Rendelet a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XI.29.) rendelete a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 03. 06

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 26.§-ában és 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet célja


1.§


A rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban megállapítsa a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási  és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének módját és feltételeit.

A rendelet hatálya


2.§


A rendelet hatálya kiterjed Ágfalva Község területén élő lakosokra – figyelemmel az Sztv. 3.§ (1)-(3) bekezdésében, az Sztv. 6.§ és 7.§-ában foglaltakra.


Az eljárás megindítása


3.§


(1) A támogatások iránti kérelmeket az e célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani az Ágfalvi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal)


(2) A kérelemhez kell annak típusától szükség szerint csatolni, illetve nyomtatványon igazolni kell a jövedelemre,      munkaviszonyra, tanulói jogviszonyra, szükség esetén vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, havi rendszeres gyógyszerköltségre, az együtt élő családtagok személyi adataira, jövedelmére, családi állapotra, lakáskörülményekre és azzal kapcsolatos adatokra, valamint az ellátásra vonatkozó jogosultság érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó igazolásokat és nyilatkozatokat, születési anyakönyvi kivonat, halotti anyakönyvi kivonat, iskolalátogatási bizonyítvány (kivéve általános iskolás gyermek esetén).


(3) A jövedelem igazolásoknál irányadó időszak

  • a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását

megelőző hónap jövedelmét,

  • egyéb jövedelmeknél  a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát kell figyelembe venni.



 (4) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vitathatók és a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.


(5) Szociális ellátás hivatalból, vagy a döntést hozó szerv javaslatára is megállapítható az érintett hozzájárulásával.

Az ellátások formái


4.§


Ágfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a rászorultságtól függően igénybe vehető ellátásokat az alábbiak szerint határozza meg:


Pénzbeli ellátások:

  • Aktív korúak ellátása
  • Lakásfenntartási támogatás
  • Méltányossági ápolási díj
  • Önkormányzati segély
  • Újszülött családok támogatása


Természetben nyújtott ellátások:

  • Méltányossági közgyógyellátás
  • Önkormányzati segély


Szociális szolgáltatás:

  • Szociálpolitikai kerekasztal
  • Étkeztetés
  • Házi segítségnyújtás
  • Családsegítés
  • Támogató szolgáltatás



Az ellátások kifizetése


5.§


Az ellátások kifizetése:

a.) havi rendszeres ellátásoknál a tárgyhót követő hó 5. napja

b.) nem rendszeres ellátások esetén a határozat jogerőre emelkedését

     követően házipénztárból történik

c.) rendkívüli esetben – a kérelmező anyagi szociális helyzetére tekintettel –

     házipénztárból történik a segély kifizetése azonnal


           

II. Fejezet


Pénzbeli ellátások


Aktív korúak ellátása


6.§


  1. Az aktív korúak ellátásának megállapításánál. az Sztv. 33.§-ában foglaltak az

irányadók.


  1. Ágfalva Községi Önkormányzata az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személyek – ide nem értve  az egészségkárosodott személyeket – (a továbbiakban: rendszeres szociális segélyben részesülő) együttműködésének intézményi feltételeiről a Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulása családsegítő feladatokat ellátó intézménye (a továbbiakban együttműködésre kijelölt szerv) útján gondoskodik.  


  1. A rendszeres szociális segélyben részesülő személyek – a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként együttműködésre köteles, amelynek keretében:


  • az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba veteti magát, és
  • a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül írásban 
  • megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel,
  • teljesíti a beilleszkedési programban foglaltakat,
  • kapcsolatot tart az együttműködésre kijelölt szervvel.


Az együttműködésre kijelölt szerv a nyilvántartásba vételről, illetve a beilleszkedési programról a hivatalt tizenöt napon belül értesíti.


  1. Beilleszkedést segítő programok típusai:


  • tanácsadás (jogi, munkaügyi, egészségügyi stb.)
  • munkavégzésre felkészítő foglalkozás
  • alkalmi munkavállalást segítő programok.


(5) Az együttműködés megszegésének esetei:


  • a szociális segélyben részesülő nem jelent meg az együttműködésre kijelölt szervnél, illetve nem vetette nyilvántartásba magát,
  • a kijelölt szerv által számára előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradását megfelelő módon nem igazolta,
  • a számára előírt foglalkozásokon, tanácsadáson nem vett részt.


Lakásfenntartási támogatás


7.§


  1. A lakásfenntartási támogatás megállapításánál az Sztv. 38.§-ában foglaltak az irányadók.

Méltányossági ápolási díj


8.§


(1) A települési önkormányzat méltányosságból ápolási díjat állapíthat meg annak az ágfalvi lakcímmel rendelkező nagykorú hozzátartozónak aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi. A méltányossági ápolási díj megállapításának nem feltétele, hogy az ápoló és az ápolt egy háztartásban éljen. Az ápolási díj akkor állapítható meg, ha az ápolást végzőnek és a vele egy háztartásban élő családtagjának az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül álló személyek esetében 200 %-át nem haladja meg.


(2) A feltételek fennállása esetén az ápolási díj havi összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80%-a.


(3) Amennyiben az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti az ápolási díj folyósítását meg kell szüntetni.


Önkormányzati segély


9.§


(1) A települési önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfennfenntartási  gonddal küzdő személyek részre önkormányzati segélyt nyújt. Önkormányzati segélyben elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk illetve családjuk létfenntartásáról  más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező nem várt többletkiadások  - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár miatt anyagi segítségre szorulnak, feltéve, hogy családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül álló személyek esetében 200%-át.


(2) Az önkormányzati segély összege a rászorultságtól függően 5.000  - 30.000 Ft-ig  kerülhet megállapításra.


(3) Az önkormányzati segély iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.


9/A.§


(1) Különös méltánylást érdemlő esetben (családban bekövetkezett rendkívüli esemény pl. haláleset, természeti katasztrófa, baleset, betegség miatti rendkívüli kiadás) a kérelmező évente legfeljebb egy alkalommal önkormányzati segélyben részesíthető, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.


(2) A segély összege nem haladhatja meg a 150.000 Ft-ot.


(3) Az önkormányzati segély iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.



9/B.§


(1) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a segély bizonyítási eljárás nélkül az igénylő nyilatkozata alapján kifizethető. Ilyen esetben a hivatal a kifizetést követő 15 napon belül, de legkésőbb a határozathozatalt követő 15 napon belül helyszíni ellenőrzéssel győződik meg  a nyilatkozatok valódiságáról. Ebben az esetben a polgármester intézkedhet a határozat azonnali végrehajtásaként a hivatal pénztárából történő kifizetésről.

A megállapított segély  folyósítása készpénzben történik, kivéve ha az összes  körülményekre tekintettel feltételezhető, hogy a segélyt nem rendeltetésének  megfelelően használják fel. Ebben az esetben  a segély természetbeni  ellátás formájában biztosítható. 


9/C.§


(1) A települési önkormányzat elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt nyújt az ágfalvi lakcímmel rendelkező személy részére, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.


(2) Az önkormányzati segély összegét a  rászorultsághoz igazodóan a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének  10-100%-a között lehet megállapítani.

A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összege:  150.000 Ft.


(3) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély kérelemhez szükséges:

- a temetés költségeiről a segélyt kérő nevére kiállított számlák eredeti

  példánya,

- az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata,

- jövedelemigazolások


(4) Az önkormányzati segély iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.

Újszülöttek családjának támogatása


10.§


(1) A települési önkormányzat a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti a gyermek születésekor a családot, a gyermeket egyedül nevelő szülőket, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.


(2) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike, illetve a gyermeket egyedül nevelő szülő Ágfalván lakcímmel rendelkezzen.


(3) A támogatás mértéke a feltételek fennállása esetén gyermekenként 20.000 Ft.


III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások


Természetbeni szociális ellátás


11.§


  1. A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások közül természetbeni szociális

     ellátás formájában


  • e rendelet 9.§, 9/A.§ illetve a 9/B.§-a alapján megállapított önkormányzati segély nyújtható.


  1. A természetbeni nyújtott szociális ellátás formái:
  •  élelmiszervásárlás,
  •  tüzelővásárlás,
  •  gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás.



Méltányossági közgyógyellátás


12.§


(1)  Méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság állapítható meg azon szociálisan rászorult személy részére, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében 250 %-át, és a gyógyító ellátás havi költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át.


(2) Méltányossági közgyógyellátásra  való jogosultság  csak abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező alanyi vagy normatív jogcímen nem jogosult az ellátásra.


(3) A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítására irányuló kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell az Sztv. 50/A.§ (3) bekezdésében meghatározott tartalmú háziorvosi igazolást, valamint a járási hivatal elutasító határozatát amennyiben a kérelmező alanyi illetve normatív jogcímen nem jogosult az ellátására.


IV. Fejezet


Szociális szolgáltatások


Szociálpolitikai kerekasztal


13.§


(1) Az önkormányzat – az Sztv. 58/B (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel – szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:

            a) Polgármester

            b) Jegyző

            c) Szociális Bizottság Elnöke

            d) Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselője

            e) Napsugár Óvoda Vezetője Ágfalva

            f) Váci Mihály Általános Iskola Igazgatója Ágfalva

            g) Védőnő

            h) Háziorvos

            i) Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás

                képviselője


(2) A szociálpolitikai kerekasztalt a polgármester hívja össze.


(3) A szociálpolitikai kerekasztal működésének rendjét maga határozza meg.


Étkeztetés


14§


(1) A települési önkormányzat az étkeztetést az Sztv. 62.§ (1) bekezdése alapján biztosítja.


(2) Az étkezésre jogosultság szempontjából az, az egyedülálló személy tekinthető szociálisan rászorultnak, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.  


(3) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege a mindenkor fizetendő díj 50 %-a

A szociális helyzet miatti rászorultságot jövedelemnyilatkozattal, az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi igazolással kell igazolni.


Házi segítségnyújtás


15.§


(1) A házi segítségnyújtást az Sztv. 63.§-a alapján biztosítja.


(2) A házi segítségnyújtási ellátásban részesülő jogosult az ebéd házhoz szállítására

egyéni szükséglet szerinti gondozásra.


(3) A házi segítségnyújtásra való jogosultságot jövedelemnyilatkozattal, valamint háziorvosi igazolással kell igazolni.

Családsegítés


16.§


(1) Az önkormányzat az Sztv. 64.§ (1) bekezdésében meghatározott családsegítési feladatait társulási megállapodás alapján Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján biztosítja.

Támogató szolgáltatás


17.§


(1) Az önkormányzat az Sztv. 65/C.§ (3) bekezdésében meghatározott támogató szolgáltatás a Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján biztosítja.

A támogató szolgáltatásra irányuló kérelmeket a szolgálat vezetőjéhez kell benyújtani.


V. Fejezet


Hatásköri szabályok


18.§


(1) A képviselő-testület az Sztv.  és e rendelet szerinti, valamennyi képviselő-testület hatáskörébe utalt szociális pénzbeli és természetbeni ellátás első fokú megállapítására, megszüntetésére, felülvizsgálatára vonatkozó döntési hatáskörét – a (2) és (3) bekezdés szerinti kivétellel – a Szociális Bizottságra ruházza át.


(2) A Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik:


  • Méltányossági ápolási díj
  • 9.§ szerinti Önkormányzati segély
  • Méltányossági közgyógyellátás megállapítása


(3) A polgármester hatáskörébe tartozik:


  • 9/A.§, a 9/B.§ és a 9/C.§ szerinti Önkormányzati segély
  • Újszülött családjának támogatása
  • Étkeztetés
  • Házi segítségnyújtás megállapítása


(4) A jegyző hatáskörébe tartozik:


  • Aktív korúak ellátása
  • Lakásfenntartási támogatás

VI. Fejezet


Záró rendelkezések


19.§


Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ágfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és a szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 3/2007.(III.01.) rendelete.







Gaál István                                                  Szováti Júlia

polgármester                                               jegyző

    




Záradék:



A rendelet kihirdetésének napja :2013. november 29






                                                                                              Szováti Júlia

                                                                                              jegyző