Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 16

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.16.
az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Korábban a jogalkotó a veszélyhelyzet megszűnéséig hatalmazta fel a települési önkormányzatokat arra, hogy az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat megállapítsák. E jogszabály módosításnak eleget téve a korábbi önkormányzati rendeletet a képviselő-testület hatályon kívül helyezte.
A törvényalkotó azonban ismét lehetőséget biztosít a települési önkormányzatok számára, hogy a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban: Kvtv.) 48. § (4) bekezdésében foglalt hatáskörében eljárva az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat rendeletben megállapítsák.
A Kvtv. 48. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek véleményezésre meg kell küldeni. A rendelet-tervezet megküldésre került a környezetvédelmi igazgatási szervként eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztálya részére, aki az előterjesztés 1. sz. melléklete szerinti szakmai véleményt adta.
A Kvtv. 46. § (2) bekezdés c.) pontja alapján a megyei önkormányzat az épített és természeti környezet védelmével kapcsolatos feladatainak ellátása érdekében állást foglal a települési önkormányzatok környezetvédelmet érintő rendeleteinek tervezetével kapcsolatban. E jogszabályhelynek eleget téve a rendelet-tervezet megküldésre került a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat részére, aki az előterjesztés 2. sz. melléklete szerinti állásfoglalást adta.
A Kvtv. 48. § (3) bekezdésében foglalt előírásoknak megfelelően a Képviselő-testület környezetvédelmi tárgyú rendeletének tervezete az érintett (szomszédos) önkormányzatok részére megküldésre került.