgára

(1) A képviselő-testület „Jánossomorja Tiszteletbeli Polgára” (a továbbiakban: tiszteletbeli polgár) kitüntető címet adományozhat olyan élő nem jánossomorjai lakóhelyű személyiségeknek, akik jelentős mértékben hozzájárultak Jánossomorja Város jó hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, a város érdekeinek előmozdításához.
(2) Tiszteletbeli polgár címmel évente 1 személy tüntethető ki. A kitüntetendő személyre javaslatot az 1. § (2) bekezdésében felsoroltak jogosultak tenni írásban, indoklással.

3. §

A Díszpolgári és a Tiszteletbeli polgári cím adományozásának közös szabályai

(1) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgári címmel kitüntetett személyt külön erre a célra készített díszoklevéllel és emlékplakettel jutalmazza a képviselő-testület.
(2) A polgármester a díszpolgári és a tiszteletbeli polgár címmel kitüntetéseket ünnepi Képviselő-testületi ülésen, a városi napok rendezvényének keretében adja át. Indokolt esetben ettől az időponttól a Képviselő-testület eltérhet. A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.
(3) Az 1. § és a 2. § szerinti kitüntetések adományozását és azok indokolását a helyben szokásos módon kell közzétenni.
(4) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el a polgármester, az adományozott és a jegyző.
(5) A város díszpolgárainak nevét a Polgármesteri Hivatal látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás évszámát.
(6) A város díszpolgára és tiszteletbeli polgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett, aláírásainál, ill. a kitüntetései között feltüntetni.
(7) A város díszpolgára - a Képviselő-testület meghívása alapján – részt vesz a város hivatalos és ünnepi rendezvényein. A külföldi állampolgárnak a cím adományozásakor a saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges német, angol, vagy francia nyelvű, a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.
(8) A cím nem adományozható annak a személynek, aki az adományozás időpontjában a képviselő-testületnek, vagy valamely bizottságának tagja.
(9) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgár címet a Képviselő-testület állandó bizottsága, vagy tisztségviselője kezdeményezésére a Képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.
(10) A Képviselő-testület (1) bek. szerinti határozatát nyilvánosságra kell hozni és az emlékkönyvbe be kell vezetni. A megvonás tényét az érdekelttel is közölni kell.
(11) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel dönt.
(12) Díszpolgár elhalálozása esetén - hozzátartozói beleegyezésével - az Önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet, biztosít a számára.

4. §

Jánossomorjáért Emlékplakett

(1) A Jánossomorjáért Emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, - magyar és külföldi állampolgároknak - akik valamely kiemelkedően jelentős munkájukkal, szociális, társadalmi, kulturális tevékenységükkel a városon belül, országos vagy nemzetközi viszonylatban olyan elismerést szereztek, amely hozzájárult Jánossomorja Város jó hírének öregbítéséhez, nevének széles körben való megismertetéséhez.
(2) A díj adományozható azoknak is, akik a Város fejlesztéséért a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a Város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.
(3) A díj odaítélésére a Képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot írásban, indoklással. A díj odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.
(4) Évente legfeljebb 2 díj adományozható. A kitüntetettet díszoklevél és a város címerével díszített bronzplakett illeti meg.
(5) A cím nem adományozható annak a személynek, aki az adományozás időpontjában a Képviselő-testületnek, vagy a Képviselő-testület valamely bizottságának a tagja.

5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. (2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a díszpolgári és tiszteletbeli polgár cím, valamint a Jánossomorjáért emlékplakett adományozásáról szóló 9/2011. (V. 26.) rendelete.