Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzeti közvilágítási racionalizáció egyes szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 29

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.29.
a veszélyhelyzeti közvilágítási racionalizáció egyes szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Magyar Közlöny 2022. évi 183. számában, 2022. november 9-én megjelent a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.), mely a közvilágítás racionalizálása kapcsán ad helyi jogalkotási felhatalmazást és feladatot az ezzel érintett önkormányzatoknak.
A Kr. 1. § (1) bekezdése szerint: „1. § (1) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja.”
Ebben az önkormányzati rendeletben a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni. Nem alkalmazható a közvilágítási üzemeltetési engedély, illetve semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.
A Kr. a kihirdetését követő napon (2022. nov. 10.) lépett hatályba.
Fentiekre tekintettel javasoljuk ezen tárgykörben egy új rendelet elfogadását.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-ban előírt előzetes hatásvizsgálat és a 18. §-ban előírt indokolási kötelezettség eredménye a következő:
Társadalmi hatások
: a rendelet megalkotása szabályozottá teszi a város közvilágításának racionalizált időtartamát és mértékét.
Gazdasági, költségvetési hatások
: az önkormányzat villamosenergiával kapcsolatos kiadásai csökkennek.
Környezeti és egészségi hatások
: a szakértők által meghatározott közbiztonsági és közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével történő villamosenergia racionalizálási folyamat végrehajtásával a környezeti változás nem jelentős, egészségi hatása nincsen.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
a korábbiakhoz képest nem változnak.
A jogszabály megalkotásának szükségességét indokolja:
a Kr.-ben foglalt szabályok.
A jogalkotás elmaradásának várható következményei
: az önkormányzat helyi rendelet alkotása nélkül nem tehet jogszerűen intézkedéseket a közvilágítás racionalizálása érdekében.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek
: rendelkezésre állnak.