Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.18.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 17
a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.18.) rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.18.) önkormányzati rendeletet alkotta, melyet korábban több ízben módosított.
A 2021. évi belső ellenőrzés megállapította, hogy a rendelet szabályozásának felülvizsgálata indokolt, hiszen nem rendelkezik a kérelemhez csatoltandó mellékletekről, illetve egyes eljárási szabályokról (kifizetés módja, hatósági ellenőrzés).
A rendelet felülvizsgálata során figyelembevételre került a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdése is, mely az alábbiakról rendelkezik: ha e törvény másként nem rendelkezik, a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait.
A rendelet áttekintésével egyidejűleg az egyes ellátási formák nyújtható mértéke is felülvizsgálatra került a kialakult gazdasági, szociális környezetre tekintettel.
A rendelet egyes rendelkezései (pl. ellátási formák) a jogalkotásról 2010. évi CXXX. törvényben foglaltakra tekintettel is felülvizsgálatra kerültek (pl. felsorolás helyes jelölése).