Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A Szt. 115. § (1) bekezdése értelmében az intézményi térítési díjat a fenntartó állapítja meg tárgyév április 1-jéig.
A Szt. 115. § (1)-(2) bekezdése a következők szerint rendelkezik: Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a szolgáltatási önköltség és a normatív hozzájárulás különbözete), melyet szolgáltatásonként kell meghatározni. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget (a szolgáltatás teljesítésének költsége). A személyi térítési díj (az ellátott által ténylegesen fizetendő térítési díj) összegét az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, mely nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) szabályozza az Szt. hatálya alá tartozó ellátásokért fizetendő térítési díjakat.
Az előírásoknak megfelelően a Soproni Szociális Intézmény és a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete is elkészítette a szolgáltatásokra vonatkozó önköltségszámítást. A megemelkedett önköltség mindkét intézmény vonatkozásában átvezetésre került a rendelet 1. mellékletében. Ezt követően az intézményi térítési díjak felülvizsgálatára került sor. A Támogató Szolgálat által nyújtott szolgáltatások intézményi térítési díjai évek óta nem változtak, így alacsonyak a más intézmények által nyújtott hasonló szolgáltatásokhoz képest.
Ennek ellenére egyik intézmény esetében sem kerül sor az intézményi térítési díjak változtatására.
A Soproni Szociális Intézményben várhatóan a szolgáltatások tervezett önköltsége 228.875.387 Ft-tal, az állami támogatás 34.846.696 Ft-tal nő, az önkormányzati támogatás a bevételek növekedése miatt előreláthatólag 83.651.899 Ft-tal csökken az előző évhez képest.
A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete Támogató Szolgálat esetében az önköltség és az állami támogatás mértéke is változott a tavalyihoz képest. A tervezett szolgáltatási önköltsége 4.431.002 Ft-tal, az állami támogatás 2.673.000 Ft-tal nő, az önkormányzati támogatás előreláthatólag 1.758.002 Ft-tal nő a 2023-as évhez képest.