Jánossomorja Város Önkormányzata Polgármesterének 6/2021. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015 (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 02

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015 (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében az elavult, szükségtelenné vált, a jogrendszer egységébe nem illeszkedő, a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható, a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.

Fentiekre tekintettel megállapítást nyert, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet olyan tényállásra állapít meg jogkövetkezményt, melyet magasabb szintű jogszabály is szabályoz, így az önkormányzati rendelet módosítása feltétlenül szükséges és indokolt.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A köztisztaságról és a települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás megszervezéséről és kötelező igénybevételéről szóló 6/2004. (VII.1.) önkormányzati rendelet megsértésének jogkövetkezményeit módosítja.

A 2. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.