Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

A LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSŰ – ÖNERŐS – ÚTÉPÍTÉSEK ESETÉN FIZETENDŐ ÚTÉPÍTÉSI ÉRDEKELTSÉGI HOZZÁJÁRULÁSÁRÓL

Hatályos: 2017. 06. 17

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

A LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSŰ – ÖNERŐS – ÚTÉPÍTÉSEK ESETÉN FIZETENDŐ ÚTÉPÍTÉSI ÉRDEKELTSÉGI HOZZÁJÁRULÁSÁRÓL

2017.06.17.

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Ágfalva községben a földutak szilárd burkolattal való ellátására beadott lakossági igény alapján az építési sorrendet, a kifizetés módját és az igazságos teherviselés elve szerint a részvételt nem vállaló, valamint a fizetést nem teljesítő érdekeltektől az érdekeltségi hozzájárulás behajtását szabályozza.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Ágfalva Községi Önkormányzat közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkező természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok által kezdeményezett útépítésekre.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Útépítés: földútnak szilárd burkolattal (aszfalt, beton, térkő vagy kockakő) történő ellátása, lakossági érdekeltségi hozzájárulás bevonásával;

b) Érintett ingatlan: az út nyomvonala mentén fekvő építési telek, lakás, önálló rendeltetési egység

c) Lakóközösség: az adott földút szilárd burkolattal történő ellátására Részvételi Nyilatkozatot leadott ingatlantulajdonosok (és - használók) közössége;

d) Közút használatában érdekelt: az útépítésre kerülő közút mentén ingatlantulajdonnal rendelkező természetes, vagy jogi személy, továbbá jogi személyiség nélküli gazdasági társaság.

e) Érdekeltségi hozzájárulás: a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok kötelező hozzájárulása a beruházáshoz.

Az útépítés résztvevői

4. § (1) A résztvevők az érintett ingatlanok tulajdonosai.

(2) Az érintett ingatlanok nem tulajdonos használói (bérlők, haszonélvezők, egyéb jogcímű használók) jogosultak a tulajdonos helyett részt venni az útépítésben, az érdekeltségi hozzájárulás kifizetését elvállalni, ez esetben a használót kell vállalása alapján kötelezettként kezelni a további eljárásban.

Az útépítés feltételei

5. § A lakossági kezdeményezésű útépítés feltételei:

a) az építendő út alatt az összes közmű (vízvezeték, gázvezeték, szennyvízcsatorna) megléte,

b) az önkormányzat által jóváhagyott kiviteli tervek megléte,

c) az érintett tulajdonosok (illetve a tulajdonos helyett érdekeltségi hozzájárulást vállaló használók) több mint kétharmadának önkéntes részvétele,

d) építőközösség megléte vagy alapítása,

e) tervezett útépítés kivitelezési költségének megléte,

f) az önkormányzat és az érdekelt fél (építőközösség) közötti megállapodás megkötése.

Az eljárás menete

6. § (1) Az útépítés lakossági kezdeményezésre indul. Az útépítésre vonatkozó, az Ágfalvi Közös Önkormányzati Hivatalba (a továbbiakban: Hivatal) benyújtandó Részvételi Nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

a) a megépítendő útszakasz pontos határait

b) az érdekeltségi hozzájárulást önként vállaló érintett ingatlantulajdonosok (illetve a tulajdonos helyett a befizetést elvállaló használók) nevét, lakcímét, az ingatlan helyrajzi számát és pontos címét, az építőközösség alapító dokumentumainak igazolását;

c) a részvételt önként nem vállaló tulajdonosok ingatlanjainak pontos címét

d) az érdekeltségi hozzájárulást önként vállaló érintett ingatlantulajdonosok (illetve a tulajdonos helyett a befizetést elvállaló használók) nyilatkozatát a részvételről, az érdekeltségi hozzájárulás vállalásáról;

e) a Lakóközösség által választott szervező kapcsolattartó nevét, lakcímét, meghatalmazását

f) a tervezett útépítés teljes kivitelezési költségének meglétét igazoló dokumentumot.

(2) A lakossági kezdeményezést az 1. mellékletben szereplő, vagy annak tartalmában mindenben megfelelő iraton kell benyújtani.

7. § (1) A benyújtott útépítési kezdeményezéseket a Hivatal tartja nyilván.

(2) Az építési sorrendet a képviselő-testület határozza meg,

(3) A sorrend meghatározásakor a következő szempontok vehetők figyelembe:

a) az útépítési lakossági kezdeményezés beérkezésének időpontja;

b) a tervezett útépítés teljes kivitelezési költségének megléte.

Az érdekeltségi hozzájárulás mértéke

8. § (1) Az érintett ingatlanok tulajdonosai, illetve a 4. § (2) bekezdése alapján önként résztvevő nem tulajdonos használók ingatlanonként egyenlő arányban fizetnek.

(2) Az érintettek az (1) bekezdésben meghatározottaknál arányosan magasabb hozzájárulást is vállalhatnak.

(3) Ha egy ingatlant több oldalról is földút határol, az érintettek által vállalt hozzájárulást csak az első útépítésnél kell megfizetni, ha a másik út is megépítésre kerül, az ilyen telket résztvevőnek (és fizetés alól mentesítettnek) kell tekinteni.

(4) Ha egy ingatlant valamely oldaláról már eleve szilárd burkolatú út határolt, akkor a másik határoló út építésekor az érintettek által vállalt érdekeltségi hozzájárulásnak az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével számított 50%-a fizetendő.

(5) Az útépítéssel határos érintett útszakaszra főbejárat csatlakozással nem rendelkező ingatlanok gazdasági bejárata használatának feltétele az érintettek által vállalt érdekeltségi hozzájárulásnak az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével számított 50%-ának megfizetése.

Az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése és a kedvezmények

9. § (1) A kezdeményezésben önként résztvevők vállalásukat egy összegben fizetik meg. Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak megállapodásuk szerint, annak hiányában pedig tulajdoni hányaduk alapján fizetnek. A tulajdonos jogállású résztvevők a 11. § (1) bekezdése alapján jogosultak részletfizetést kérni.

(2) Az érdekeltségi hozzájárulás beépítetlen telkek esetén is fizetendő.

10. § (1) Ha az útépítésben való részvétel meghaladja az érintettek kétharmadát, a részvételt nem vállaló érdekelteket a polgármester a vállalt részvételi összeg 8. § (1) bekezdése szerint megállapított mértékéig az 1988. I. törvény 31. § (2) bekezdése alapján útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi.

(2) A polgármester fizetésre kötelező határozata ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

11. § (1) Természetes személy érintett esetén, annak kérelmére a polgármester 3 havi egyenlő részletben történő, kamatmentes részletfizetést engedélyezhet.

(2) Természetes személy érintett esetén, annak kérelmére a Szociális Bizottság:

a) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, egyedülálló esetében háromszorosát, legfeljebb 24 havi egyenlő részletben történő, kamatmentes részletfizetést engedélyezhet;

b) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak kétszeresét, a kérelmezőnek, illetve a vele közös háztartásban élőknek nincs gépjárműtulajdona, kivéve a súlyos mozgáskorlátozott személyek szállítására nyilvántartásba vett járművet a/ pontban foglalt időtartamnál hosszabb idejű legfeljebb 45 havi részletfizetést engedélyezhet.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak szerint engedélyezett részletfizetés az esedékesség időpontjában történő nem teljesítése esetén azonnal végrehajthatóvá válik.

(4) A polgármester és a Szociális Bizottság részletfizetés tárgyában hozott döntése ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(5) Ha egy érintett ingatlanon több fizetésre kötelezett tulajdonos is van, akkor bármilyen kedvezmény az ingatlanra eső érdekeltségi hozzájárulás összegét összességében csak akkor csökkentheti, ha ennek feltételei minden kötelezhető tulajdonostársra nézve fennállnak.

(6) A polgármesteri határozattal kirótt hozzájárulás befizetésének határideje a határozat jogerőre emelkedését követő 30 nap (részletfizetés engedélyezése esetén a jogerős határozat szerint számítandó az esedékesség).

(7) Önkéntes teljesítés hiányában, vagy ha méltányosságból a részletfizetést a polgármester vagy a Szociális Bizottság engedélyezi, akkor az adott ingatlanra eső útépítési hozzájárulást a Lakóközösség megelőlegezheti. Ilyen esetben a Lakóközösségnek az előlegezésben részt vevő tagjait az útépítési érdekeltségi hozzájárulás behajtását vagy a részletfizetési kötelezettség teljesítését követően az általuk előlegezett összeg alapján visszatérítés illeti meg.

(8) A visszatérítésre megállapodás alapján úgy is sor kerülhet, hogy a behajtott vagy részletfizetés útján beszedett teljes összeg a Lakóközösség részére egy összegben kerül visszafizetésre, mely összeggel a Lakóközösség tagjai számolnak el egymással.

(9) A kivetett útépítési érdekeltségi hozzájárulás köztartozásként kezelendő behajtásáról a jegyző az önkormányzati adóhatóság útján gondoskodik.

12. § A 10-11. §-ok által szabályozott eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Záró rendelkezések

13. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Pék Zsuzsanna
polgármester

Szováti Júlia
jegyző

1. melléklet