Sopron Megyei Jogú Város Polgármesterének 10/2021. (V. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a „Sopron” név használatáról, a városi jelképekről és azok használatáról, valamint a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásának rendjéről szóló 10/2000. (III. 1.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 15

a „Sopron” név használatáról, a városi jelképekről és azok használatáról, valamint a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásának rendjéről szóló 10/2000. (III. 1.) önkormányzati rendelete módosításáról

Általános indokolás

A Soproni Egyetemmel 2020. novemberében kötött megállapodás alapján a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar munkatársai elkészítették „A soproni népszavazás centenáriuma – 1921-2021” rendezvénysorozat grafikai arculatát, az ún. „Sopron 100” logót.

A fenti védjegyet önkéntes műnyilvántartásba vetettük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, a védjegybejelentés pedig jelenleg folyamatban van.

A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény alapján a védjegyoltalom jogosultja engedélyt adhat a védjegy használatára.

Tekintettel arra, hogy Önkormányzatunknak célja, hogy a logó minél szélesebb körben ismert legyen, az alábbi jogszabályváltozásra teszek javaslatot.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, melynek eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatnia szükséges. A Jat. 18. §-a előírja továbbá, hogy a jogszabály tervezetéhez indokolást kell csatolni. Ezen kötelezettségek alapján az alábbiakat ismertetem:

Társadalmi hatások: a rendelet alapján a népszavazás centenáriumának fontosságát a társadalom szélesebb rétege is megismerheti.

Gazdasági és költségvetési hatás: gazdasági, költségvetési hatása nincsen.

Környezeti és egészségi szempontból bekövetkezett hatás: a rendelet kimutatható környezeti és egészségi hatással nem jár.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: a rendelettervezetben foglaltak végrehajtása az adminisztratív terhek vonatkozásában érzékelhető változást nem eredményez.

A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogalkotás elmaradásával a logó megismerésének, társadalommal való megismertethetőségének lehetősége kisebb.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek biztosítottak.