Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2017. 07. 29

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2017.07.29.

Az Ágfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testület a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. §. (1) bekezdésében és 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező módosított 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja :

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya az Ágfalva község közigazgatási területén levő, az önkormányzat tulajdonában levő temetőre terjed ki :

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglalt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Közös Önkormányzati Hivatal útján teljesíti.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírhelyek

3. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak :

a) 1 személyes sírhely

b) 2 személyes sírhely

c) 3 személyes sírhely

d) gyermeksírhely

e) urnafülke

f) Ágfalva területén a pszichiátriai betegeket ellátó intézmény részére biztosított sírhelyek (kizárólag urnás)

(2) A temetési helyek méretei: A sírgödör mélysége első koporsó esetén 2,5 méter, urna földbe temetése esetén 1,00 méter.

a) - 1 személyes sírhely mérete: hosszúsága 2,1 méter, szélessége 0,9 méter

a) - 2 személyes sírhely mérete: hosszúsága 2,1 méter, szélessége 1,9 méter,

a) - 3 személyes sírhely mérete: hosszúsága 2,1 méter, szélessége 2,9 méter,

a) - gyermeksír mérete: hosszúsága 1,3 méter, szélessége 0,6 méter.

(3) A sírhelyek között 60 cm távolságot kell tartani. A sorok közötti távolságnak legalább 60 cm-nek kell lennie, a sírhely táblák között pedig 4 méter széles utat kell hagyni.

(4) A Temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített síremlék (sírjel). A temetkezési hely nem képezi az állampolgár tulajdonát.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. § (1) A 3. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) sírhely használata (egyes, kettős, hármas, gyermek) : 25 év

b) urnafülke használata : 10 év

(2) A sírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés szerinti temetkezési helyek használata meghatározott idő eltelte után újabb díjfizetés mellett újabb használati időszakra meghosszabbítható.

(5) Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes, hármas sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

R á t e m e t é s

5. § (1) A Rátemetés a porladási idő (25 év) előtti temetkezés ugyanabba a sírhelybe.

(2) Rátemetni csak olyan sírba, s olyan módon szabad, hogy a felső koporsó felett 160 cm-es, urna esetén 100 cm-es takaróréteg legyen.

(3) Rátemetni csak egy koporsót vagy két urnát - kettős sírhely esetén egy-egy koporsót vagy két-két urnát - szabad.

(4) Urnafülkébe legfeljebb 2 urna helyezhető el.

(5) A 3. § (1) bekezdés f) pontjában szabályozott sírhely esetén legfeljebb 40 urna helyezhető el.

Síremlékek létesítése

6. § (1) A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet, magassága legfeljebb 150 cm lehet.

(2) A temető területére csak kész síremlékek, sírhelyek, és ahhoz szükséges építőanyag vihető be. Ezeket úgy kell elhelyezni, s az építési munkát oly módon kell végezni, hogy a temetőben a közlekedés zavartalan maradjon.

(4) Az építtető az építési munkák befejezését követő 24 órán belül köteles az építési törmeléket, bontott síremlék maradványt elszállítani, s a területet megtisztítani.

(5) Újra nem váltott sírhely megváltása esetén az új rendelkezésre jogosult köteles a régi síremlék eltávolításáról és elszállíttatásáról gondoskodni.

(6) A jelen rendelettől eltérő, engedély nélküli illetve attól eltérő építési tevékenység esetén az önkormányzat

a) határidő kitűzése mellett felhívja az építtetőt a sérelmes tevékenység leállítására és a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a határidő eredménytelen eltelte után a szabálysértési eljárás megindításával egyidejűleg az építtető költségére és kockázatára elvégezteti a szükséges munkát.

(7) Az urnafülke kizárólag fekete színű 40 cmx40cm nagyságú fedőlappal zárható le

(8) Az urnafalon elhelyezett függesztőkön csak a hely szellemének megfelelő kegyeleti tárgy és koszorú helyezhetők el.

(9) Tilos az urnafal megközelítését szolgáló gyalogúton gyertyát, növényeket és egyéb tárgyat elhelyezni. A tiltás ellenére adott helyen – az eltemettetést és azt követő 15 nap kivételével – elhelyezett gyertyát, növényeket és egyéb tárgyakat az önkormányzat eltávolítja.”

Temetkezési rend

7. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha a temetőben már nincs soron következő sírhely, de a korábbi kiadott sírhelyek között üres sírhely, illetve lejárt meg nem váltott sírhely található.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak esetén az eltemettető kérésének megfelelő üres sírhelyet kell kiadni, illetve lejárt sírhelyet kell biztosítani.

(4) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatbavételének a Tv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

Temető infrastrukturális létesítményei

8. § (1a) Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja :

(1b) Temetőhöz vezető út (gépjárművel átjárható) - Vhr.3. §-a szerint -.

(1c) Temető Vhr. 3. §(3) bekezdése szerinti körbehatárolása.

(1d) Temetőben keletkezett hulladék gyűjtése hulladékkosarakban, illetve beton hulladékgyűjtőben. Az önkormányzat a hulladék rendszeres elszállításáról gondoskodik.

(1e) Az önkormányzat a vízvételt a temető előtt lévő (kb. 1,5 m-re található), a temető területén a Ravatalozó és az urnafal között található, valamint a beton hulladéktároló melletti közkútból biztosítja.

(1f) Az önkormányzat a temetőben nyilvános illemhelyet biztosít.

(5) A temetőben az önkormányzat ravatalozót biztosít a Vhr. 5. §-a szerinti feltételek megteremtésével.

(6) A halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő.

(7) Az önkormányzat a falugondnok segítségével biztosítja a temető folyamatos tisztántartását, parkosítását.

9. § (1) A 8. §-ban felsorolt létesítmények közül

a) ravatalozó használata térítésmentes

a) halotthűtő használatáért térítési díjat nem kell fizetni

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradvány az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja

a) a temetőben kiépített utakat temetés előkészítése és síremlék állítása céljából gépjárművel az önkormányzat előzetes engedélye után bárki ingyenesen használhatja, a temető előtti parkolót térítésmentesen igénybe veheti

a) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják

(2) Temetkezési szolgáltatást a temetőben csak az a vállalkozó (vállalat) végezhet, amely a tevékenységre vonatkozó minden jogszabályi feltételnek megfelel.

(3) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt – lehetőség szerint – használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni. A bérleti díjat az igénybevételt megelőzően kell az üzemeltető számára megfizetni.

(4) A temető létesítmények bérleti díjának összegét a 2. sz. melléklet tartalmazza.

A temető rendje

10. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető folyamatos nyitva tartását, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

11. § (1) A temetőt nyitva tartása:

a) január 1-től április 30-ig és október 1-től december 31-ig időszakban 7:00 órától 19:00 óráig

b) május 1-től szeptember 30-ig minden nap időszakban 6:00 órától 21:00 óráig

c) Mindenszentek és Halottak napján 6:00 órától 24:00 óráig

A temetőt bárki nyitvatartási időn belül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, ideértve a síremlék állítást is - annak megkezdése előtt - a Közös Önkormányzati Hivatal részére be kell jelenteni.

(3) A temetőt látogató magánszemélyek, és a temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak

12. § (1) Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével

a) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani

a) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni

a) a temetőbe járművel behajtani, közlekedni az Önkormányzat engedélye nélkül

a) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elszállítani

a) ülőhelyet, padokat az önkormányzat engedélye nélkül elhelyezni

a) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni

a) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2) Aki a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglaltakon túl az e rendeletben előírt tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el.

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ágfalva Község Önkormányzatának 15/2000. (X.26.) Kt. sz. rendelete, 10/2001. (X.29.) Kt. sz. rendelete és a 3/2011. (IV.01.) Kt. rendelete.

Pék Zsuzsanna
polgármester

Szováti Júlia
jegyző

1. melléklet

A sírhelyek megváltási és újraváltási díjairól:

a) 1 személyes sírhely :

15.000 Ft + ÁFA/25 év

b) 2 személyes sírhely :

30.000 Ft + ÁFA/25 év

c) 3 személyes sírhely :

45.000 Ft + ÁFA/25 év

d) gyermeksírhely :

15.000 Ft + ÁFA/25 év

e) urnafülke

15.000 Ft + ÁFA/10 év

f) Ágfalva területén a pszichiátriai betegeket ellátó intézmény részére biztosított sírhelyek (kizárólag urnás)

térítésmentes/25 év

2. melléklet

A temető egyes létesítményei vállalkozók részéről történő igénybevételének díja:

Ravatalozó:

2.500,-Ft + ÁFA

A temető fenntartás hozzájárulás díja:

2500 Ft+ ÁFA /év/sírhely