Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szőlőskert utca (8094/7 hrsz.) - Molnár László utca és a meglévő belterületi határvonal (0752/61 hrsz.) által lehatárolt tömbre vonatkozóan változtatási tilalom elrendeléséről

Hatályos: 2024. 03. 08 09:15

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.08.
a Szőlőskert utca (8094/7 hrsz.) - Molnár László utca és a meglévő belterületi határvonal (0752/61 hrsz.) által lehatárolt tömbre vonatkozóan változtatási tilalom elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének az Északnyugati városrész, Sopronbánfalva – Kutyahegy, Lőverek és a Délkeleti gazdasági területre vonatkozó Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról szóló 39/2021. (XII. 28.) önkormányzati rendelete területi hatálya alá tartozik jelen előterjesztésünk mellékletét képező, a Szőlőskert utca (8094/7 hrsz.) - Molnár László utca és a meglévő belterületi határvonal (0752/61 hrsz.) által lehatárolt terület.
Az érintett telekcsoport együttese természetes vízgyűjtő terület, medence jellegű. A szabályozási terv módosításával párhuzamosan készül az ingatlanok környezetére egy csapadékvíz-elvezetési tanulmányterv/javaslat, melyet a szabályrendeletbe szükséges szerepeltetni, beilleszteni és ezzel összhangban az Lke-SZ/5 jelű kertvárosias építési övezet előírásait pontosítani.
A tervezési munka elvégzésére szerződést kötöttünk a kiválasztott tervezőkkel.
Önkormányzatunk a településterv módosításának egyeztetési eljárását a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) rendelkezései alapján folytatja le.
Az Étv. 20. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a 21. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat rendelettel változtatási tilalmat rendelhet el az érintett területre a helyi építési szabályzat készítésének időszakára annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-ában előírt előzetes hatásvizsgálat és a 18. §-ban előírt indokolási kötelezettség eredménye a következő:
A rendelet megalkotásának társadalmi, gazdasági és költségvetési hatásai: a településrendezési és vízgazdálkodási követelményeknek megfelelő, élhető lakókörnyezet biztosítása.
Környezeti és egészségi szempontból bekövetkezett hatásai: a táji-, természeti- és terepadottságok okán a biztonságos lakókörnyezet megteremtése.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: a korábbi állapothoz képest nem változnak.
A jogszabály megalkotásának szükségességét indokolja: a településrendezési elvárások és a vízgazdálkodási elképzelések megvalósítását ellehetetlenítő beavatkozások megelőzése.
A jogalkotás elmaradásának várható következményei: a szabályozási célok nem érhetőek el.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: biztosítottak.