Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2010 (XII.30.) rendelete

a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2016. 09. 04- 2021. 11. 04

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2010 (XII.30.) rendelete

a közterületek tisztántartásáról

2016.09.04.

Ágfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmányról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja meg:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Ágfalva közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

2. § A rendelet hatálya Ágfalva község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § (1) A település területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák gyomtól, gaztól megtisztítsák.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról az önkormányzat munkavállaló alkalmazásával gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától és úttest széléig (szegélyéig), de maximum a telekhatártól t méterig terjed.

(5) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(6) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

(7) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezetnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

4. § (1) A közterületen lévő árkok, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) A folyókák, víznyelők és a csapadékvíz elvezetésére szolgáló zárt csatornák tisztántartása az önkormányzat feladatkörébe tartozik.

(3) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(4) A járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltése vagy lefedése kizárólag a képviselő-testület engedélyével, az általa meghatározott módon lehetséges.

(5) A csapadékvíz elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos.

(6) A gondozatlan járdaszakasz, áteresz vagy nyílt árok tisztítását az Önkormányzat az ingatlantulajdonos költségére elvégezteti.

(7) Vis maior esetén a gondozatlanságából, szabálytalan, szakszerűtlen műszaki kivitelezésből eredő vízelvezető áteresz-dugulásokat, szükséges ároknyitásokat az önkormányzat köteles azonnali munkaként elhárítani, elvégezni, az ingatlantulajdonos költségére.

(8) A kötelezésben érintett ingatlan tulajdonossal szemben, amennyiben nem teljesíti a rendeletben található előírásokat, úgy a katasztrófavédelmi kirendeltség által kijelölt ügyintéző ár- és belvízvédelmi szabálysértés miatt ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabását kezdeményezheti.

(9) A bírság kiszabása a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 246. §. alapján történik.

5. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak, ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodnia az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál – emennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani és meg kell tisztítani.

(4) Közterületen építési- bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de figyelemmel kell lenni arra, hogy csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(5) Tilos közterületre (közútra, útpadkára, járdára stb.) salakot, építési törmeléket, illetve szemetet elhelyezni.

6. § (1) A település közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz.

(2) Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a környezet ne szennyeződjön.

(2a) Közterületen szemetet, hulladékot csak erre a célra rendszeresített gyűjtőedényben lehet elhelyezni.

(4) Aki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 2/2014. (I.31) rendeletben foglalt hulladékgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségeit vagy e rendelet 6. § (3) bekezdésében foglaltakat megszegi, a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján bírsággal sújtható. A bírság kiszabására a jegyző jogosult.

7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtt a hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá váló járdaszakaszt (szükség esetén naponta többször is) a síkosságtól mentesíteni.

(2) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy sem a gyalogos, sem a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(3) Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé – a közlekedést akadályozó módon – a járdára ne csorogjon, továbbá a szomszédos ingatlanra közvetlenül ne folyjon.

Az avar és kerti hulladékok égetése

8. §

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezés.

9. § (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet,a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni

b) a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadék-vízelvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni

c) a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje stb.) megrongálni, megcsonkítani, leszakítani

d) a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetés-ellenesen használni

e) a közterületen lévő útburkolat melletti csapadékvíz-elvezető, szikkasztó árkok megszüntetése, betemetése, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok elhelyezése.

(2) A közterületen lévő fák gallyazásáról, szükség szerinti metszési munkáiról való gondoskodás az Önkormányzat feladata.

(3) Az újonnan kialakításra kerülő utcákban az út tartozékát képező, a csapadékvíz gravitációs úton (lejtésben) elvezetésére szolgáló nyílt árkoknak a befogadó irányába történi kialakítása az Önkormányzat feladata és kötelezettsége. Az így kialakításra kerülő árkok műtárgyainak (áteresz, folyóka) megépítése az érintett ingatlan tulajdonosának feladta és kötelezettsége.Az árok műtárgyainak kiépítését az érintett ingatlan tulajdonosa köteles a kiépítés megkezdését megelőzően a Polgármesteri Hivatalban (Ágfalva, Soproni u. 3.) bejelenteni és köteles a megadott magassági szinteket és áteresz keresztmetszetet betartani.

(4) Aki e rendelet 9. § (1) bekezdésében foglaltakat megszegi, ötezer forinttól százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A bírság kiszabására a jegyző jogosult.

Szabálysértés

10. § (1) Amennyiben a cselekmény súlyosabb büntető rendelkezés alá nem esik, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható, aki megszegi e rendelet 3. § (1), (3), (5), (6) bekezdéseiben, a 4. §, 5. §, 6. §, 7. §, 8. § (3) bekezdésében és a 9. § (1), (3) bekezdésében foglalt rendelkezéseket.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a jegyző helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) A kiszabható pénzbírság legfeljebb a mindenkor hatályos szabálysértésre vonatkozó törvény által meghatározott összeg lehet. A szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

Értelmező rendelkezések

11. § Közterület: Minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületet jelent, amelyet – rendeltetésének megfelelően – bárki használhat (tehát közhasználatú) és amely ekként van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásban. Közterület rendeltetése különösen:: közlekedés biztosítása (utak, terek), pihenőhelyek és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), közművek elhelyezése.

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2011. január 1-jével kell alkalmazni.

Gaál István
polgármester

Rasztovits Anna
jegyző