Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jánossomorja Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló 16/2021. (IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 13 08:15
Jánossomorja Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló 16/2021. (IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jánossomorja Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályait a 16/2021. (IX.21.) önkormányzati rendeletben (továbbiakban: önkormányzati rendelet) állapította meg.
Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete nyílt árverésen (licit) útján hirdette meg korábban egy ingatlanát, mely sikeres volt. Ennek okán javaslom a rendelet módosítását úgy, hogy egyes ingatlanok az önkormányzati rendeletben bruttó 25.000.000 Ft értékhatár alatt is értékesíthetőek legyenek nyílt licit (árverés) útján.
Adja meg a Képviselő-testület magának azt a lehetőséget, hogy egyedi döntést hozzon ezen értékhatár alatti ingatlanok értékesítése esetén. Az ingatlanok értékesítése esetén előfordulhat (előzetes igényfelmérésünk is ezt mutatta), hogy egy adott ingatlanra több vételi ajánlat érkezik, ebben az esetben szükséges valamilyen eljárásrend kidolgozása a vagyonrendeletben, amely kezeli ezt a helyzetet. Az önkormányzati vagyon sorsolás útján történő értékesítéséhez az önkormányzati rendeletnek szükséges tartalmaznia a részletes eljárási szabályokat, így az önkormányzati rendelet módosítása indokolt.
HATÁSVIZSGÁLAT
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
Társadalmi hatása: A nyilvánosság maximális biztosítása mellett átlátható vagyongazdálkodás valósul meg.
Gazdasági, költségvetési hatása: Egyedi döntések meghozatal esetén magasabb költségvetési bevételekre számítható az önkormányzat.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: Nincs.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának következményei: Nincs.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet alkalmazása nem igényel többlet személyi, szervezeti és tárgyi feltételeket, azok adottak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A sorsolás, illetve a nyílt licit lehetőségét szabályozza.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.